sos do jajek - 5296 przepisów (strona:154/354)

Sernik z sosem karmelowym 149

wierzchu jest po prostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej  nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany(...)upływie tego czasu  uchylamy delikatnie wyłączony piekarnik na 15 min i wyjmujemy sernik. Studzimy go i całkiem zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. Sos karmelowy: Cukier wsypujemy do małego garnka z grubym dnem. Wlewamy wodę i stawiamy na średnim ogniu. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować

Malinowe Pocałunki
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 376

całość wyszła pyszna :) Przepis na sałatkę znalazłam już kilka lat temu tutaj ( klik ) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ananasa 2-3 małe pory 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 20-30 dag żółtego sera 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez (kilka łyżek) Jajka kroimy w kostkę, ananasa w kawałki. Kukurydzę, seler i tuńczyka odcedzamy

My simple kitchen
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ 1796

oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek(...)odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekane zioła, sól i świeżo mielony pieprz i mieszamy do połączenia składników. Z uzyskanej masy formujemy małe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (lub rzepakowym) po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy posypane ziołami lub dowolnymi dodatkami, u mnie z sosem pieczarkowym i posypane szczypiorkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z mięsa drobiowego 478

mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów  ( u mnie domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory(...)dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sos  Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśniki - krokiety z mięsem 136

dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy. Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam(...)tyle ile się lubi), boki zakładamy do środka i naleśnik zawijamy w rulonik. Następnie panierujemy w jajku, bułce i smażymy krokiety. Z barszczykiem są rewelacyjne :) * Naleśnik z farszem składamy na cztery lub zwijamy w tradycyjny rulonik i odsmażamy na patelni. Ja podałam z sosem pomidorowym i szczypiorkiem :) Takie naleśniki można polać dowolnym sosem lub tylko zwyczajnie keczupem. Zawsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem 184

ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki kaparów   8 moreli suszonych   1 jajko 50 g masła 1 czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta 1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka suszonego tymianki   50 ml piwa Brown Ale 1 łyżeczka oleju   sól, pieprz na ziołowy sos beszamelowy: 30 g masła 250 ml mleka 30 g mąki szczypta gałki muszkatołowej(...)Gotujemy przez około 1 minutę, na koniec doprawimy solą oraz pieprzem, odstawimy z ognia. Przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy resztę masła i miksujemy na mus. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, odciśniętą bułką i przyprawami : solą, pieprzem, oregano. Folię aluminiową  smarujemy olejem przy użyciu pędzla i układamy na niej mięso mielone. Mięso delikatnie wałkujemy na prostokąt o grubości około

Symfonia smakowa
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) i jajek 130

kotletów... Smakują rewelacyjnie i mojej rodzinie - od razu przypadły do gustu. Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, ulubionym sosem, a w moim przypadku - zajadałam się nimi bez żadnych dodatków.  Polecam! (około 7 sztuk) Kotlety: 100g quinoa 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (średnia)  1-2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej, ew. skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej

Di gotuje
Tortilla gryczana z kurczakiem. 132

szklanka mleka 1,5% 7 łyżek mąki gryczanej szczypta pieprzu cayanne, bazylii i oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko Składniki na farsz: 1/2 pomidora 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 1 filet piersi z kurczaka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki czosnku granulowanego Wszystkie składniki na tortille wrzucamy do blendera i miksujemy ciasto powinno

Moje-pitraszenie
Kotlety ziemniaczane - ruskie 251

wystudzić lub wystudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu. Podawać z sosem

Gotowanie jest łatwe
leniwa salatka 297

odcedzamy  kukurydzę, fasolę i groszek, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy  do nich pokrojone w kostkę jajka, i całość mieszamy. W niewielkiej misie mieszamy jogurt, majonez,  posiekamy drobno szczypiorek, sól oraz pieprz.  Następnie przelewamy wymieszany sos na warzywa układając na górze pomidorki koktajlowe. Sałatkę odstawiamy na dwie  godziny w chłodne miejsce a następnie podajemy

Miód i pieprz
Paprykowe pulpety 131

oczywiście inne w smaku, bo o  smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma  pomidorów. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ papryki zielonej 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 100 mleka Sól 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki ¼ łyżeczki ostrej papryki Kostka bulionowa 100 ml śmietany

Smaki Ewy
Sałatka z bobem 188

łupki!  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w łódeczki. W miseczkach układamy listki szpinaku, bób i jajka. W osobnej misce mieszamy jogurt, majonez i doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i czosnkiem granulowanym.  Ułożone składniki polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem i posiekanym drobno  koperkiem. Schładzamy całość w lodówce. Na zimno jest dużo smaczniejsza;) Pycha

Lawendowe Niebo
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem 159

zielonego groszku 150 g szynki sól i pieprz margaryna Wykonanie: Makaron ugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z groszkiem i sosem do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wlać gotowy makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp

Tradycyjna Kuchnia
Dorsz w naturalnym sosie 76

często tam zaglądam. Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem

Milion Smaków
Tarta grzechu warta 70

Składniki: 1/3 kostka margaryny lub masła 1 jajko 1,5 szklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 250 g masy krówkowej 250 g serka mascarpone 50 ml sosu czekoladowego 100ml śmietany 30%   Sposób przygotowania: Z mąki,jaja,tłuszczu zagnieść ciasto.Dodać cukier i sól.Zawinąć w folię spożywczą delikatnie rozwałkować w schładzać w zamrażarce ok.30 minut. Następnie wylepić ciastem formę

Wielki apetyt