kremówkę, dodając pod koniec zagęstnik. Śmietanę przekładamy do misy z masłem. Wszystko razem miksujemy. Jeśli dodajemy świeże maliny: trzeba maliny rozgnieść widelcem i przecedzić, aby oddzielić mus od soku (jeśli w musie będzie za dużo soku masa może się zważyć). Mus z malin dodajemy stopniowo (po jednej łyżce) do masła utartego z cukrem pudrem i miksujemy do połączenia składników
Domowa Cookierenka Agisuszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina) 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka soku z cytryny * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C . Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem. 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić(...)miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać. 3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości. 4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz
Domowa Cookierenka Agiwielkości papilotek): Babeczki: 2 szklanki * mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka(...)Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło. 3. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 4. Następnie dodać składniki mokre: sok pomarańczowy, jajka, skórkę pomarańczową i stopione masło, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników. 5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Źródło/ Inspiracja
Domowa Cookierenka Agiowsianych 2 duże rozgniecione banany 1/3 szklanki suszonych owoców (żurawina, rodzynki) - wcześniej namoczone albo sparzone na sicie 1/4 szklanki mąki razowej 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli Do dekoracji: Śmietanka owocowa: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki orzechów nerkowców(...)szklanka dowolnego soku owocowego Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Zamiast śmietanki: świeże owoce (np. truskawki) zmiksowane z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego i odrobiną miodu/ syropu z agawy do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na 10 min. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 20-25 min. Po upieczeniu polać śmietanką
Domowa Cookierenka Agiwiele zdrowsza i smaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru. po ok. 150-200 g świeżych owoców: truskawki, borówki amerykańskie, czereśnie(...)agar agar Przygotowanie: 1. Przygotować 15 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem i poukładać w nich umyte owoce. 2. Sok zagotować. Dodać agar agar, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanych foremek. 3. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki, aby galaretki stężały
Domowa Cookierenka AgiPyszności. Polecam serdecznie. Składniki (na 6 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1 kg agrestu (u mnie czerwony) ok. 800 g kiwi (10 szt.) ok. 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 15 g naturalnej pektyny w proszku (więcej o pektynie tutaj ) listki z kilku gałązek mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki(...)cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. 5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. 6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 7. Na koniec dodać umyte listki mięty i wymieszać. 8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać
Domowa Cookierenka Agisłoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam(...)szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. 5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. 6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 7. Na koniec wyjąć laskę wanilii. 8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć
Domowa Cookierenka Agikoniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :) Składniki (na 9 niedużych słoiczków): 2 kg śliwek 1 kg bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 80 ml likieru amaretto Przygotowanie : Słoiki(...)piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć i wypestkować, banany pokroić z grubsza. Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Gotując na niedużym doprowadzić do wrzenia. Od chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną czekoladę
Domowa Cookierenka Agitruskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami nalewki mandarynkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła(...)całkowicie się rozpuści. Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i mieszać przez ok. 3 min. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy żel owocowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel owocowy
Domowa Cookierenka Agispirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć sok, a ze skórek zeskrobać białą wewnętrzną warstwę. 2. W dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe
Domowa Cookierenka Agibłyskawicznie i nie trzeba ściśle trzymać się proporcji, po prostu łączymy składniki i podajemy :) Idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości. Składniki (na 3 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka soku z granatów 1 łyżka cukru 350 g jogurtu greckiego lub śmietany kremówki kilka sztuk pokruszonych bez Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier(...)sok z granatów i delikatnie wymieszać. 2. Do jogurtu greckiego/ ubitej śmietany kremówki dodać pokruszone bezy, wymieszać. 3. Przygotować trzy niewielkie pucharki, na dnie każdego wyłożyć część truskawek, przykryć jogurtem greckim, na wierzchu wyłożyć pozostałe truskawki. Źródło/ Inspiracja: nigella.com
Domowa Cookierenka Agiłodygi ( klik ). Składniki: 1 kg kwiatów mniszka (trzeba nazbierać ok. 1000 całych główek, bez łodyżek, czyli zapełnić 5 l wiaderko) 2 l wody 1 kg cukru trzcinowego nierafinowanego sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Przygotowanie: 1. Zebranych kwiatów nie myjemy tylko rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków(...)wywarem odstawiamy na dobę (lub krócej, np. na noc) w chłodne miejsce. 3. Po tym czasie przecedzamy wywar przez gazę, kwiaty wyrzucamy, a wywar wlewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 2-3 godziny (co jakiś czas mieszając) - do uzyskania konsystencji syropu. Kiedy zacznie się pienić tzn., że syrop
Domowa Cookierenka Agiwtorek / środa / czwartek PRZEPIS /1 porcja/ ~200g mielonego twarogu ~50g jogurtu naturalnego ~jajko ~3/4 łyżeczki lawendy ~łyżka waniliowego/śmietankowego proszku budyniowego ~cukier/stevia do smaku ~szczypta soli i 3 krople soku z cytryny Białko oddzielić od żółtka. Twaróg wymieszać z jogurtem, żółtkiem, lawendą, proszkiem budyniowym, solą i cukrem/stevią. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny, wmieszać delikatnie
breakfast of dreamswolny dzień 1h na dodatkowych praktykach = 2h praktyk szkolnych) i potem móc czasem odpuścić pójście na warsztaty :D PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki kokosowej ~2 jajka ~3 krople soku z cytryny ~cukier/stevia ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~mleko do odpowiedniej konsystencji - to zależy od chłonności mąki, ale u mnie ok. 130ml Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny
breakfast of dreamsborówki dostałam w prezencie, więc...jestem usprawiedliwiona! :3 PRZEPIS /1 porcja/ ~150g ricotty ~100g mielonego twarogu/serka kremowego ~jajko ~łyżka cukru pudru (ja dodałam jeszcze trochę stevii) ~2-3 łyżki soku z cytryny ~70g borówek Żółtko oddzielić od białka i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną (niemalże białą) masę. Dodać ricottę, twaróg i sok z cytryny. Białko ubić na sztywną
breakfast of dreams