tego , jakiego użyjemy rondelka, ) i gotujemy ok. 30-40 min do miękkości. 2. Oczyszczamy wątróbkę z błon , płuczemy i wrzucamy do sosu , zaraz po wyjęciu udek z rondla. Dusimy wątróbki maksymalnie 5 minut. 3. Obieramy udka z mięsa. Wątróbkę i warzywa przecedzamy na sicie(...)pozostałym sosie, ( jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście laurowe,) dwa razy przez maszynkę. Na koniec mielimy bułkę. 5. Zanim dodamy do farszu jajka, ostatecznie przyprawiamy dość mocno solą , pieprzem
Pysznosci Babci Basisosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.W sporym rondlu rozgrzać(...)stanie się szklisty. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie zaprzestając mieszania (sos lubi się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia.Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.Naczynie żaroodporne
Świat Domowej Kuchnipostaci swojskiego oleju rzepakowego. Konkursowego z resztą. I znowu.Wieloryb po islandzku0,5 kg mięsa z wieloryba3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimnomała cebulałyżka sosu sojowego3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa pieczonego2 duże ziemniaki1 duża marchewkaszczypta imbirupieprz do smakuMięso opłukałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wsypałam przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam
bastalenakuleczki są tak doskonałe, że nic w nich nie zmieniłam i zawsze robię je dokładnie według przepisu (jedynie sos robię po swojemu). Dzieciaki za nimi szaleją, więc jak tylko mam nieco więcej czasu, robię je z przyjemnością, mimo, że sama za mięsem nie przepadam. Pulpeciki polecam Wam zrobić z mięsa mielonego samodzielnie (ew. zmielonego przy Was, w sklepie, z wybranego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.W czasie gdy sos się gotuje przygotować pulpety. Mięso wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami (najlepiej zrobić to rękoma). Formować małe pulpeciki. Ułożyć na tacy i schłodzić przez chwilę w lodówce.Kiedy sos zgęstnieje, doprawić
Obiad za dychęząbek czosnku sól, pieprz po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni po 4 minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ łyżki skrobi kukurydzianej Przygotowanie: Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nimi kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir oraz czosnek kroimy w malutką kosteczkę. Świeżą papryczkę chili w plastry. Każdy kawałek mięsa osobno panierujemy dokładnie w skrobi. W woku rozgrzewamy około(...)marchewkę. Kontynuujemy smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem. *ja używam mrożonej fasolki. Wcześniej ją jednak rozmrażam. Jeśli używacie świeżej
Mania Gotowaniałyżka, pieprz 1 łyżeczka, papryka 1 czubata łyżka, 1 łyżka oregano, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela ang. , 70 g smalcu, 3 łyżki sosu sojowego. -- Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, mięso rwiemy na małe kawałki. Do garnka nalewamy wodę i wrzucamy ziemniaki do gotowania. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek. Potem dodajemy(...)połowę włoszczyzny i smażymy dalej, pozostałą włoszczyznę dodajemy do garnka z ziemniakami i wkładamy też ziele angielskie, liście laurowe, sól. Na koniec do smażonych warzyw dodajemy mięso i potem całość przyprawiamy sosem sojowym. Następnie dosypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu całość dodajemy do garnka, mieszamy i wyłączamy grzanie. -- Po kilku minutach... jak smaki dobrze się połączą, serwujemy
chleba naszegopokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone pędy bambusa, sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości mięsa.W między czasie pokroić papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki, marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do mięsa kiedy będzie lekko miękkie(...)chrupiące.3 łyżki (jeżeli sos nie uzyska odpowiedniej konsystencji dodać jeszcze skrobi kukurydzianej) skrobi kukurydzianej lub maki pszennej (skrobia kukurydziana powoduje że sos nie jest mętny, ale szklisty) rozrobić z niewielką ilością wody, dodać do mięsa, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku sola w razie potrzeby i zestawić z ognia.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Przygotowany makaron rozłożyć na talerze
Mix smakuCzas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1/2 łyżeczki mielonego cynamonuszczypta chili1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki cukrusólzmielony czarny pieprzSos(...)przy smażeniu.*Sos mięsno-pomidorowy: Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około
kulinarnyJałyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200oC, mieszając mięso co jakiś czas. Uwaga – sprawdzona rada 1) z pozostałego tłuszczu można zrobić
Świat SmakuZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli;250 ml mleka(...)mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oleju. Na jego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym.Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut
Gospodyni Miejskaolejem. Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami). Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę(...)minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso. Placki są rumiane - czyli gotowe. Zaczynamy układankę.Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską. Na kapustę kładziemy mięso,następnie ogórek, paprykę,pomidory,cebulkę i kapustę pekińską,polewamy solidnie sosem tzatzikia na końcu papryczką i......zabieramy się do jedzenia.Smacznego
Maminek kulinarnyDziś zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca(...)oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu
Kulinarne InspiracjeDziś na blogu ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do
Kulinarne przygody Gatitypomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g świeżo startego parmezanu ½ szklanki oliwy z oliwek garść świeżej bazylii pieprz 1 łyżka sosu sojowego Pesto zielone: ok. 30 g listków bazylii (u mnie z jednej doniczki) 5 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku(...)szynka, używana do nadzienia jest już słona. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym. Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki lub związujemy ściśle nicią kuchenną. Roladki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pieczemy
Mania Gotowania