ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego są świetną alternatywą dla burgerów. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z kurczaka – 2 szt * duża cebula – 1 szt * marchew – 2 szt * jajko – 1 szt * mąka – 1 szkl * majonez – 2 łyżki * mleko – 0,5 szkl
Ostra na Słodkowodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia paprykę kroimy w kosteczki, dymkę i czosnek siekamy jajka mieszamy z przyprawami i mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO! P.S. placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian
Luźna Kuchniamiód sok z cytryny woda różana migdały A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno
Kuchnia w opałachpieczarki. Całość posypujemy mozzarellą. Składamy ciasto i sklejamy jak pierożka. Wierzch nakłuwamy widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki czosnku+łyżka majonezu. Smaczego
KasiekGotujeOdsączyć na ręczniku papierowym. Usmażone kawałki bakłażana ułożyć na talerzu, dodać szynkę i na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka. Przygotować dresing. Oliwę, ocet, sok z cytryny,liść laurowy, oregano, natkę, sól i pieprz zagotować przez 5 minut w małym rondlu. Polać sałatkę sosem i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut. Posypać sałatkę ziołami i podawać
Kuchnia w opałachsmażenia Piersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym. siekane kotlety drobiowo-marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatyzastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie) 2 ogórki małosolne lub kiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp) sos 2 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%) oliwa z oliwek
Stare Garyszybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym. Są świetnym pomysłem na szybki , bezmięsny obiad! SKŁADNIKI: - kasza jaglana – 1 szkl – cebula – 1 szt – kukurydza – 80 g – mąka – 2 łyżki – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – kurkuma
Ostra na Słodkowyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszny pomysł na obiad.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 1-2 jajka bułka tarta sól i
Moje domowe kucharzenieobiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, sól
Z miłości do słodkościtalerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni. Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków
Kulinarne przygody GatityMożna podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę
W kuchni Karmel-itkipyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki 10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże
Moje domowe kucharzenieMoussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne
Przepisy Aleksandryzrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać pojdeńyczo liście. Sos pomidorowy: Dla leniwych - z torebki. Dla pozostałych - 1/2 litra wody, 3 łyżki koncentratu, 1/2 kostki rosołowej - zagotować. Doprawić
kolorowotorcikowosmażyć chwilę. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać do farszu jajko , ale wg mnie nie ma takiej potrzeby
Buniabaje w kuchnisiekana kolendra i limonka do podania sos czosnkowy aïoli z tego przepisu No to do dzieła! Do rondla wlewamy olej i nastawiamy na mały ogień. W tym czasie kroimy tuszki kalmarów na pierścionki o szerokości 1 cm . W miseczce łączymy mąkę z papryką i solą. Kalmarowe pierścionki zanurzamy najpierw w jajku, a później w mące. (Podobnie postępujemy(...)odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy posiekaną kolendrą i polewamy obficie sokiem z limonki . A teraz najlepsze: zajadamy się, mocząc każdy kawałek w czosnkowym majonezie lub sosie aïoli . Mmm, pycha
Food SquareSzybki, smaczny obiad robiony w trzech garnkach jednocześnie....sos, makaron i szpinak. Dużo mycia, ale warto , bo danie smaczne, estetyczne i......niedrogie, co u mnie ostatnio bardzo ważne. Składniki: 200 g makaronu muszle 1 łyżeczka oliwy 250 g mrożonego szpinaku 2 jajka 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 pomidor sól do smaku Beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka(...)smaku Dodatkowo; 1 duży dojrzały pomidor + przyprawy Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka. Dodać masło, roztrzepane jajka i sól. Jeśli szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę bułki tartej lub mąki. Doprawić czosnkiem i odstawić. BESZAMEL...Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę
Gosia gotuje