salami * pół słoiczka przecieru pomidorowego * łyżeczka oliwy z oliwek * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach
Magiczne Życie Martykulka mozzarelli * garść nachosów * 3 łyżki oleju sezamowego * jajko * sok z 1/4 cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Jajko sparzyć we wrzątku, wybić do miseczki. Ubić delikatnie razem z olejem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym słoiczku. Pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić
Magiczne Życie MartyJajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor. Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem. Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinimi :) Mega szybka i dosłownie awaryjna i jaka smaczna. Zdarzało mi się do niej dodać czerwoną fasolę, innym razem jajko na twardo i za każdym razem pysznie. Ja podaję Wam wersję podstawową -pyszną. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe, ale mogą
Blondynka Gotujetłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej Farsz: 400g
Czerwona Porzeczkaszpinak i podlej połową szklanki wody. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodaj jajko i zmiażdżony ząbek czosnku - wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze chwile podgotuje około 5 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowy szpinak odstaw do wystygnięcia :) W międzyczasie przygotuj SOS BESZAMELOWY: 50 g masła 50 g mąki 500ml mleka 3,2 % Na małym
Kredowe MenuSmaczne danie z naszymi ulubionymi pieczarkami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku jajko bułka tarta 500 g pieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenfeta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;) Składniki: 1 mały, ugotowany kalafior 1 wiązanka koperku 1 mała cebula pół łyżeczki czosnek granulowany pieprz, sól 1 albo 2 jajka 2 garści płatków owsianych olej do smażenia(...)ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafior
Bon Appetit Małgorzatyłososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem. Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt - pomarańcza 1szt - łosoś wędzony (1op łososia norweskiego) - orzechy w włoskie ok 10szt - mąka graham 1 szklane - mąka pszenna 3/4 szklanki - mleko 1 szklane ' - woda 1/2 szklanki - jajko 2szt - sól 1/4 łyżeczki - cukier brązowy(...)masło 1/4 kostki - rozmaryn gałązka SPOSÓB WYKONANIA: - mleko, wodę , jajko, łyżkę oliwy wlewam do miski miksera zaczynając mieszać po czym wsypuję mąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć ok 20 min - w tym czasie przygotowuję sos oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego
Basia w kuchnidodatkiem czekolady. Całości dopełnia delikatny sos śmietankowy... Mówię Wam, pycha! Spód: 150g herbatników, 85g masła. Masło stopić, herbatniki zmielić blenderze na pył. Dodać masło, krótko zmiksować, do połączenia się składników. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 125g dyni, 2 jajka, 100g cukru, łyżka cukru waniliowego, szczypta(...)szczypta gałki muszkatołowej, 85g gorzkiej czekolady. Ser zmielić, zmiksować z jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę i dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Masę przelać na przygotowany spód. Piec około 55minut w temp. 170st. Ostudzić. Sos: 125g serka kremowego naturalnego Apetina, 125g jogurtu naturalnego, 100g śmietany
Z miłości do słodkościPost Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeczosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką słodką. Cebulę siekamy drobniutko i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę i jajka. Dokładnie mieszamy wszystko razem i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w mące. Przyszedł czas na wyjaśnienia co do sosu- to zależy od Was co lubicie. Jeśli chcecie sos na bazie bulionu, doprowadzamy go do wrzenia
Czerwona PorzeczkaPomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów(...)czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki pomidorów suszonych olej Rapso Bułkę i pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej
Moje domowe kucharzeniezwarte i wcale nie potrzebują jajka, fajnie się je kroi (można też wykrawać różnego rodzaju kształty), gotuje identycznie jak tradycyjne- w osolonym wrzątku. Od razu napiszę, że kluski są z tych twardszych- bo takie uwielbiamy- jeżeli więc wolicie delikatniejszą konsystencję, to wystarczy zmniejszyć ilość kaszy manny. Polecam, smakują wybornie, a w połączeniu z waniliowym sosem- najlepiej na świecie! :))) Porcja
Kraina Miodem Płynąca