sok - 13499 przepisów (strona:265/900)

Muffiny z borówkami i białą czekoladą 208

pokojową. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą. Pomarańczę umyć, wyszorować dokładnie szczoteczką. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać maślankę. Wlać sok z pomarańczy. Powoli dodawać do masy jajecznej sypkie produkty, mieszając by wszystkie składniki połączyły się. Dodać

maniapieczenia
RÓŻOWO MI CZYLI SMOOTHIE Z CZERWONYCH OWOCÓW 224

się do niego praktycznie każde owoce, które mamy pod ręką :) Składniki: 1/2 szklanki d ojrzałych truskawek 1/2 szklanki  malin plaster arbuza 1/2  jabłka 1/2 szklanki jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu (jeśli owoce są mało słodkie) kilka kostek lodu Wykonanie:  Owoce myjemy, obieramy i blendujemy. Mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i dosładzamy miodem

Walijskie Pichcenie
CZOSNKOWE TOSTY Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI – idealne na śniadanie! 184

szczypiorku z własnego ogródka to taka kropka nad I, która sprawi, że ciężko wstać od stołu. Nasycą na długi czas i dodadzą kopa na cały poranek! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia

Ostra na Słodko
Chłodnik litewski 219

temacie chłodników...dzisiaj litewski. Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce(...)Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo

Anioły w kuchni
Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami 240

Fantastyczna sałatka dla miłośników bobu. Spróbujcie ciekawego połączenia z suszonymi pomidorami :) SKŁADNIKI 1/2 kg bobu 1 mała czerwona cebula 10 szt. suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy bazyliowej (lub zwykłej + kilka listków posiekanych listków bazylii) sól pieprz PRZYGOTOWANIE Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy(...)skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :) Smacznego! źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
KOKTAJL z agrestem NA ZAPARCIA 257

idzie pysznego koktajlu który uwolni nas od problemu :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 0,5 kg miąższu z arbuza bez pestek Sok z 1 soczystej pomarańczy Garść świeżej mięty 15 sztuk agrestu Przygotowanie: 1/ Składniki kroimy na mniejsze części i wraz z sokiem z pomarańczy miksujemy na jednolitą całość - przelewamy do szklanek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 221

filetów z ryby ( u mnie miruna) 20 dag pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z jarmużem i jabłkiem 166

surowej :) Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia " Składniki: 150 g jarmużu (waga bez łodygi) 1 jabłko 70 g płatków migdałowych Dresing 5 łyżek syropu klonowego 3 łyżki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Jabłko pokroić w małą kostkę i skropić z sokiem z cytryny. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Jarmuż pokroić na mniejsze

Delicious Titbits
Dlaczego mięsa nie lubię... 265

wiekszą pracę, by to zneutralizować, ulega osłabieniu. Efektem nieszczelności jelit moga być alergie, nietolerancje pokarmowe i inne choroby autoimmunologiczne; jedną z metod sprawdzenia szczelności jelit jest wypicie soku z buraka - jeśli mocz jest zabarwiony, znaczy, że Twoje jelita są w jakimś stopniu nieszczelne - zawsze myślałam, że po burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze(...)sobie pytanie - jak często jesz czerwone mięso? Czy nie jest tak, że więcej żelaza czerpiesz z innych źródeł? Przyswajalność żelaza z roślin można zwiększyc przez dodanie witaminy C (no. soku z cytryny, czy porzeczki) - czyli znowu odpowiednie komponowanie posiłku Podsumowując - w mięsie nie ma nic, czego nie zawierałyby inne pokarmy, biorąc więc pod uwagę listę wad, moim zdaniem lepiej jest

pyszne zdrowości
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 201

truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu i sok z cytryny - do nasączenia biszkoptów 2 dowolne galaretki 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 3,2% 600 ml (2x300 ml)  wrzątku owoce np. truskawki Wykonanie: Galaretkę rozpuścić(...)wrzątku, zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Herbatę, spirytus i sok z cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę powoli przelać na biszkopty. Jeśli zrobi się to zbyt gwałtownie, biszkopty się uniosę i będą pływać w masie. Całość odstawić

Mama Gotuje
Czekoladowe ciasto owocowe 160

najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd piekłam. Oto efekty.  Składniki: Ciasto (składniki na formę 23x23 cm): 3 szklanki sezonowych owoców (u mnie truskawki) 1 ¾ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki drobnego trzcinowego cukru (lub zwykłego cukru zmielonego kilka sekund w malakserze) ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki kakao (przesiane) 1 ½ łyżeczki(...)Piekarnik rozgrzej do 175 °C, formę delikatnie natłuść i wyłóż papierem o pieczenia. Owoce umyj i pokrój w mniejsze plasterki.  Do miseczki wlej mleko sojowe, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok. Następnie do uzyskanej maślanki wsyp cukier oraz ziarenka wanilii i rozmieszaj je za pomocą trzepaczki. Do większej miski wsyp mąkę

Roślinna - blog wegański
Pasta jajeczna z awokado 184

pyszną pastę jajeczną, ale taką troszkę inną, bo z dodatkiem awokado. Polecam  Wam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 6 jajek 1 awokado 1 łyżka majonezu 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona cebula sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, oskubać i zmiksować. Awokado pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować, skropić sokiem z cytryny

O kuchni z uczuciem
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 194

rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomarańcze myjemy, obieramy, usuwamy błonki i kroimy na cząstki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. składniki na dressing: 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka płynnego miodu sól, pieprz wykonanie dressingu: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Mini Pavlova z Kiwi 195

bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania nie ma końca Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ciągle ubijając powinniśmy uzyskać lśniącą, sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę i sok z cytryny, krótko ubijamy. Blaszkę wykładamy

Made By Mom And Son
Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu 141

danie, które... musisz spróbować! :)  * fasolka szparagowa- 250 g * bób- 200 g * zielone szparagi- 8 szt. * masło klarowane- 50 g * orzechy włoskie- garść * czosnek- 1 ząbek * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka Ugotować warzywa (ja gotuję najpierw fasolkę, po około 5 minutach gotowania dokładam bób, gotuję kolejne 5 minut, a następnie dodaję szparagi i gotuję jeszcze 2 minuty(...)patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać klarowane masło, pokrojony czosnek i smażyć, na małym ogniu, do delikatnego zrumienienia się czosnku (uwaga, by nie przypalić!). Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny i wymieszać. Warzywa odcedzić i polać orzechowym dressingiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca