paski, następnie zawijamy maki :) Najważniejsze za nami! Możemy zawijać i zawijać, i zawijać,... :D Dla urozmaicenia możecie spróbować zrobić rolkę w cieniutkim omlecie :) Do jego wykonania potrzebne będzie jedno jajko, które rozmącone wlewamy na dużą, rozgrzaną i cienko posmarowaną tłuszczem patelnię. Gdy wystygnie postępujemy z nią tak samo jak z glonami, nakładamy ryż, dodatki i zawijamy. Omlet niestety nie sklei(...)kulek nie przypominają (ale to nieistotne :) ) i układamy je na łyżkach, na półmisku. Najlepiej jest za wczasu posolić nasz "tatar", ponieważ będziemy go jedli bezpośredni ze sztućców i użycie sosu sojowego będzie niewygodne. Gdy przygotowania dobiegają końca, stół jest pięknie nakryty, śliwkowe wino Choya rozlane do kieliszków wszystko już gotowe, maki zawinięte przez sushi-masterki, pokrojone przez sushi-mastera
Taste Of My Daysezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis(...)pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka (+2 białka) - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 4 jabłka Przygotowanie: Masło ucieramy z 2/3 szklanki cukru na jasną, puszystą
Życie zamknięte w smakuNiesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami na długo, I często będzie gościł na Waszych stołach :) Polecam : Zaczynamy: Składniki : 600-800 gr mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki po około 1/3 łyżeczki papryki
Smaki Edytymięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła(...)przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki
Miód i pieprzMiałam ochotę na coś świeżego, ziołowego, koniecznie do maczania w jakimś sosie. Przyszła myśl - a gdyby tak racuszki? Wytrawnych nigdy nie jadłam! Powstały racuszki z cukinią, leciutkie jak piórko, chrupiące z zewnątrz! Składniki: 120 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży instant, 95 g mleka, 45 g cukinii (starta na tarce o drobnych oczkach, posolona i odsączona(...)sitku), 1 mały ząbek czosnku, kilka listków bazylii, 30 g startego sera mozzarella, papryczka ostra - ilość według upodobań, 1/4 łyżeczki soli, oregano, pieprz Z mąki, mleka, jajka i drożdży wyrobić trzepaczką gładkie ciasto. Następnie dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, mozzarellę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu
Plate of Joykucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz schabowe umyć, osuszyć i w woreczku rozbić tłuczkiem jajko roztrzepać z solą i pieprzem i włożyć schabowe rozbite na 10 minut tartą bułkę wymieszać z mąką w proporcji 2:1, schabowe obtaczać w panierce i na gorącym smalcu smażyć(...)talarki i na oleju je usmażyć dodając pokrojoną cebulę pieczarki solimy na sam koniec smażenia, nie puszczą wody i są jędrniejsze do smaku dodać pieprz, wlać wodę i zagotować, sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i wylać na sito podać np. z surówką z pora z mojego przepisu "TUTAJ" lub z czym lubisz..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejny wpis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe(...)Takie robiła mi babcia! Z dużych ziemniaków, krojonych wzdłuż, by były jak najgrubsze … Smażone nie we frytkownicy, a na patelni … Z solą .. z ketchupem … i z sosem czosnkowym. A co sobie będę żałować?! A Wy, jakie frytki lubicie najbardziej? PS. mój sposób na IDEALNE FRYTKI? Już niedługo w #czywieszze
Ostra na Słodkorodziny czteroosobowej. Naleśniki w tej odsłonie są przepyszne, syte i można dowolnie zmieniać sosy ( patrz tutaj ) zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy : Naleśniki - 10 szt z dużej patelni : 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy(...)ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie tutaj . Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki EdytyMoja wersja popularnego dodatku do gotowanych lub sadzonych jajek. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Qlinarnie i QlinarnieDziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle
Basia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam
Marta GotujeSkładniki Ciasto; 4 jajka 150 g masła 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady 70% 50 g czekolady białej 150 g brązowego cukru trzcinowego 50 g marynowanego imbiru szczypta soli Nadzienie; 100 g białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Biały sos czekoladowy; 1 żółtko 1 łyżka kukurydzianej mąki 200 ml mleka(...)ciemnej czekolady masło do wysmarowania foremek Sposób przygotowania Ciasto; Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao, dodać starte drobno czekolady, białą i gorzką, na koniec wsypać do masy osączony wcześniej
Wanilia i Kardamonprzyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa(...)szkl * sól – 0,5 łyżeczki * cukier – 0,5 łyżeczki * kefir – 220 ml * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * słony ser – 400 g ( np. feta ) * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk
Ostra na Słodkoserem feta Sałatka a'la nicejska Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry Anastazji Sałatka brokułowa z surimi Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa
Kuchnia domowa AniCzekoladowy naleśnik z piekarnika (Czekoladowy Dutch Baby) podany z karmelizowaną brzoskwinią i sosem czekoladowym Przepis: przepis na podstawie tego / 1 porcja / składniki: 2 lekko czubate łyżki mąki (dałam pszenną, tortową) 3/4 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cukru - można pominąć szczypta soli jajko łyżeczka oleju kokosowego (można użyć innego oleju lub roztopionego i ostudzonego masła(...)szklanki mleka, czyli około 60 ml - użyłam mleka sojowego jak zrobić? Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać w misce, wbić jajko i wlać mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czekoladowego naleśnika piec od 20 do 25 minut, jeśli nasz piekarnik
tost z dżemem