sok - 13499 przepisów (strona:288/900)

Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 207

roboty, jednak raz na dłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki(...)oraz pieprz ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami puree

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza z kamienia po raz pierwszy 203

rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej  t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula(...)Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil, jednak niezbyt długo. Zwiększamy temperaturę na patelni  i dokładamy koncentrat pomidorowy. Zasmażamy wszystko razem kilka chwil dobrze mieszając. Wlewamy sok pomidorowy lub przecier. Niezbyt dużo, około pół, do 3/4 szklanki. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, najlepiej wcześniej je zmiksować. Dodajemy zioła według uznania. Ja zawsze daję dużo suszonej bazylii, mniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 228

gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę(...)starłam na tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem w glinianym naczyniu, dodajemy pieprz ziołowy oraz sok  cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie umieszczamy mięso, równomiernie rozkładają na nim pokrojone warzywa. Tak przygotowana karkówka, powinna postać w marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając dookoła mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 201

czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól morska do smaku Pierś indycza jest bardzo krucha i delikatna, więc nie musi długo się marynować.  Chodzi jednak(...)rozbić na cieńszy płat. Ja jednak tego nie robię, ze względu na delikatność akurat tego mięsa, by brzydko się nie poszarpało. Pomidory suszone kroimy w malutką kostkę. Keczup, sok z cytryny, pieprz cayenne oraz paprykę słodką i pokrojone suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy z pomidorów oraz dwie szczypty soli morskiej i również

Kuchenna Kontrrewolucya
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 191

ząbek czosnku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, pozbawiamy bruzd, płuczemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Po przetarciu, z masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli(...)więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli nie mamy pod ręką twarogu mielonego (jak na sernik

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek 162

kęs i przepyszna mini-pierś. Chyba właśnie zostałam fanką pieczonych przepiórek. :) marynata na 2 przepiórki: 2 łyżki miodu pszczelego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy maggi 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka plasterków limonki garść pieczarek 1 nieduża cebula sól, pieprz łyżka mleka 1. Składniki marynaty (miód, cynamon, olej, maggi, sok z limonki) dobrze

Kuchenna Kontrrewolucya
Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej 195

nieduże polędwiczki wieprzowe GLAZURA: sok z 1 cytryny 1 puszka ananasa w zalewie 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka świeżego otartego imbiru 1 łyżeczka cukru pudru szczypta pieprzu cayenne sól morska Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy włókien, jeśli takowe są. Z soku z cytryny odlewamy jedną łyżkę do przygotowania glazury. Resztę mieszamy z łyżeczką soli

Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: Zielony (pesto-niepesto) 187

daniu. ;) na 1 większą lub dwie mniejsze porcje: makaron świderki (fusili) pół szklanki świeżego szpinaku (baby) pół szklanki rukoli 2 spore liście bazylii 1 łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska kilka suszonych pomidorów z oliwy Szpinak, rukolę i bazylię dobrze płuczemy na durszlaku. Umieszczamy je, obcieknięte z wody, w blenderze(...)zalewamy połową oliwy z oliwek. Zioła miksujemy na średnich obrotach, dolewając w trakcie resztę oliwy oraz sok z cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż masa będzie dość gładka i jednolita. Następnie przelewamy sos do szklanki i przyprawiamy, acz niezbyt mocno, solą morską. Dobrze mieszamy. Łączymy zieloną pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: pomarańczowy (potrawka ostro-kwaśna z kurczaka + penne) 171

patelnię i obsmażamy z każdej strony. W trakcie smażenia obsypujemy go pieprzem cayenne oraz słodką papryką. Przekładamy całość do wysokiego garnka. Z połowy cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni drugi raz podgrzewamy niezbyt dużo oleju i wrzucamy na niego zmiażdżony ząbek czosnku w łupinie. Gdy się zrumieni, wyjmujemy go i na tłuszczu(...)cytryny i podczas smażenia całość dobrze mieszamy. Do mięsa w garnku wlewamy taką ilość wody, by  pokryła je z dwu centymetrową nadwyżką. Sos zagotowujemy. Dolewamy do niego sok z cytryny, dorzucamy zeszkloną cebulę oraz posiekaną pietruszkę. Odlewamy około pół szklanki płynu do miseczki. Wlewamy do niego słodką śmietankę oraz wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystkie składniki łączymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 218

niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)więc, gdy buraki będą prawie gotowe). Gdy warzywa będą już gładkie, całą masę umieszczamy w niewielkim garnuszku i powoli podgrzewamy. Do lekko ciepłych buraków z czosnkiem dokładamy żurawinę oraz sok z cytryny. Masy nie należy doprowadzać do wrzenia, a jedynie podgrzać. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem do smaku według uznania. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie ciepła, umieszczamy w niej salami

Kuchenna Kontrrewolucya
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 153

osób 2 ok. 250-gramowe świeże filety z łososia norweskiego 1,5 pęczka świeżej zielonej pietruszki skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta z dużej pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 6 -7 łyżek oleju rzepakowego 2 listki świeżej mięty 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 8 małych(...)połowy - powstają cztery porcje. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy, po czym wrzucamy do miseczki. Dosypujemy do nich otarte skórki z owoców, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka na rozmarynie 158

miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy, niecodzienny smak

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 172

się je jadło, a wnętrze lepiej przejdzie wszystkimi smakami. 500g szynki wieprzowej  pół puszki groszku konserwowego 2 nieduże marchewki 2 średnie ziemniaki 50g żółtego sera 1 duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki(...)osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę, po czym umieszczamy w niemetalowym naczyniu. Szynkę oprószamy dokładnie dość dużą ilością czarnego pieprzu oraz suszonego oregano. 4 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z sokiem z cytryny i taką miksturą zalewamy mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto filo. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Leivasupp - estońska zupa-deser z czerstwego chleba 148

których wybrałam właśnie ten przepis. ;) 400g czerstwego żytniego chleba (najlepiej czarnego, typu litewskiego) 1,5l wody 1 laska cynamonu pół szklanki cukru 3/4 szklanki rodzynek 200ml  dobrego soku jabłkowego mleko Czerstwy chleb dzielimy na małe cząstki i zalewamy w garnku letnią wodą. Czekamy, aż rozmięknie. Gdy będzie już prawie płynny, garnek z miksturą stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy(...)laskę cynamonu oraz wrzucamy rodzynki. Miksturę ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając, trzymamy na niewielki ogniu przez kilka minut. Po tym czasie wyławiamy z garnka cynamon. Naszą chlebową "paćkę" zalewamy sokiem jabłkowym i dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Zupa jest gotowa. Podajemy ją przełożoną do małych miseczek, zalaną mlekiem w dowolnej ilości. I proszę mi wierzyć - ta "zupa" jest

Kuchenna Kontrrewolucya
Bardzo proste i szybkie pulpety w sosie pomidorowym 173

Masz mięso mielone, sok pomidorowy i mało czasu? Pomogę Ci to wykorzystać. ;) 500g mieszanego mięsa mielonego 500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego 300ml wody 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżki soli 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka tymianku przyprawa warzywna uniwersalna olej(...)dokładnie i formujemy z niego niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Wrzucamy na niego posiekaną cebulę i szklimy ją. Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię wlewamy sok pomidorowy/przecier z kartonika. Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka. Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia

Kuchenna Kontrrewolucya