sok - 13499 przepisów (strona:293/900)

Ciasto jogurtowe 635

Składniki: 4 kubki jogurtu naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-)  Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić(...)połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki.  Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen

Gaździnka warzy
lody z truskawek i jogurtu... 159

Składniki: truskawki 2 szklanki, jogurt naturalny 300 ml, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne

W Mojej Kuchni Lubię
Najprostsza lemoniada 160

gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę,   z półtorej cytryny i 1/2 limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy w plasterki. Do dzbanka wlewamy wodę  z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem

Kulinarne przygody Gatity
Pasta jajeczna z awokado 215

pasty na kanapki. Tym razem awokado w  towarzystwie jajek, razem tworzą pyszne smarowidło:) składniki: 4 jajka 1 duże dojrzałe awokado pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu odrobina soku z cytryny Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ciemniało. Następnie do awokado dodać

Monia miesza i gotuje
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 181

Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko(...)również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy gotować nasze danie główne, aby smak wszystkich składników

Słodkie okruszki
Truskawkowe lassi, Przepis na życie 196

Lassi to nic innego jak jogurt naturalny i woda zmieszane w proporcjach 1:1 z dodatkiem owoców lub soku owocowego. Chłodzi i orzeźwia – w sam raz na upał. Pije się je np. w Indiach. Składniki: jogurt naturalny woda owoce lub sok owocowy Zblenduj wszystkie składniki. Podawaj chłodzone. Big Mama przez 40 lat utrzymywała swoją rodzinę razem, dzięki swoim coniedzielnym obiadom

Qlinarnie i Qlinarnie
Miętowe lody 199

ciepłolubnych więc dla mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek) i odstawiamy na 20 minut(...)Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieją. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy do niej zmiksowane mleko oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Przygotowaną masę studzimy i zamrażamy. Co 30 minut wyjmujemy masę i mieszamy. Czynność tą powtarzamy minimum 4 razy. Przed podaniem lody wkładamy na okolo 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Deser - truskawkowa palisada 155

bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować

Kuchcik gotuje
Serniczek brzoskwiniowy 182

teraz zapraszam na wersję brzoskwiniową. Prosty i pyszny deserek idealny na upalne dni. składniki: 800 g sera z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń (lub mleka) 3 łyżki żelatyny 6 połówek brzoskwiń u mnie z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretkę rozpuścić(...)odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie przelać do foremki i wstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę namoczyć w soku brzoskwiniowym, aby napęczniała, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierać i porcjami dodawać ser. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Gotową

Monia miesza i gotuje
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 170

Porcje: 2 Składniki: Gruszka  1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy, 300 ml wody mineralnej, 200 g cukru, 5 listków mięty ogrodowej. Sorbet syrop z pokrzywy, 1 gruszka, sok z limonki. Do podania owoce sezonowe.                     Tkaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem(...)Korzystając z termometru można bardziej precyzyjnie ustawić temperaturę kąpieli wodnej na ok. 82-86 stopni.     Z pozostałych gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować z sokiem z limonki i resztą syropu z pokrzywy, przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok. 3 godziny, co 15 minut wyjąć i przemieszać/skruszyć widelcem

SzczyptaSmaQ
Makaron a la Caprese 165

słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę. Doprawić solą oraz

Kraina Miodem Płynąca
Sos z rukoli i awokado 166

maczać warzywa lub pieczywo. Można doprawić nim sałatę - wtedy warto dodać nieco więcej oliwy. Będzie też dobry do makaronu. składniki 1 dojrzałe awokado 4 ząbki czosnku 50 g rukoli sok z 1 limonki garść liści bazylii 90 ml oliwy z oliwek sól, pieprz przygotowanie wszystkie składniki włożyć do blendera i zetrzeć na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać więcej(...)soku z limonki. Smacznego

Stare Gary
Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką 361

Biszkopt : 4 jajka (L)  2 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru  Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około(...)wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie  wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam go lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki. Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po łyżce  gęstego, zimnego budyniu, miksuję całość. Gotową masę wykładam na biszkopta.   Wciskam/ układam truskawki

Takie tam pichcenie
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 255

pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat z pomidorami i ogórkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kurczaka (po ok. 300g) 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka rozmarynu 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki mielonego chili (pieprzu cayenne) Do podania pieczone ziemniaki cytrynowo-rozmarynowe marynowane karczochy sałata z pomidorami i ogórkiem przypieczone na grillu(...)lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Przyrządzamy w misce marynatę poprzez dokładne wymieszanie oliwy z sokiem z cytryny i przyprawami. Dokładnie nacieramy mięso marynatą i pozostawiamy wraz z nią w misce w warunkach chłodniczych na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. W międzyczasie kilka razy przekładamy mięso na drugą stronę, aby zawsze było dobrze przeszło składnikami marynaty. Jeżeli mięso przygotowujemy w piekarniku, najpierw

Kulinarna Pokusa
5 Korzyści Zdrowotnych z jedzenia Gruszek. Ten napój to pozytywna bomba dla zdrowia! 171

moją rodzinę - korzystam z niej codziennie.     Babka płesznik pochodząca z polskiego specjalistycznego gospodarstwa rolnego dostaniesz tutaj.           Sprawdź też inne popularne wpisy: Sok, który spala tłuszcz i zmniejsza Cellulit! Prosty Przepis: Bye, Bye Cellulit! Sok likwidujący Cellulit i Przyspieszający przemianę materii:     Zlikwiduj Cellulit!         14 dniowa kuracja odchudzająca

IzaGotuje