kuchni orientalnej. Dzisiaj przygotowałam przepis z ich użyciem. Jeśli lubicie kuchnie tajską czy chińską, to ten przepis jest dla Was. Gorąco polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanej kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos: 6 łyżek sosu ostrygowego(...)marynowanych pędów bambusa 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 papryczki chili 1/2 czerwonej cebuli 2 gałązki dymki 1 łyżeczka mąki ryżowej 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Mięso umyć i zmielić, dodać sos ostrygowy, pokrojoną kolendrę i pieprz cayenne. Wyrabiać mięso przez 5-7 minut, na jednolitą masę. Uformować pulpeciki, u mnie podłużne. Na patelni rozgrzać olej kokosowy ( może być
Gosia gotujeJeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki octu balsamicznego2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki4-5 gałązek tymianku4-5 gałązek rozmarynu4 zmiażdżone ząbki czosnkukilkanaście rozkruszonych jagód jałowcaświeżo zmielony czarny pieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem(...)tymianku2-3 gałązki rozmarynu2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki1 pieczona główka czosnku (bez łupin)sól koszerna i czarny pieprz do smakuZanim zaczniemy rozgrzejmy grilla do 210 stopni C. Sos i mięso można przygotowywać jednocześnie. W dużym rondelku umieśćmy szalotkę z niewielką ilością oliwy, podsmażmy aż będzie lekko przeźroczysta, dodajmy do niej czerwone wino i gotujmy przez chwilę aż większość alkoholu
naRuszciePaństwem Młodym i doskonałą zabawą, genialną rzeczą na tym weselu było jedzenie - tak dobrego jedzenia na weselu chyba jeszcze nie jadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku(...)weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego więcej chcieć
sierotka maRysia w kuchniwieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie(...)ciągle mieszając. Zagęszczenie sosu to już kwestia gustu, ja preferuję gęstsze sosy. Ten sos ma to do siebie, że w trakcie pieczenia powstanie woda i sos będzie jeszcze rzadszy niż po ugotowaniu. Mięso: Polędwiczkę można upiec w całości lub zapleść w warkocz, jak widać na zdjęciu. Gdy chcemy zrobić warkocz musimy rozciąć mięso na 3 części, pozostawiając około
Czerwona PorzeczkaMyślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym. Składniki. 1 królik 250ml śmietany 1 cebula 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 3 marchewki zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek sól, pieprz(...)kilka godzin. Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać
Kulinarny karnet Christopheraprzesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę, a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta
Kulinarne przygody Gatitytradycyjne zrazy wołowe.Składniki:1,5 kg chudej szynki wieprzowej2-3 ogórki kiszone2 cebulekawałek boczku wędzonegołyżeczka musztardy sarepskiejsól,pieprzziele angielskieliść laurowybulionłyżka mąki (do sosu)trochę śmietany 18% (do sosu)Wykonanie:Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą(...)każdej strony. Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną
Walijskie PichcenieDawno już nie pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego.Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć".Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach. Indyk
Kuchnia moimi oczamidużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne(...)północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę
Ratunku obiadefektownie wyglądająca.... Składniki: 0 ,5 kg szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek laurowy szklanka wody łyżka mąki łyżkę sosu ostrygowego sól i pieprz do smaku 20 sztuk makaronu - duże muszle Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę przyprawiamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz smażymy przez 20 minut, dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę podlewany wodą wkładamy listek laurowy i dusimy aż mięso będzie miękkie. Mąkę przypalamy na patelni wlewamy szklankę wody wymieszanej z sosem ostrygowym i dokładnie mieszamy. Powstały sos łączymy z mięsem przyprawiamy solą i świeżo z mielonym pieprzem. Gotujemy muszelki według przepisu na opakowaniu wykładamy na ściereczkę. Na talerzu układamy sałatę i przyprawiamy według podanej kolejności muszle makaronu
kgwjanczewososu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula(...)tarce z małymi oczkami, przełożyć na sito, posilić i osączyć. Lubczyk opłukać, posiekać. Do ogórka dodać jogurt, lubczyk i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos schłodzić w lodówce. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, 2 łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki
W poszukiwaniu inspiracjiShoarma drobiowa...Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka.Aromatyczna mieszanka przypraw.A całość dopełniona trzema sosami.Niebo w gębie!Składniki:Mięso:2 filety z kurczaka;Przyprawa do shoarmy (około 25 g);Olej do smażenia.Sos czosnkowy:4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;2 łyżki majonezu;2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku(...)przyprawą do shoarmy i wstawić do lodówki na kilka godzin.Po upływie tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor.Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny/ryżem i surówkami (u mnie z surówką z młodej kapusty).Sosy:Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać.Wstawić do lodówki, i trzymać
Gospodyni Miejskastopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem.Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia.Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso staje(...)zjawisko.Mięso należy piec tyle czasu i w takiej ilości mleka ile waży tj. 1 kg mięsa należy piec w 1 litrze mleka przez 1 h, 1,5 kg schabu w 1,5 litra mleka przez 1,5 h itd.Schab można razem z sosem mlecznym wstawić do lodówki na 12 godzin i też będzie pyszny. Ja wstawiałam sam schab
Gospodyni Miejska