Znają go chyba wszyscy. Mama zawsze kazała mi go pić gdy chorowałam. W dzieciństwie bardzo go lubiłam i nawet gdy byłam zdrowa piłam go. Mowa oczywiście o domowym. Sklepowe soki "owocowe" powodują, że mam ochotę załamać ręce. Tyle w nich owoców, ile śniegu w lipcu ;) Ostatnio specjalnie sprawdziłam skład jednego z popularniejszych - wiecie ile miał malin(...)minut. Następnie całość zagotowujemy i gotujemy ok. 5-10 minut. Bierzemy drugi garnek, czerpak i sito, które umieszczamy nad garnkiem. Przez sitko przecieramy maliny, tak aby sok został w drugim garnku. Ponownie doprowadzamy syrop do wrzenia i szybko przelewamy do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Malin, które
chili & sugarpodsypania, ale starcie się podsypywać jak najmniej, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt twarde po usmażeniu ~30g mąki z tapioki Fresano ~3 żółtka ~80g cukru ~łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~2 łyżki spirytusu/wódki (oponki wtedy wchłoną mniej tłuszczu) ~opcjonalnie - jeśli ciasto będzie suche można dodać łyżkę śmietany ~olej do głębokiego smażenia - ok. 1 litr Ser rozgniatamy widelcem(...)wraz z żółtkami, dodajemy cukier, przesiewamy mąki, sodę, dodajemy sok z cytryny oraz alkohol i łączymy składniki, w razie potrzeby dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej podzielić je na 2-3 części i rozwałkowywać mniejsze kawałki) i szklanką o średnicy 7cm wycinamy kółka. W środku każdego koła zakrętka od butelki lub kieliszkiem wycinamy mniejsze koło. W szerokim garnku rozgrzewamy olej
chili & sugarJABŁKAMI przepis autorski // tortownica 22cm ~250g mąki gryczanej ~3 jajka, w temp. pokojowej ~szklanka zaparzonej herbaty Fit&Slim Teekanne , ostudzonej ~150g cukru / ksylitolu ~płaska łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~300g jabłek (ok. 2 sztuki) Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce mieszamy za pomocą miksera mąkę, cukier / ksylitol, sodę(...)sok z cytryny, żółtka i herbatę. W drugiej ubijamy na sztywną pianę białka, następnie delikatnie mieszamy je z zawartością pierwszej miski. Tortownicę o śr. 22cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy kawałki jabłek. Wkładamy ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C i pieczemy 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto
chili & sugarksiążki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna(...)słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw
chili & sugarpieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia. ~150g cukru pudru ~kilka łyżek soku z cytryny Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do powstania lukru. Lukrem pokrywamy wierzch ostudzonego już sernika. Przed podaniem schładzamy sernik w lodówce minimum 4-5h. Smacznego
chili & sugarszklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody ~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu ~cynamon - do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Wodę i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wchłonie(...)cały płyn. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i ksylitolem. Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownicę - wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy
chili & sugarjajka jecie. WEGAŃSKIE BEZY ok. 70 małych bez (bezów? :P) ~3/4 szklanki wody z puszki z ciecierzycą (ok. 170ml, tyle otrzymacie z puszki 420g) ~pełna szklanka cukru pudru ~łyżka soku z cytryny ~odrobina barwnika spożywczego, u mnie czerwony (opcjonalnie) Wodę z puszki odlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Po ok. 5 minutach dodajemy
chili & sugarZapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka ~170g cukru ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-200g jagód W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone
chili & sugarporcja śniadaniowa lub 2-3 deserowe ~40g nasion chia ( cosdlazdrowia.pl ) ~150g tofu naturalnego ~150ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia, słodzidło i mieszamy, Wstawiamy do lodówki na minimum
chili & sugarJeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części. Skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś pół godziny. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koper
Marder&Marder Manufacturenieba i chmurki zjadał :) Zatem konkrety: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest(...)tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i takie gorące wlewamy do naszej masy. Dalej miksujemy i wciskamy sok z połowy cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutkę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 formy, bo w piekarniku jeszcze urośnie. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 1 szklanka mąki jaglanej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku szczypta kurkumy 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju Farsz: 1 duży por 2 średnie marchewki 70 g sezamu 2 duże ząbki czosnku (jak ktoś lubi to można więcej) sól Mieszamy w misce obie(...)mąki, gałkę, pieprz, majeranek, kurkumę i sól. Dodajemy mleko i sok z cytryny, miksujemy porządnie i odstawiamy na 30 minut. Potem dodajemy łyżeczkę oleju, mieszamy i smażymy naleśniki. Będą dość grube z racji tej naprawdę grubomielonej pszennej mąki. Teraz farsz: Rozgrzewamy na patelni (albo najlepiej na woku, bo wygodniej) nieco oleju i wrzucamy pokrojonego pora i startą na grubych
Marder&Marder Manufactureprzepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny masło do duszenia cebuli olej do smażenia ryby mąka do obtoczenia ryby Jeśli rybę mamy mrożoną to ją rozmrażamy. Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące(...)kilku minutach dodajemy do duszącej się cebuli szpinak, troszkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (albo bardzo drobno pokrojony). Dusimy jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli
Marder&Marder Manufacturespożywczą i na minimum pół godziny chowamy do lodówki. Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni i zaczynamy obierać skorzonerę. Ale uwaga, musimy mieć przygotowaną miską z wodą i sokiem z cytryny (ja na spora miskę dałem sok z połowy cytryny), bo skorzonera bardzo szybko czernieje. Więc obieramy i od razy wkładamy do miski z wodą. Jak obierzemy całą
Marder&Marder Manufacturejuż z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy(...)kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu i zraszamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym (dosłownie po parę ziarenek na połówkę). Pomidory umieszczamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Potem przekręcamy na drugą stronę i znowu 5 minut grillujemy. Przed podaniem posypujemy
Marder&Marder Manufacture