sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:28/144)

Ruloniki z parówką i serem na cieście do pizzy 727

pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę coś fajnego, innego i szybkiego.  Składniki: 1 gotowe ciasto do pizzy 150 g krojonej mozzarelli parówki cienkie z szynki 97% mięsa 1 butelka gotowego sosu bolońskiego (360 ml) 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Ciasto pokroić na 6 równych części. Parówki przyciąć

Ala piecze i gotuje
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 184

Odkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i

upichcona
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym 289

Kruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad. Zapraszam na kurczakowy obiad! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Zalewa: 0,5 szklanki wody 200 ml śmietany 12% 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku

VioletoweKucharzenie
Domowa pita z karczkiem i sałatą 388

góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kebab z opiekacza do sandwichy 389

tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolun Rozgrzewamy opiekacz do sandwichy, układamy po jednym kebabie jak najbliżej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nieco inne pierogi 247

przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę

Ratunku obiad
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 197

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy

Buniabaje w kuchni
Kluchy parowane...Eee? 230

tego za złe xdKluchy parowane więc przechodzą. Z pokolenia na pokolenie, zawsze niezmiennie tak samo smakowite.   Można je podawać dosłownie ze wszystkim, co tylko pasuje! Sosy słone, słodkie, kwaśne. Mięsa, surówki, owoce. Naprawdę, dają mnóstwo możliwości.  Mam nadzieję, że i Wy je docenicie. Myślę, że rozsmakujecie się w nich na dobre ;] KLUCHY PAROWANE. (przepis rodzinny;) 1kg mąki kostka

W kuchni Karmel-itki
Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 392

drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leczo z mięsem mielonym 241

Uprzedzając pytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro nie uświadczysz

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 147

jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Jest dość prostu i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym: Składniki: 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 łyżka bułki tartej jajko 2 łyżki pestek słonecznika łyżeczka czosnku granulowanego świeże oregano (można zastąpić suszonym) 500 ml passaty pomidorowej świeża bazylia(...)oliwek opakowanie makaronu tagliatelle tarty parmezan pieprz sól Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki – polejcie ręce wodą). Klopsiki podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek. Po jakichś

PatiGotuje
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 190

jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.2. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego

Apetyczna babeczka
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 229

komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry SKŁADNIKI: mięso: 3 filety drobiowe 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych  sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
GULASZOWA A'LA STROGONOW 244

papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie  papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek bulion warzywny Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę(...)pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam

Walijskie Pichcenie