sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:16/144)

Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 140

porcji potrzebujemy: - 4 placki tortilli - podwójną pierś z kurczaka - 1 sałatę lodową - 1 pomidora - 4 rzodkiewki - 1 czerwoną paprykę - mieszankę nasion sałatkowych Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 4 łyżki  sosu sojowego - 4 łyżki oleju - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 1. Mięso płuczemy, osuszamy(...)Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 5-10 min od czasu do czasu mieszając. 5. Na tortilli układamy warzywa, usmażone mięso, całość posypujemy mieszanką nasion i podajemy z sosem  czosnkowym , tysiąca wysp lub kupnym, słodko-ostrym sosem chili. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na wrapy z  kurczakiem curry lub łososiem

Bez Cebuli
Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping 170

schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm) Przygotowanie :  W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie mięso (po dwa kawałki), następnie grillować po kilka minut

Codzienne Gotowanie
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 200

rzecz biorąc całość wyszła nieziemsko dobrze! Smaczne i tak inaczej, a gofry z fasoli podbiły serca moich dzieci ;). Składniki na 2 porcje: ok 400 g mięsa drobiowego (ja użyłam podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1  jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich(...)Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec w piekarniku.Sakiewki z goframi podajemy na przygotowanym sosie i sałatą z truskawkami. Dodatkowo serwujemy porcję sosu, aby można było sobie polać  mięso i sałatę.Mi smakowało wybornie

Malinowe Pocałunki
Miodowe Pałeczki z kurczaka 613

międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką(...)śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Spaghetti a'la bolognese z indykiem (wersja fit w 15 minut!) 184

Ulubiony makaron w dietetycznej wersji? Czemu nie!  Dzięki kilku drobnym zmianom można zamienić dobrze wszystkim znany makaron z mięsnym sosem na całkiem lekkie i zdrowe danie. Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso (w moim przypadku indyk), zredukować ilość dodanego tłuszczu, a makaron ugotować ciut krócej, aby był  al dente. Makaron przygotowany w taki sposób zachowuje wiele cennych wartości(...)wydaniu i Wam też serdecznie polecam!   Myślę, że ten sos pasuje do każdego rodzaju makaronu, ba, nawet jako farsz do naleśników (kiedyś spróbowałam takiej wersji i bardzo mi posmakowała). Oczywiście nie zapomnijcie dodać do swojej porcji bolognese świeżej bazylii i odrobiny tartego sera. 😇 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Kuchnia Ellie
Kurczak w sosie serowym z brokułami 170

wodzie z kostką rosołową knorra, ryż gotujemy również z kostką rosołową. Obgotowanego brokuła przekładamy do kurczaka i chwilę razem smażymy(zostawiamy kilka różyczek do dekoracji talerza).  Przygotowujemy sos, wlewamy do mięsa z brokułem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Ryż polewamy sosem, kładziemy kilka cząstek brokuła, posypujemy serem. GOTOWE SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 168

coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki(...)muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli 1 papryczka chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy

Mania Gotowania
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 203

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty(...)mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia się. Na talerze wyłożyłem po kawałku mięsa, obok niego dodałem niewielką ilość obu sosów i chlebek lavash. Wyszło pyszne. Dodam tylko, że tak upieczony chlebek doskonale smakuje również z samym ajvarem

Wyprawy kulinarne
Perliczka w warzywach i śmietanie 227

już kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który(...)śmietaną – ok. 3 łyżek na 1 chochlę wywaru. Perliczkę podajemy z warzywami, puree oraz sosem. Uwagi Jeżeli mimo wszystko potrawa jest przygotowywana na bazie bulionu z kostki rosołowej, będzie on prawdopodobnie bardziej słony niż ugotowany samodzielnie. Jeśli faktycznie tak będzie, solimy jedynie mięso, ale już nie zalewane bulionem warzywa. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-91 {margin: auto;} #gallery-91 .gallery

Kulinarna Pokusa
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 257

Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła.  Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2-3 łyżki groszku konserwowego  2 łyżeczki żelatynysól, pieprz cytrynowyocet (do podania)Na udku, szyjce, marchewce z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego ugotowałam rosół. Udko wystudziłam, obrałam z mięsa. Marchew pokroiłam(...)żelatyną. Do salaterek ułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa oraz groszek konserwowy. Całość zalałam galaretką i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego1 jajko1 łyżka śmietanystarty ząbek czosnku1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku sok z cytrynyWszystkie składniki

bastalena
Kurczak w kapuście 330

pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka.Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemnei podsmażyć razem z mięsem.Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min.Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym

Mix smaku
Pieczona karkówka w sosie własnym 179

łyżeczki pieprzu czarnego mielonego  rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku  4 łyżki sosu sojowego   WYKONANIE  Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny )  wstawiamy do nagrzanego  piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny(...)koniec pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki.  Część płynu z mięsa odlewamy do garnuszka i robimy sos.  1 łyżkę mąki rozprowadzamy w kubeczku z dwiema łyżkami  śmietany, jak gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min. Karkówkę ciepłą

W kuchennym oknie Ewy
Orzechy wytrawnie 204

chwili podlewamy mieso woda i dusimy do miekkosci, uzupelniajac w razie potrzeby plyn.Gotowego kurczaka wycigamy z patelni i odkladamy w cieple miejsce.Orzechy miksujemy, dolewamy do nich odrobine sosu z pieczenia miesa i znow miksujemy by uzyskac gladka emulsje. Orzechy dokladamy do reszty sosu, ktory pozostal na patelni i gotujemy okolo 5 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Kurczaka mozemy ponownie

Przysmaki Karolki
Bitki wieprzowe 185

Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie(...)angielskie. 6.       Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7.       Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku gdyby danie było za rzadkie, bo np. dodamy za dużo bulionu, sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie

Fabryka pomysłów
Placek po węgiersku 179

liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa lub mniejsza, jak wolicie). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę) i obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Na tym samym(...)którym smażyliśmy mięso, podsmażamy posiekaną cebulę. Do garnka wkładamy mięso oraz cebulkę i zalewamy wodą (ma jej być tyle, aby przykryła mięso i zostały jeszcze ok. 2 cm ponad). Dodajemy ponadto przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, trochę soli i pieprzu (potem będzie można jeszcze doprawić). Całość gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem

MyCookBook.pl