sos do jajek - 5296 przepisów (strona:168/354)

Placki z pieczarkami, serem i wędliną + film 624

obiad lub gorącą kolację. Podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym smakują przepysznie i są ciekawym daniem, które można przygotować ze składników znajdujących się w naszej lodówce . składniki na około 10 placków 15 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 20 dag wędliny szklanka przegotowanej wody 1 cebula 2 jajka szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka natki pietruszki(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i wlewamy przegotowaną wodę, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ser żółty, posiekaną cebulę, wędlinę oraz natkę pietruszki, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placki z obu stron na rumiano. Placki najlepiej smakują podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym

Smakowite Dania
Kluski śląskie z papryką kolorową 144

czerwona, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego,   sól, pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki  łączy z mąką i jajkiem. Z wyrobionego ciasta formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Formułujemy kulki, w każdej(...)smażymy na nim cebulę, następnie dodajemy paprykę i czosnek. Smażymy do miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory suszone, sól, pieprz do smaku i sos chili. Kluski podajemy z duszoną papryką, a całość posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pulpeciki po meksykańsku 177

przepis na pulpeciki w sosie porowym , a teraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się recepturą z gazetki Biedronki   nr 45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól(...)kostkę papryką, czerwoną fasolą (pokroiłam ją na drobniejszą), jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj na jednolitą masę, dodając partiami bułkę tartą.  Z masy formuj pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim pulpeciki. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia ok. 25-30 minut. Sos: Puszka pomidorów w puszce 1-2 papryczki chili

Fabryka pomysłów
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 384

cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę ciekamy bardzo drobno i mieszamy z przyprawami dusząc ją widelcem (można dać odrobinę oliwy z oliwek). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy serek ziarnisty. Mieszamy i gotowe. Szybko, łatwo, tanio, zdrowo i smacznie. Jeśli tak smakuje wiosna, to ja przeboleję ten żółty polar, choć właśnie na mojej twarzy(...)Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa 10.  Sos tatarski mocno grzybowy 11.  Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12.  Sałatka pieczarkowa 13.  Sałatka szpinakowa z kawiorem 14.  Sałatka szpinakowa z oliwkami, ananasem, oscypkiem.  15.  Sałatka wiosenna - nowalijki + jajka 16.  łososiowa z cykorią, oliwkami i... 17.  brokułowa z dietetycznym

Wypisz Wymaluj
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 134

razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę z datą 14.04, a zadumany Mąż nie zauważył, chwycił i skończyło się(...)10cm i długości około 40 Rozprowadzam na nich dowolny sos pomidorowy, dachówkowo układam salami następnie ser - najlepiej mozzarellę w plastrach, u nas wersja z goudą następnie zlepiam brzegi ciasta ze sobą, zamykając wewnątrz nadzienie Zawijać można dowolnie, u nas świderkowa maczuga. Przykrywam ściereczką na około pół godziny Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobinkę grubą solą i ziołami ( tymianek i oregano

I tu będę miała takie te
Naleśniki z rybami 214

prostego wykonania.  Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów. Czas przygotowania:  35 minut Porcje: 4 Składniki: Naleśniki:  usmażone wg. własnej receptury lub: 1 jajko 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną(...)opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz  Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić

SzczyptaSmaQ
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 446

tofu (180 g) ·                      2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego (ewentualnie jajko) ·                      1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego(...)garść pestek dyni (opcjonalnie) ·                      sos sojowy ·               maka kukurydziana lub bułka tarta (wtedy już nie będzie bezglutenowo) do obtoczenia

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 347

Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka(...)dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan,    mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz oregano. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Sos powinien się zagęścić. Dodajemy rukolę oraz składniki

Mania Gotowania
Placki ziemniaczane 138

Można jeść je na wiele sposobów, z cukrem czy ketchupem, gulaszem czy sosem pieczarkowym ile pomysłów tyle też przepisów, na co kto ma ochotę. Obiad, którym dogodzi się każdemu. A to przepis na złote, chrupiące placki. 5 dużych ziemniaków 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 czubate łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Ziemniaki(...)dołożyć do ziemniaków, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Odlać powstałą wodę. Nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos pieczarkowy: 50 dkg pieczarek 2 łyżki masła 3,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki podsmażyć, posypać solą i pieprzem, przełożyć do garnka

Pelusiowa Kuchnia
Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym 187

przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami i sosem miodowym. Smaczna ciepła przystaweczka, ale może

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 160

Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu(...)popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piec przez 30 minut. Sos paprykowy: 3 czerwone papryki 1 ostra papryczka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml pasty pomidorowej

Food Square
Cudowne burgery 127

tartego sera Bursztyn  1 łyżka musztardy  1 jajko  50 g tartej bułki  trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo sera sałata plaster pomidora ogórek duuuużo cebuli sos tatarski ketchup pikantny WERSJA DAMSKA: sałata 2 plastry pomidora ogórek(...)SOS TATARSKI (można przygotować własny, można skorzystać z już gotowego, ja zrobiłam własny): W proporcjach 1:1 siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę

Brzuszki Łakomczuszki
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 133

dodajemy do ziemniaków. Masę przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, na koniec dodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety ryżowe z mięsem 124

mielonym mięsem. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej razem z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron i podawać z sosami

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jaglane z żółtym serem 111

bułka tarta do panierki. Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem masła. Wystudzić, wymieszać z jajkami, przyprawami do smaku i startym serem. Uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z dowolnym sosem i surówką, jako danie samodzielne lub do obiadu zamiast ziemniaków

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania