sos do jajek - 5296 przepisów (strona:172/354)

Placki z cukinii lub patisonów. 147

bądź sytą przekąskę. Ja podałam je z potrawką mięsno-warzywną i sosem tzatziki, było pysznie!!! Składniki na placki z cukinii lub patisonów około 700 g cukinii lub patisonów (ja wymieszałam pół na pół) 1 duża cebula lub 2 mniejsze (u mnie czerwona) 2 małe ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mleka 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia(...)dokładnie mieszamy. Gdy cukinia już zmięknie, dokładnie ją płuczemy, odciskamy z niej sok (ja wyciskam kolejno garść po garści) przekładamy ją do suchej miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajka, mleko i część mąki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli masa jest za rzadka dodajemy resztę mąki, jeśli za gęsta (w co wątpię) trochę mleka. Masa powinna wyglądać

Rozpustne gotowanie
Churros 245

maczane w sosie karmelowym - moje pierwsze churros. Przysmak hiszpański, który fantastycznie smakuje na ciepło posypany cukrem pudrem. Razem z pączkamu na tłusty czwartek wpasuje się idealnie.  Inspirowałam się przepisem z blogu Call me cupcakes . Składniki 100 g masła 250 ml wody 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 2 jajka Dodatkowo olej(...)Gorącą masę odstawić by lekko przestygła. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzać olej do 180 stopni i wyciskać ciasto o długości 10-15 cm. Smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Przełożyć na papierowy ręcznik. Podawać z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym

pink envelope
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym 347

jajko, łyżkę koperku, kaszę manną - wymieszać dokładnie łyżką. Doprawić do smaku. Tak przygotowane mięso odstawić na 20 minut do lodówki. Z mięsa formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobię oleju, tylko tyle, żeby patelnia pokryła się tłuszczem. Smażyć pulpeciki z obu stron na rumiano. Do podsmażonych pulpetów wlać śmietankę, wsypać koperek i dusić pod przykryciem, do momentu aż sos zgęstnieje

kolorowotorcikowo
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 135

tłuszcz pryska!), następnie dodajemy posiekaną bazylię, odrobinę cukru i sól do smaku. Zagotowujemy. Gdy sos będzie już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą:  500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino(...)akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się składników. Następnie bierzemy do ręki mięso

Cooking Monster
Kluski z sałaty i buraka 148

otwarciu torebki zalegał w lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka , czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda(...)lekkie, delikatne, po prostu pyszne i do tego cudownie prezentują się na białym talerzu. Składniki: 1 szklanka mixu sałat 1 łyżka koncentratu z buraka lub 1 mały burak 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Przygotowanie: Do pojemnika blendera przekładamy świeże listki mixu sałat i dokładnie siekamy, wbijamy 1 jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - zupa jogurtowa z pęczakiem, sałatką owocową, prażonymi migdałami i magicznym p 155

krajowe dojrzałe owoce i warzywa. Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym . Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Zupa 250 g jogurtu (gęstego i tłustego), 100 g kaszy jęczmiennej, 700 ml wody, 1 jajko, 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Placuszki z cukinii 107

Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 637

połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki suszonego majeranku

Kuchnia Prezydentowej
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 375

pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś  z kurczaka (ok. 0,5 kg)  2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Przygotowanie: Jajko

Kuchnia Ellie
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 103

zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12.   Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą  15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19.   Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 20. Muffiny bananowe 21.   Panna cotta 22. Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków 395

resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje)   1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko 3-4 łyż mąki pszennej 1 łyż mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka sól, pieprz, papryka słodka

Kto ugości moich gości?
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 185

ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1134

ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego są świetną alternatywą dla burgerów. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z kurczaka – 2 szt * duża cebula – 1 szt * marchew – 2 szt * jajko – 1 szt * mąka – 1 szkl * majonez – 2 łyżki * mleko – 0,5 szkl

Ostra na Słodko
ŻÓŁTE PlaCUszKi 185

wodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia paprykę kroimy w kosteczki, dymkę i czosnek siekamy  jajka mieszamy z przyprawami i mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO!  P.S. placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian

Luźna Kuchnia
MANICOTTI TUNISIEN 128

miód sok z cytryny woda różana migdały  A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno

Kuchnia w opałach