sos do ryb - 1500 przepisów (strona:17/100)

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I CHIPSAMI Z BATATA 144

batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie!   Składniki: 3-4 dzwonki z łososia 1 papryka 1 cukinia 1 batat 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia+1 łyżka do batatów(...)stopni na około 15-20 min. Rybę oraz warzywa odsączamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron po 2 min. Następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 10 min. Wykładamy na talerz warzywa, chipsy z batata oraz upieczonego łososia. Do obiadu możemy podać jogurtowy sos z miętą - pasuje tu idealnie

Kuchnia MagdaLeny
Chutney jabłkowy 115

Kolejny rodzaj pysznego sosu, doskonałego do mięs, ryb, wędlin lub serów. Tym razem chutney jabłkowy. Pikantny, aromatyczny, doskonały. U mnie gorczyca szybko zbrązowiała, ale nie wpłynęło to na smak. A dzięki temu sos ma ciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco.       Chutney jabłkowy   Składniki na 3 słoiczki:   4 jabłka, obrane i wydrążone

Smak mojej kuchni
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato 176

mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek(...)minuty. Dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolę i ziemniaki i uruchom program P2 slow cook na 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Smacznego! English version Red curry with fish, beans and sweet

karmelowy
Współpraca z firmą Skworcu 185

Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki(...)wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy

Słodkości i nie tylko
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 116

dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)garnka wlewamy około 1 l wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Tak przygotowany wywar gotujemy około 5 minut, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy wino i wkładamy rybę do garnka. Ważne, aby ułożyć rybę skórą do góry. Na tym etapie dodajemy także odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 8-10 minut. Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy drobno

Programista w kuchni
Tuńczyk w sosie teriyaki 145

Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie porównanie, gotuję z zamiłowania i to pierwsze przyszło mi na myśl :) Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się(...)zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą

Czerwona Porzeczka
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 159

Niezwykle proste,szybkie ,zdrowe i bardzo smaczne danie z udzialem lososia.Jesli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z brokułem i makaronem 161

żytniego i postawiłam na rybę zamiast mięsa. Całość jest podana z dużą ilością zielonych warzyw- podobno zielony to najlepszy kolor, który poprawia nastrój, myślę, że do zabrania ze sobą do pracy- idealne połączenie. Sos koperkowo- limonkowy smakuje obłędnie i bardzo fajnie odświeża sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb. Serdecznie(...)myjemy, gotujemy przez 12 min w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku. Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie. Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki. SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY: - 1/4 pęczka koperku - 1/2 limonki - 6 łyżek wody - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości - 1 łyżeczka angielskiej

SMYKWKUCHNI
62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym 149

opakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt(...)luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody. Gotowy sos wylać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć kulki rybne, dodatkowo na każdej kulce można położyć mały plasterek sera. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Jadło i czytadło
GULASZ RYBNY 133

mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony.                                                                       SOS :  2 puszki pomidorów krojonych(...)pokrojoną cebulę i czosnek podpiec na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. wlewamy pomidory i bulion. Dusimy do miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Miruna w zielonej panierce na ryżu 184

mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo startego chrzanu. Więcej szczegółów pod banerkiem w prawym górnym rogu

Proste Potrawy
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 189

niż 20 minut. Delikatna, gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów(...)puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Poezja smaku
Mintaj w sosie pomidorowym 141

Mintaj -  u mnie filety bez skóry,  400g Przyprawy: sól,  pieprz,  czosnek granulowany SOS: Pomidory w puszce 3 łyżki  jogurtu greckiego/naturalnego Duża  cebula Średnia  marchewka Sól, pieprz,  oregano, bazylia, lubczyk,  pół  łyżeczki  cukru Rybę  myjemy i osuszamy,  obsypujemy solą,  pieprzem i czosnkiem,  odstawiamy na pół(...)dodajemy jogurt i przyprawy. Całość  blendujemy, marchewkę  kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też  dość  cienko:)  Dodajemy do sosu i zagotowujemy.  Piekarnik nagrzewamy do 180 C  Rybę  rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe  filety proponuję  przeciąć  na pól.  Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika

Mamuśka wraca do formy
Lin w smietanie 150

polskiej - lin w smietanie.Ponoc zadna inna ryba nie pasuje do sosu smietanowego jak lin wlasnie.Ma bardzo smaczne,delikatne ,biale i raczej chude mieso.Ryba bardzo podobna w smaku do karpia,choc nie tak tlusta i jeszcze delikatniejsza,traci jednak mulem tak jak karp.Pokryta okropnym ,w duzej ilosci sluzem z bardzo drobna luska.Na szczescie ryby nie musisz skrobac,bo  najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania