sok - 13499 przepisów (strona:284/900)

Kostka jogurtowo-wiśniowa 195

sobą połączyć a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa stężeje. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do garnka i gotować, aż nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć

My simple kitchen
Jabłka pieczone z kaszą kuskus i bakaliami 208

Czyż znajdzie się bardziej jesienny deser? Składniki: 3 jabłka 6 łyżeczek kaszy kuskus 2 łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka orzechów 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny wiórki masła Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem niewiele ponad powierzchnię. Wsypujemy rodzynki. Całość zostawiamy na kilkanaście minut aby kasza napęczniała. Wówczas dodajemy pozostałe bakalie, miód, cynamon oraz(...)sok z cytryny i dokładnie ze sobą mieszamy. Jabłka myjemy i ostrożnie odkrawamy górną część jabłka. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek jabłek pozbawiając je gniazd nasiennych. Układamy je w naczyniu żaroodpornym a wkoło rozkładamy kilka wiórków masła. Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem delikatnie go ubijając, aby zmieściło się go jak najwięcej. Jabłka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

My simple kitchen
Październikowe Wyzwanie Blogerek - Skrzydełka w piwnej marynacie 199

uczestników :) Marta www.magicznezyciemarty.pl Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Gosia http:// www.daylicooking.pl/ Sabina http:// kobietywsieci.blogspot.com/ Ewa http:// ewakuchennie.blogspot.com/ Dorota http:// doodorka.blogspot.com/ Składniki: 6 skrzydełek 1 ząbek czosnku 1/2 puszki piwa 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 goździki sól, pieprz, przyprawa do mięsa, imbir Skrzydełka oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Włożyć do miski. Zetrzeć ząbek(...)czosnku i dodać do mięsa. Wlać sok z cytryny oraz dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać, delikatnie wmasowując przyprawy w mięso. Na koniec całość zalać piwem i przykryć folią. Wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, delikatnie osuszyć i ułożyć na blasze. Posypać z wierzchu przyprawą do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez około

My simple kitchen
Barszcz ukraiński 206

pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany koperek 1 łyżka masła i oliwy Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około(...)angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Można dodatkowo zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem

My simple kitchen
Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 159

orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła sok z 1 pomarańczy cząstki z 1/2 pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę cukru i sok z pomarańczy oraz skórkę. Dorzucamy przyprawy korzenne. Mieszamy

My simple kitchen
Wiśniowiec z kremem 173

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto lekko studzimy i gdy jest jeszcze dość ciepłe, ściągamy z niego papier. Warstwa wiśniowa: Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość 1 litra. Wodę z sokiem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe

My simple kitchen
Buraczki zasmażane 160

gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki (kopiasta) sól, pieprz, cukier sok z cytryny 2 łyżki śmietany Buraki gotujemy aż będą miękkie i studzimy. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekana(...)energicznie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut aż buraczki będą lśniące. W międzyczasie doprawiamy je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Podajemy ciepłe

My simple kitchen
Naturalny tradycyjny dżem truskawkowy dwuskładnikowy 121

zepsutych) truskawek ok. 200 ml polskiego cukru składnik dodatkowy i niezwykle ważny : cierpliwość Pierwszego dnia : Opłukane truskawki wrzucić do garnka z podwójnym dnem. Przykryć pokrywką i gotować aż puszczą sok. Trzeba od czasu do czasu zamieszać, by truskawki na dnie nie przywarły do garnka pod wpływem ciężaru reszty truskawek. Gdy truskawki puszczą sok i się zagotują, zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę

Weekendy w domu i ogrodzie
ciasto „truskawkowe pole” 2359

składniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. wykonanie(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wbijamy jaja, mieszamy mikserem. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe 642

Składniki: 4 kubki jogurtu naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-)  Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić(...)połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki.  Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen

Gaździnka warzy
lody z truskawek i jogurtu... 168

Składniki: truskawki 2 szklanki, jogurt naturalny 300 ml, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne

W Mojej Kuchni Lubię
Najprostsza lemoniada 166

gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę,   z półtorej cytryny i 1/2 limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy w plasterki. Do dzbanka wlewamy wodę  z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem

Kulinarne przygody Gatity
Pasta jajeczna z awokado 222

pasty na kanapki. Tym razem awokado w  towarzystwie jajek, razem tworzą pyszne smarowidło:) składniki: 4 jajka 1 duże dojrzałe awokado pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu odrobina soku z cytryny Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ciemniało. Następnie do awokado dodać

Monia miesza i gotuje
Truskawkowe lassi, Przepis na życie 204

Lassi to nic innego jak jogurt naturalny i woda zmieszane w proporcjach 1:1 z dodatkiem owoców lub soku owocowego. Chłodzi i orzeźwia – w sam raz na upał. Pije się je np. w Indiach. Składniki: jogurt naturalny woda owoce lub sok owocowy Zblenduj wszystkie składniki. Podawaj chłodzone. Big Mama przez 40 lat utrzymywała swoją rodzinę razem, dzięki swoim coniedzielnym obiadom

Qlinarnie i Qlinarnie
Miętowe lody 207

ciepłolubnych więc dla mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek) i odstawiamy na 20 minut(...)Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieją. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy do niej zmiksowane mleko oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Przygotowaną masę studzimy i zamrażamy. Co 30 minut wyjmujemy masę i mieszamy. Czynność tą powtarzamy minimum 4 razy. Przed podaniem lody wkładamy na okolo 15 minut

Zainspirowana w kuchni