sos do jajek - 5296 przepisów (strona:151/354)

Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 139

białka jajek ·         ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ·         ½ łyżeczka mielonej kolendry ·         125 g jogurtu naturalnego 1,5 % ·         1 cebula ·         sól i pieprz Sos

Powiedz dietom nie
Pierogi z kapustą i grzybami. 140

Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE:  wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać

Kuchnia Beaty
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 244

Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karnawał na stole 211

gyros   Sałatka gyros z sosem czosnkowym   Sałatka żółta Sałatka z kurczakiem i selerem Przekąski: Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym Chrupiące kąski kurczaka Roladki sz ynkowe z sałatą   Kolorowe kanapki Muffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami  Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową

Kuchnia domowa Ani
Kotlety kapuściane 187

przyrządzić również w wersji wegetariańskiej lub wręcz przeciwnie : kiełbaskę zastąpic usmażonym ( lub ugotowanym ) filetem z kurczaka ! Pomidorowa sałatka lub ulubiony sos wzbogacą danie o dodatkowe walory smakowe! Polecam! SKŁADNIKI: -mąka -1,5 szklanki -bulion (z kostki) – 250 ml - jajko – 2 szt - kapusta pekińska – ok. 200 g - dowolna wędlina – 150 g - natka pietruszki – 1 pęczek - olej

Ostra na Słodko
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 418

można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny, U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej

Ostra na Słodko
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 564

żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170 °C  przez ok. 15- 20 minut do zrumienienia ciasta. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty

Słodka Strona
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 221

się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.   SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka pełna cynamonu  SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany

Basia w kuchni
SMAŻONY ŁUPACZ W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM 273

sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym.  Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb sól majeranek sok z cytryny olej 2 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Filety skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy przyprawami. Wkładamy do lodówki(...)mące, w rozkłóconym i lekko osolonym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta.  Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać. Składniki na sos: 1/2 szkl śmietany - u mnie

Walijskie Pichcenie
Wegański smalec :) 211

temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie pomidorowym jako dodatek do angielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak też jest podobny

chwile dla mnie
Placki cukiniowo-ziemniaczne 202

Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym  z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii 750 g obranych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki olej do smażenia Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie

Monia miesza i gotuje
Pasta jajeczno - serowa 343

zrobić - zetrzyjmy go na tarce o grubych oczkach Dodajmy do tego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość   2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na  kolację lub śniadanie :) Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę

Proste Potrawy
Kotleciki kalafiorowo- brokułowe z sosem pieczarkowym 168

Diety cd. ;) Na obiad proponuje Kotlety z kalafiora i brokuł z lekkim sosem pieczarkowym... Składniki: pół główki kalafiora 1 szklanka różyczek brokułów 3 garści otrębów ( około 1 szklanka 200ml.) 2 jajka przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka slodka, papryka chilli czosnek 200 g. pieczarek 2 łyżki gęstego jogurtu Na gotująca się posoloną wodę wrzucamy różyczki kalafiora i brokułów...Gotujemy około

NaKońcuJęzyka
Placuszki z kurczaka pieczarkami i papryką 414

Składniki (na 2-3 osoby): 1 pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki  1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól i pieprz do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka

Mania Gotowania
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowo-pietruszkowym 172

pokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa- mieszamy - gotujemy około 3 min. Sos gotowy. Składniki na placki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Wykonanie placków ziemniaczanych- znajdziecie tutaj Obiad gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty