Składniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem
Aga w kuchnismażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób przygotowania: sos: Papryczki rozkroić, usunąć nasiona i drobno posiekać, po czym zrumienić na suchej patelni (przez ok. 2-3 minuty). Dodać cukier (użyłem muscovado), drobno posiekany czosnek, wodę i ocet winny. Gotować przez(...)patelni rozgrzać olej i pod przykryciem smażyć rybę ok. 3 minuty z obu stron - najpierw od strony skóry, później od strony mięsa. Na koniec łososia odwrócić mięsem do góry, polać sosem chilli, zdjąć z palnika i trzymać pod przykryciem jeszcze ok. 1 minuty, by sos się zagrzał
W SMAKbiałą kiełbasą. Bangers & mash to typowe danie, które można zamówić niemal w każdym pubie , który serwuje jedzenie. Polecam! Kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków Składniki: 6-8 dobrej jakości surowych kiełbasek z dowolnego rodzaju mięsa i z dowolnymi dodatkami (u mnie były to kiełbaski wieprzowe z karmelizowaną cebulką)* W Polsce można je zastąpić białą kiełbasą(...)dolać niewielką ilość gorącego sosu, wymieszać, po czym wlać pastę do sosu i dokładnie wymieszać, zagotować i gotować aż sos zgęstnieje. Kiełbaski dodać do sosu i dusić przez kolejne 10-15 minut aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie przygotować pure - ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, mleko, sól i pieprz i dokładnie ugnieść, na jednolitą masę. Zielony
Codzienne Gotowaniesamym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu Po 30 min doprawiamy sos smietana, nalezy do kubka odlac troche sosu i rozmieszac ze smietana i powoli dodawac do reszty miesa ciagle mieszajac energicznie Na sam koniec podsypujemy serem zoltym i mieszamy az sie dokladnie nie rozpusci ser Makron nakladamy na talerze i polewamy sosem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaziarna kolendry, łyżeczka pół laski cynamonu cukier, sól Podanie: makaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden(...)plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą, po czym jemy :) Smacznego
Taste Of My Daymamy czy babcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml
Szefowa kuchnilubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką(...)wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię Można zostawić ugotowane... ... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami ). Można zjeść solo, podsmażone Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora. Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym to moja najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku(...)chleba). Tosty układać na ruszcie najpierw stroną na której znajduje się mięso mielone, następnie przewrócić na moment na stronę samego chlebka. Ponieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania. Podawać z sosem czosnkowym i sałatką. Tosty przed grilowaniem Gotowe tosty Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis na blogu) Żeglarz, kompozytor, piosenkarz - Krzysztof Malinowski
Kuchenne aromatypulpeciki w sosie pomidorowym , które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :) Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki kukurydzianej) lub matooke (gotowane i gniecione zielone banany). Jednak
noteskulinarnyfigazdecydowalam co dzis przyzadze. Pomyslow szukalam tym razem w glowie, bo na wertowanie ksiazek kucharskich czy internetu zabraklo mi czasu.Tak oto Dzien Czosnku uczcze prosta salatka ze sosem czosnkowym i kawalkiem grillowanego miesa w marynacie czosnkowej.Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste.Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla
Przysmaki Karolkigrubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz! Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula; - pół szklanki wody; - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki majonezu; - 1 ogórek konserwowy; - 1 szalotka; - płaska łyżeczka musztardy - spora szczypty czosnku w proszku(...)cebula pokrojona w piórka; - pomidor; - żółty ser; Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa. Mięso: Mięso i dodatki mieszamy, na końcu wlewamy wodę. Mięso mieszamy ręką. Formujemy kotlety, mi z tej porcji wyszły 4 duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej
dom-agi.plJakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić pyszne klopsiki w moim ulubionym, słodkim sosie teriyaki. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a klopsiki wyszły przepyszne! Podałam je z makaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam! Scroll down(...)łyżka sezamu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku
karmelowyWołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę coś fajnego, innego i szybkiego. Składniki: 1 gotowe ciasto do pizzy 150 g krojonej mozzarelli parówki cienkie z szynki 97% mięsa 1 butelka gotowego sosu bolońskiego (360 ml) 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Ciasto pokroić na 6 równych części. Parówki przyciąć
Ala piecze i gotujeOdkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i
upichconaKruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad. Zapraszam na kurczakowy obiad! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Zalewa: 0,5 szklanki wody 200 ml śmietany 12% 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku
VioletoweKucharzeniegóra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem.. Smacznego
Gaździnka warzytego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolun Rozgrzewamy opiekacz do sandwichy, układamy po jednym kebabie jak najbliżej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę
Ratunku obiad