sok - 13499 przepisów (strona:279/900)

Leśny mech z nutką cytryny 153

wcześniej rozmrożonego 1 i 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru waniliowego 4 duże jaja (w temperaturze pokojowej) 2 i 1/2 szklanki mąki zapach waniliowy łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża galaretka cytrynowa 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru   pół owocu granatu do dekoracji   Przygotowanie: Jajka ubić dokładnie(...)cukrem i cukrem waniliowym na gładką jasną masę (powinny być puszyste).   Powoli delikatnie małymi porcjami wlewać olej ciągle miksując. Do masy dolać sok z cytryny oraz zapach waniliowy.  W osobnym naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do jajek.  Zmiksować na gładką masę. Dodać delikatnie odciśnięty szpinak i połączyć łyżką z resztą ciasta

ChilliJemy
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 186

jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję(...)oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na górę wykładam łyżeczkę masłą i wkładam pod przykryciem na 40 minut do rozgrzanego

ChilliJemy
Szpinakowy koktajl z otrębami owsianymi 142

tych, których nie lubimy) tak aby stały sie dla nas atrakcyjnym składnikiem dnia. Składniki: 2 garści szpinaku jabłko banan 2 pomarańcze kiwi 3 duże łyżki otrębów owsianych Przygotowanie: Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. Szpinak, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko, banan oraz kiwi wkładamy do wysokiego naczynia (tak, aby nam nie pryskało). Blenderem delikatnie łączymy składniki. Mus zalewamy sokiem

ChilliJemy
Szybki limonkowo-czosnkowy kurczak na szpinaku 177

drugie nie zapychające, po trzecie szybkie w zrobieniu, a po czwarte zwyczajnie pyszne :) Zapraszam do wypróbowania.     Składniki: 50dag piersi z kurczaka skórka otarta z połowy limonki łyżeczka soku z limonki 10 czarnych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 2 garści świeżego szpinaku szczypiorek przyprawa do kurczaka 2 ząbki czosnku oliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę(...)szpinak.  Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 3 minuty. Polewamy sokiem z limonki i mieszamy. Gotowe! Pycha

ChilliJemy
Pstrąg pieczony w folii 196

układamy na odpowiedniej wielkości kawałkach folii. Na zewnątrz ryby nacinamy niezbyt głęboko w trzech miejscach, by powstały "kieszenie". Do nich wkładamy porcję czosnkowego mesełka. Wewnątrz rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę kroimy w cienkie paski, wielkości odpowiedniej, by "schować" je w rybie, co też starannie czynimy. Ja nigdy warzyw(...)cienkie plasterki na rybie, a całość przykryć sporą ilością natki z jednej strony, z drugiej zaś (ja kładę zawsze) dwie ćwiartki plasterka cytryny. Także całość skrapiamy leciutko cytrynowym sokiem, zawijamy dokładnie w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie wstawiamy zawinięte w folii ryby do piekarnika nastawionego na około 180 stopni i pieczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś gęsia pieczona w piwie 162

źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki oleju rzepakowego pół łyżeczki tymianku, cząbru, i estragonu suszonego łyżka majeranku natka pietruszki, sól pół szklanki jasnego piwa folia aluminiowa Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym(...)ręcznikiem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn i olej i taką mieszaniną dokładnie nacieramy gęsinę. Następnie wbijamy goździki w mięso (niezbyt gęsto) tak, by w każdej części znalazła się ich taka sama ilość. Odstawiamy zamarynowaną pierś do lodówki na przynajmniej dobę (dla mnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 129

jajek 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki cukru kryształu 250g serka mascarpone szczypta soli Z cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy sok. Masło łączymy z cukrem pudrem i żółtkami jajek. Ucieramy je na puszystą masę, po czym dobrze łączymy z sokiem i skórką cytrynową, na koniec dodając serek mascarpone. Wszystko razem jeszcze

Kuchenna Kontrrewolucya
"Polędwiczki" kurczęce z akcentem herbacianym 136

przyjemne i dość uniwersalne. I... chyba muszę zacząć nadawać daniom jakieś wykwintne nazwy.. Opisowe przestają mieścić mi się w ramce. ;) (dla 2 osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony kubek zaparzonej, mocnej herbaty earl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski(...)ziół, soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i w plastikowej lub szklanej misce odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem ze szpinaku 137

amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy go na bardzo niewielkim ogniu(...)zagotuje wrzucamy kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowy cydr z polskich antonówek 178

jabłka odciskamy i wyrzucamy. Sporządzony moszcz łączymy z cukrem i mieszamy do jego rozpuszczenia, po czym wlewamy go z powrotem do dużego słoika. W zależności od tego, ile soku udało nam się odcisnąć, tyle wody uzupełniamy, by uzyskać 2,5 litra całości. Imbir ścieramy na drobnej tarce. To samo robimy ze skórką cytrynową i wrzucamy do wody z moszczem(...)połowy cytryny wyciskamy sok i również wlewamy do słoika. Wszystko dobrze mieszamy i zamykamy, jednak niezbyt szczelnie pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny do ponownego przefermentowania. 3. Po tym czasie płyn filtrujemy przez gazę wyłożona watą lub bibułę filtracyjną i przelewamy do szczelnych butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na przynajmniej tydzień. Po tym czasie napój nadaje się do picia, jednak oczywiście

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z brukselek 186

brukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz brukselki, po czym całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie miksujemy je na gładką masę i doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu oraz sokiem z cytryny

Kuchenna Kontrrewolucya
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 212

roboty, jednak raz na dłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki(...)oraz pieprz ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami puree

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza z kamienia po raz pierwszy 209

rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej  t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula(...)Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil, jednak niezbyt długo. Zwiększamy temperaturę na patelni  i dokładamy koncentrat pomidorowy. Zasmażamy wszystko razem kilka chwil dobrze mieszając. Wlewamy sok pomidorowy lub przecier. Niezbyt dużo, około pół, do 3/4 szklanki. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, najlepiej wcześniej je zmiksować. Dodajemy zioła według uznania. Ja zawsze daję dużo suszonej bazylii, mniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 234

gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę(...)starłam na tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem w glinianym naczyniu, dodajemy pieprz ziołowy oraz sok  cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie umieszczamy mięso, równomiernie rozkładają na nim pokrojone warzywa. Tak przygotowana karkówka, powinna postać w marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając dookoła mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 208

czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól morska do smaku Pierś indycza jest bardzo krucha i delikatna, więc nie musi długo się marynować.  Chodzi jednak(...)rozbić na cieńszy płat. Ja jednak tego nie robię, ze względu na delikatność akurat tego mięsa, by brzydko się nie poszarpało. Pomidory suszone kroimy w malutką kostkę. Keczup, sok z cytryny, pieprz cayenne oraz paprykę słodką i pokrojone suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy z pomidorów oraz dwie szczypty soli morskiej i również

Kuchenna Kontrrewolucya