sos do jajek - 5296 przepisów (strona:179/354)

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 169

pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej

Z Majeczką w kuchni
Burgery z łososia i ogórka kiszonego 135

wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np.   BBQ , to już bajka! ;) Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :) * łosoś- 140 g * ogórek kiszony- 1 średniej wielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka jarzynowa 310

obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zapiekanka nelsońska 283

Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. 2 jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue. Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Parówki z serem w cieście francuskim 193

nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają.  Ciasto lekko dociskamy.      Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym.   Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę.   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 181

ości. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem

Apetyczna babeczka
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 192

kryje w sobie żadnych niespodzianek. Polecam! Szwedzkie pulpeciki Köttbullar Składniki: 400 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos : 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki 4 łyżki dżemu

Mania Gotowania
Gratin... Gratin... I feel you 179

niej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów. Są i tacy, którzy ratują się serem gruyere lub innymi dziurawcami, jajkami, jednak w oryginale one nie występują.  Po upieczeniu skórka winna być brązowa i chrupiąca... Danie można

bastalena
Placek ziemniaczany z piekarnika 238

placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 2 łyżek białego octu winnego, 2 łyżeczek suszonego cząbru, kilku(...)miski, przyprawiłem je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie dodałem do ziemniaków łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu kminku, dwie łyżeczki suszonego cząbru, łyżkę mąki ziemniaczanej i dwa jajka, po czym całość dokładnie wymieszałem. Plastry wędzonego boczku pokroiłem w poprzeczne pasy o szerokości około jednego centymetra, które dokładnie porozdzielałem, a następnie umieściłem na zimnej suchej patelni. Patelnię podgrzewałem na średnim

Wyprawy kulinarne
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 180

prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe  1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz(...)mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj  oraz  tutaj ) 200 ml śmietany kremówki

Szybko Szybkowar
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 405

wejdzie do naszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane(...)mączkę. (Ja wsypałam 20 łyżek i trochę mi zostało, ale to nic. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego namoczoną bułkę, jajko, boczek z imbirem i czosnkiem, ok. 4 kopiastych łyżek zmielonych płatków owsianych oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1,5-2 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki

Ratunku obiad
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 157

ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie(...)koperku i pietruszki; Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajka, przyprawić solą i czarnym pieprzem, dodać bułkę tartą, wymieszać i formować pulpety. Rozgrzać olej, smażyć pulpety z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku

dom-agi.pl
Mini Calzone 296

pieczenia.  Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie). Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, chili lub z ketchupem

Słodka Strona
Owsiano - żołędziowe pancakes z sosem porowo - marchewkowym :) 131

dodatku mąki żołędziowej . U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym :) Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami. Składniki na ok. 3 porcje obiadowe Pancakes owsiano - żołędziowe: - 100 g mąki owsianej - 15 g mąki żołędziowej - 1 jajko - pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia - 2 łyżeczki oleju z awokado(...)średniej wielkości pancakes. UWAGA! Olej z awokado jest niezwykle wystarczalny , ja po usmażeniu swoich pancake'ów miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! :) Składniki na sos: - 300 ml wody - 150 g marchewki - 45 g pora - 150 g piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka

Zdrowie na języku :P
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 186

pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym sosie. Nie dziwcie się :) takie pulpety są naprawdę smaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego.  Do moich dzisiejszych(...)cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle.  Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos.  Pulpeciki smakują z ryżem

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania