Alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą, czy pieczarkami. Dobrze smakują zarówno solo, jak i z sosem grzybowym, czy choćby ketchupem. Przepis na 8 krokietów. Naleśniki: 250 ml mleka 350 g mąki 30 ml oleju roślinnego 2 jajka 250 ml gorącej wody sól, papryka ostra w proszku Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę
Trzeci talerzmąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli jedno jajko Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i studzimy, bardzo ważne ziemniaki muszą być zimne. Do zimnych ziemniaków dodajemy szczyptę soli, wbijamy
NA MOIM TALERZUspróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej
Pudełko rozmaitościKiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie składniki (2 porcje) ok 110 g mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki śmietany szczypta soli opcjonalnie pieprz przygotowanie Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać
Stare Garygrubości cukinii. W celu zmniejszenia ilości kalorii w potrawie, można nie panierować plastrów w mące, tylko w jajku i samej bułce tartej. Mąka sprawia, że panierka lepiej się trzyma na plastrze cukinii. Kotlety bardzo dobrze smakują np. z sosem czosnkowym lub z ulubioną surówką
Gospodyni Miejskasito do obcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy. Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem czosnkowym
Kulinarny karnet Christopheraoleju pod koniec dodajemy przyprawy. Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Kaszę przekładamy do blendera i chwile miksujemy, dodajemy jajko, ser żółty oraz warzywa mieszamy i przekładamy do foremek. Pieczemy około 15 minut w tem. 200 stopni Najlepiej smakują z sosem czosnkowym
NaKońcuJęzykamiski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (lazur, który zaraz dodamy jest słony). Na cieście wykładamy szpinak i zalewamy śmietankowo-serowym sosem i układamy pokruszony lazur. Całość wsadzamy do piekarnika na (180st) 15-25min, obserwując czy jest już gotowe. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiPozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy
Blondynka Gotujeminut ciągle mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Studzimy. *Gdy budyń, przed nałożeniem na bezę, za bardzo nam zgęstnieje, możemy rozcieńczyć go niewielką ilością mleka. Składniki na sos Custard: - 4 żółtka (pozostałe z bezy) - 250ml mleka - 75ml śmietanki 30% lub 36% - 10g miałkiego cukru lub cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej *opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii lub esencja waniliowa(...)powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki powietrza, wyjmujemy laskę i wlewamy całość bardzo cienką strużką do jajek, cały czas roztrzepując. Następnie przekładamy Custard z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na sos jeżynowy: - 100-150g jeżyn - sok z 1/3 cytryny - szczypta skórki z cytryny Jeżyny umieszczamy
Be Fit Be Strongpłaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię ) 1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie cukru brązowego(...)Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie . Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku. Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub utrzeć na tarce na małych oczkach ) ziemniaki odcisnąć na gazie by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli . Wyrobić dobrze masę ( jest luźna ) - usmażyć
Buniabaje w kuchniłyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg startego żółtego ostrego sera Sos(...)łyżki masła 150 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę, pokrojony szczypiorek i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Dłoną zrobić z masy placek na środku
Gosia gotujeziołowy, 4 łyżki oleju ciasto drożdżowe: 1 jajko 30 ml oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego(...)rozbełtane jajko, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowujemy sałatę Musztardę, miód, sok z cytryny i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos
Jadło i czytadłopasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę(...)patelni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować do zgęstnienia sosu
Kulinarny karnet ChristopheraMakłowicza , który uroki Teneryfy odkrywał. Robił między innymi majonez z awokado. Przepis prosty, a sos wyglądał na bardzo smaczny. Dojrzałe awokado było w domu więc nie pozostało mi nic innego jak sprawdzić smak. Majonez wyszedł pyszny, świetnie sprawdza się jako dodatek do wędliny, jajek, no i oczywiście morskich stworów. Polecam! Przepis podany przez Roberta Makłowicza składniki(...)łyżeczką miąższ i dodać do soku z cytryny. Posolić, zmiksować na gładką masę. Dodać żółtko i stopniowo wlewać oliwę cały czas mieszając. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu. Sos doprawić ostrą papryką w proszku i solą. Całość dobrze wymieszać. Smacznego! Uwagi: Robiłam z połowy porcji, wyszło ok 200 ml majonezu, czyli spora porcja
Stare Gary