specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność tej potrawy wynika przede wszystkim ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami świeżego ogórka . Składniki: 1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki(...)skórę i pokroić na małe kawałki 3-5 cm .Ja przecinam skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć
Kulinarny karnet Christopherazawiera go o ponad jedną piątą więcej niż inne gatunki. Na dodatek 90 proc. białka z mięsa królika jest przyswajalne przez człowieka. Zawartość tłuszczu w tym mięsie sięga zaledwie kilku procent, niewielka jest w nim też zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej(...)porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem włożyć do piekarnika całą dynię makaronową. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć królika z naczynia. Do powstałego sosu dodać
W SMAKDziś Światowy dzień makaronu i trza to jakoś uczcić..Przepis na pyszne klopsiki podpatrzony tutaj. 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz, majeranek na sos: 400 g pomidorów z puszki w całości[ u mnie świeże pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego] 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka suszonego oregano Prymat 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 100 ml mleka sól, pieprz, cukier przyprawa do dań z makaronu Prymat 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana dodatkowo: makaron Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek
Moje domowe kucharzeniedoceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się(...)może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje. The post Jak zrobić gulasz wołowy? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzioła prowansalskie] WYKONANIE: mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione), bułki ścinamy, wybieramy środek i smarujemy pierwszym sosem, następnie do środka wkładamy usmażone mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie robimy sałatkę, nakładamy ją na wyjęte
Kuchnia Beatypieprz czosnkowy curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy na bok. Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie
Parowar Facetasmakuje wybornie. Pycha! Składniki: -0,5 kg szynki wieprzowej; - 2 łyżki pasty curry; - 1 szklanka bulionu drobiowego; - 200 ml mleka kokosowego; - 1 marchewka; - 1 czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut(...)pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić w małe kawałki. Przygotowane składniki dodać do mięsa razem z rozgniecioną w moździerzu kolendrą. Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić sosem rybnym. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plsojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować
mojewypiekiinietylkosmażone tylko gotowane na parze :) Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu(...)Kroimy drobno cebulkę i czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa.Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy.Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze.Parujemy je min.30-40 min.W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula
Olikowa kuchniaPolecam zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka
Ugotujmy CośKarczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :)Składniki:-ok. 1 kg karkówki-ok. 1/2 kg mięsa mielonego-4 pieczarki-3 cebule
Maminek kulinarnymoje kuchni...Pyszne schabowe...mięciutkie , delikatne...o dwóch smakach...można zrobić z sosem czosnkowym lub z musztardą ..lub z jednej strony musztarda a z drugiej sos...pycha.. polędwiczka wieprzowa przyprawa do mięsa Knorr sól, pieprz 2 -3 łyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić
Moje domowe kucharzeniegodziny. Mięso powinno być miękkie a pomidory powinny się skurczyć. Cały czas mięso podlewamy wodą by nie wyschło. Wyjmujemy brytfannę z pieca, mięso przenosimy na deskę. Zawartość naczynia blendujemy gdy lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos(...)powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również do pieczonych ziemniaków i warzyw
Dzieje kuchennej Wiewióryfood-owe - hamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :) Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone cebule 1 pomidor 1 ogórek małosolny (ewent(...)hamburgery (po 3 minuty z każdej strony; smażyć na średnim ogniu; przyprawić pod sam koniec smażenia). Bułki przeciąć na pół. Obie części posmarować sosem (majonez wymieszany z ketchupem w proporcji 1:1). Nałożyć sałatę, następnie gorące mięso, plasterek pomidora, 2-3 plasterki ogórka, przesmażoną cebulę i wierzch bułki. Od razu podawać. Mały pomocnik w jedzeniu :) Rady: - bułki hamburgerowe możecie
Ugotować