sos do jajek - 5296 przepisów (strona:180/354)

Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 295

Produkty układamy warstwami, najlepiej w przeźroczystej misce. Wtedy piękne wygląda na stole. Nie zalewamy jej sosami. Sosy podajemy w oddzielnych naczyniach. Każdy sam nakłada sobie porcję i polewa sosem - ile chce i jakim chce. A oto przykładowe składniki sałatki: -sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi -ogórek - świeży, marynowany, małosolny, -pomidory , -oliwki , -ser feta , -kukurydza , -groszek(...)twardo. Ja dzisiaj zrezygnowałam jednak z sera i jajek, gdyż tym razem sałatka była dodatkiem do grilla :) Poza sezonem letnim można dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane warzywa, wędlinę...itp. To WASZA sałatka i WY decydujecie z czego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :) Przykładowe sosy do sałatki: Najpierw przygotowujemy bazę do sosów. Robimy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki w sosie koperkowym 129

sosie koperkowym, takich domowych jakie robiła nam mama. Pomyślałam, że na blogu brakuję takiego tradycyjnego przepisu na zwykłe klopsiki, więc jest. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1 jajo czerstwa bułka sól pieprz 3 łyżki mleka (ja użyłam ryżowego Alpro ) koperek mąka  śmietana 18 % Sposób przygotowania: Bułkę moczymy w mleku i rozgniatamy.  Dodajemy jajko, mięso i doprawiamy

Wielki apetyt
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 235

też nie będzie  źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4  porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2  jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej(...)grzybów odstawić.  Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze. Klopsy : Do miski  włożyć w szystkie składniki  na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, sól pieprz. Dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu

Stare Gary
Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem 1850

również wymieszać majonez pół na pół z jogurtem lub podawać sałatkę z sosem czosnkowym ;) Wg przepisu poniżej 100g sałatki ma ok. 150kcal. Szybka sałatka z surowym kalafiorem – Składniki: średni kalafior (ok. 500g po rozdzieleniu na małe różyczki) 3 czubate łyżki majonezu (ok. 120g) 3 duże jajka koperek 1 płaska łyżeczka cukru pieprz, sól   Szybka sałatka z surowym kalafiorem

Kulinarne Przeboje
domowe hamburgery 329

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. składniki na sos hamburgerowy: 3 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyża ketchupu 1/2 cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Smażone kotleciki z kurczaka 1742

zimno, nadają się na wszelakie imprezy, wycieczki, jako przegryzki podczas pikniku czy też po prostu na obiad. Pokrojone w plasterki nadają się do kanapek, świetnie smakują z zimnymi sosami czy też dipami. A co najważniejsze ta wersja kotlecików z kurczaka jest bardzo tania, gdyż do ich przygotowania wykorzystuję wytrybowane z kości i bez skóry mięso z ćwiartek kurczaka. Wystarczy mięso(...)Każdy kawałek obtaczamy w mące pszennej, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej wymieszanej z odrobiną suszonego majeranku. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć kotleciki z nadmiaru tłuszczu. Smażone kotleciki z kurczaka podajemy z ulubionym sosem, na zdjęciu poniżej podałam je z sosem rzodkiewkowym. The post Smażone kotleciki z kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z melonem, ananasem i tuńczykiem (bez glutenu, mleka i jajek) 361

Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk

głodny alergik
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 315

marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cinnabon rolls 230

przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne. Cinnabon rolls    Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła 150 ml mleka 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Nadzienie: 3   łyżki cynamonu 50 g bardzo miękkiego(...)minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy   ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie

Mania Gotowania
TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym 321

Tina(y), wybuchowej 13-latki, która w jednej misji prosiła nas o znalezienie CRUMPETS, czyli racuszków. Jak zwykle jednak nie mogliśmy poprzestać na zwykłych racuchach i dodaliśmy do nich sos krówkowy – zdecydowanie obłędne połączenie. Więc jak to mawia sama Tiny Tina – TEA TIME BITCHES!!!! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (2 min) Wrzucamy(...)zabije Wam drożdże), dodajemy 1 łyżkę cukru, szczyptę soli oraz 1 jajko. Wszystko mieszamy do uzyskania lepkiej, ciągnącej się i dość gęstej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – w zależności od temperatury w pomieszczeniu potrwa to ok. 30 min. 3. SOS (10 min) W międzyczasie bierzemy się za sos krówkowy. Do rondelka

Nerds Kitchen
Kotleciki selerowo - cukiniowe. 133

tarce lub pokroić w drobna kostke i dodac do reszty. Doprawic do smaku, dodac jajka, majonez i mąke. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka wtedy dodajemy jeszcze mąki. Wykładamy na patelnie i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem chrzanowym lub majonezowym.     Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolowe kotleciki 219

ugotowanej, ostudzonej fasoli i zmielić razem z marchewką. Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym

Tradycyjna Kuchnia
Spaghetti carbonara 241

szynki pokrojonej w kostkę  Ugotować makaron. W międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany. W garnku/patelni stopić trochę masła, dodać wędlinę i krótko podsmażyć. Dodać makaron i polać sosem śmietanowym, wymieszać i odstawić na jakiś czas. Podawać na gorąco

W kuchni bez szafek
Szparagi z pieczarkami 232

tego warzywa przekonani.  Tak przygotowane szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.   W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek zielonych szparagów 25 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka  sosu Worcester pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego sól i pieprz  cytrynowy wg smaku Szparagi

Takie tam pichcenie
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 206

bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania