forma zapewne sprawi, że nie raz usłyszymy prośbę o dokładkę. Składniki: 150 ml mleka 2% 2 g agaru nasiona z połowy laski wanilii miód do smaku truskawki sok z cytryny mięta do dekoracji Wykonanie: Zimne mleko łączymy z agarem, dodajemy do niego miód i nasiona z wanilii. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę(...)wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz. Truskawki myjemy, przebieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i polewamy odrobinę miodem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z naszym mlecznym makaronem. Moje dzieci tę wersję uwielbiają
Malinowe Pocałunkirodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty 25 g zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na połówki 15 g prażonych płatków migdałów 1 dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili(...)wrzącej wody. R odzynki moczymy w 25 ml ciepłej wody. Po 10 minutach odcedzamy je i dodajemy do kaszy. Dodajemy oliwę, posiekane zioła, oliwki, płatki migdałów, dymkę, sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. B akłażana podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Połówki bakłażana układamy na półmisku i hojnie obsypujemy bulgurem, polewamy jogurtem, posypujemy kolendrą i skrapiamy
Smakowity Blog KulinarnySEMCO. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, ćwiartka arbuza, 10 sztuk pomidorków cherry, garść kiełków brokuła, 1,5 łyżki Oleju Rydzowego ze sklepu SEMCO, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Arbuza obieram ze skóry i kroję w kostkę. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze(...)kawałki. 2. Do sałaty dodaję arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko mieszam. 3. Olej Rydzowy mieszam ze sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika siewnego). Jest tłoczony na zimno. Jego
Tradycyjna kuchnia Kasicebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki oliwy z oliwek + dodatkowo łyżka do smażenia 2 łyżki. soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 10 listków świeżej bazylii - pokrojone w cienkie paski 10 listków świeżej mięty - pokrojone w cienkie paski przygotowanie Ugotować bulgur Opłukaną wcześniej kaszę(...)minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą. Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem, Bulgur przełożyć do miski, rozmieszać widelcem, dodać szparagi ze szpinakiem, polać oliwą, posypać miętą i bazylią
Stare Garybyć w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g zmielonych migdałów 3 jajka 2-3 garście płatków migdałowych 1. Rabarbar obrać(...)skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch
Mała Cukierenkawłożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą z cukrem, nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni codziennie mieszając wyparzoną drewnianą łyżką co zapobiegnie fermentacji. Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, spirytus i arcydzięgiel. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem
SzczyptaSmaQdodatkiem świeżych ziół. W ogrodzie ich pod dostatkiem więc trzeba korzystać :) Melisa i mięta w koktajlach to jest to, koniecznie spróbujcie! Składniki na 2 porcje: 6 dojrzałych nektarynek sok z połowy niewielkiej cytryny garść liści świeżej melisy ok pół szklanki wody mineralnej (lub więcej) ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego Przygotowanie: Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie(...)umyj. Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąszkl * olej Kujawski – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder(...)łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową. Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników. Wylewamy porcjami do formy
Ostra na SłodkoPrzepis na ten cudowny syrop dostałam od Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję. SKŁADNIKI : listki pokrzywy (same czubki pokrzyw) cukier sok z cytryny SPOSÓB WYKONANIA Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń. Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy(...)Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru . Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików
Basia w kuchnimasła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki(...)wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia. lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie
Kuchcik gotujemięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę(...)cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach dolewamy sok z cytryny i jogurt. Można zajadać :) Skomentuj
MamaOskarkaponacinać. Pychota, możesz podać jako przystawkę lub danie główne z jakąś zieleniną. Ja zielonego nie lubię, więc podałam przystawkę :) SKŁADNIKI DLA DWÓCH GŁODNYCH OSÓB: - 500 g oczyszczonych kalmarów - sok z połówki limonki - 50 ml sosu sojowego - 2 łyżki oleju arachidowego - 100 ml oleju z czosnkiem i bazylią - 200 ml oleju rzepakowego - 10 listków mięty - butelka białego schłodzonego wina PONACINAJ KALMARY(...)wewnętrznej strony, może być kratka, paseczki, mi się wydaje, że najładniej wygląda kratka, ale zrób jak chcesz. Wrzuć je do miski dodaj sos sojowy, sok z limonki, olej arachidowy, marynuj chwilę. ROZGRZEJ WOKA LUB DUŻĄ PATELNIĘ , wlej olej kujawski z czosnkiem i bazylia, rozgrzej mocno, kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor cedzakiem wyłów czosnek i bazylię. NA GORĄCY OLEJ wrzuć
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki: 300 gram świeżego łososia 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy(...)solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt
Mango Papajaciasto (na 5 sztuk) 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem(...)stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food. 400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka mąka sól, pieprz 70 g masła oliwa 1/3 szklanki soku z cytryny natka pietruszki Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, następnie dokładnie nią obtaczamy filety. W rondlu podgrzewamy oliwę i 40 g masła, wykładamy na nie mięso. Przez 5 minut(...)smażymy na dużym ogniu, kilkukrotnie obracając. Dolewamy sok z cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée
Bon Ton Italia