Pulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy. Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko, bułka tarta, niecałe pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno(...)pokrojoną cebulę, jajko, posypać bułką tartą i polać po tej bułce mlekiem by zmiękła. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z mięsa kulki i obtoczyć mąką. Zagotować osoloną wodę (można dodać kostkę rosołową). Do wody włożyć uformowane pulpety. Dodać listek laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego o popieprzyć. Gotować na średnim ogniu ok.25min. ( w zależności od wielkości pulpetów
W kuchni u Monikimałym ogniu do momentu gdy pomidory nam odparują i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę oraz migdały uprażone na patelni. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko i wycinamy z ciasta krążki o średnicy 10 cm. Na środek kółka układamy 1 łyżkę nadzienia, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i sklejamy. Wszystkie brzegi dodatkowo dociskamy widelcem. Gotowe empanady nakłuwamy na wierzchu widelcem
Kuchenne WariacjePyyysze:). Do tego surówka z kiszonej kapusty i sos pieczarkowy. Przepis zmieniony z Kuchni włoskiej Penny Stevens – bez mąki kuku lepiło się niemiłosiernie do rąk i nie chciało się odkleić. P.S. Zapraszam na mojego drugiego bloga . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo(...)wodzie. Ostudź. Następnie dodaj tymianek, jajko, ser, sól, pieprz, kurkumę i mąkę kukurydzianą i wyrób gładkie ciasto. Dodaj tyle mąki, aż ciasto nie będzie lepiło się do ręki. Grubo je rozwałkuj i pokrój nożem na kwadraty/prostokąty. Ułóż gnocci w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Roztop masło i przez chwilę podsmaż drobno pokrojony czosnek. Powstałym sosem polej gnocci i zapiekaj około
Qlinarnie i QlinarnieSos szczypiorkowy na gorąco to doskonały i smaczny dodatek do ziemniaków czy makaronów a także ryb, przyrządza się go błyskawicznie i prosto. W moim domu często jest serwowany na obiad z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje pęczek szczypiorku 2 łyżki margaryny 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki ) pół szklanki(...)szczypta soli przepis Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę a następnie rozprowadzamy ją bulionem cały czas mieszamy żeby uzyskać gładką konsystencje. Dodajemy śmietanę, wszystko mieszamy. Sos zaciągamy żółtkiem, wsypujemy posiekany szczypiorek, mieszamy doprawiamy solą i cukrem
Smakowite DaniaKUCHNIE ŚWIATA - JAPONIA Składniki: (na 2 porcje) Ciasto: pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła(...)przecięte wzdłuż Sos Okonomiyaki : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać
KreatywnePinyczosnku sól, pieprz szczypta imbiru puszka pomidorów bez skórki sos sojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki z indyka pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę
Gaździnka warzysos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam . Serdecznie polecam;) Składnik klopsy: 0.5 kg fileta z indyka 0.2 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki wody 6 ząbków czosnku jajko sól(...)smaku pieprz do smaku duża marchew Wykonanie: Mięso zmielić, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zmieloną na drobnym sitku marchew oraz wodę. Masę mięsną dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Obsmażyć je na oliwie z wszystkich stron. Składniki sos: 4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła
Krakowskie smaki AniDnia Makaronu zapraszam na drugą wersję klopsików z makaronem z dodatkiem warzyw i w śmietanowym sosie. Pierwszą wersję znajdziecie tutaj klik . Ta jest równie smaczna jak poprzednia. Kto jeszcze nie robił musi jak najszybciej zrobić by zadowolić podniebienia domowników. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)oleju 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron
Ala piecze i gotujepieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików. Składniki na sos pomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - sól, pieprz - kilka gałązek natki pietruszki Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek, a dla bezglutenowych makaron kukurydziany. Składniki na 4 porcje. Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Soczewicę płuczemy, przekładamy(...)ziarenka. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do masy z soczewicy wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz przyprawiamy. Wszystko razem dusimy
Kuchenne Wariacjejarmużu 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek Sos do zapieczenia 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan) 1 małe opakowanie śmietany 18% 4 łyżki prażonych pestek słonecznika Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 szczypta soli 1 łyżka bazyli(...)pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan) 1 małe opakowanie śmietany 18% 4 łyżki prażonych pestek słonecznika 2 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 szczypta soli 1 łyżka bazyli lub oregano 3 łyżki oleju 2 łyżki masła (klarowanego) " document.write(" "); Sposób przygotowania Farsz Krok
CoolinarniePLproszku lub ulubione zioła do oprószenia wierzchu Opcjonalnie: ulubiony sos (polecam z firmy Folwark ) Ser zetrzeć na tarce (o dużych i średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierchu. Pora pokroić w półplasterki. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową. W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie
Di gotujeogniu, aż woda odparuje, a następnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąki, jajko i wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości 3 cm. Partiami wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Sos śmietankowo-serowy: 2 cebule, 150 ml smietanki 30 %, 50 ml bulionu lub wody
Delicious Titbitspieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki(...)dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki
Kto ugości moich gości?obtoczenia truskawek 200 ml jogurtu cukier waniliowy ok 2-3 łyżek Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. W goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć(...)środku). Na każde koło ułożyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane waniliowym sosem z jogurtu
Monia miesza i gotujesosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety nie są zbite a na dodatek maja ładny zielony kolor. Polecam i ciepłe i zimne. składniki ( 6 sztuk) 180 g surowego łososia - bez skóry i ości 100 g ugotowanych ziemniaków 130 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 1/4 szklanki tartej bułki 1 jajko płatki(...)razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i jeszcze raz wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki 5 -6 sztuk. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki, z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z dowolnym sosem np jogurtowym i z dodatkiem sałaty. Smacznego
Stare Gary