sok - 13499 przepisów (strona:271/900)

Leśny mech z cytrynową nutą 336

oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 400 ml śmietany 36% cukier puder do smaku śmietan-fix 250g mascarpone sok z ½ cytryny skórka z 2 cytryn Dodatkowo: truskawki Sposób przygotowania: Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia(...)dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy

Pyry na Gaz
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 159

produktów Podravka  Emotikon grin  Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, plastry wędzonego boczku, 6 łyżek oleju rzepakowego, ½ łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo zmielony, ½ papryczka chili, sól himalajska do smaku, żółta cukinia, cebula biała, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy(...)sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki

Moniki Smakołyki
Płatki ryżowe z wanilią, czereśniami i ricottą 135

Kupiec 1 szklanka wody 1 laska wanilii 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki ricotty 1 szklanka czereśni, pozbawionych pestek (najlepiej w tym celu użyć drylownicy) 1 łyżka cukru trzcinowego sok z 1/2 limonki Czereśnie (bez pestek) gotujemy w garnku z dodatkiem cukru trzcinowego, 1/2 laski wanilii i soku z limonki około 7-8 minut. W tym czasie

Mango Papaja
Tequila sunrise 261

możecie użyć wódki, wtedy będziecie mieć drinka, o według mnie dość zabawnej nazwie Vodka Sunrise- i to nie jest mój wymysł! ;) Składniki: 50ml tequili (lub wódki) 150-200ml soku pomarańczowego 20ml grenadiny lub syropu malinowego (ewentualnie żurawinowego) kostki lodu Sok mieszamy z alkoholem i z lodem, wlewamy do szklanki. Następnie powoli wlewamy syrop, żeby osiadł na dnie. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble 220

szypułek i podzielonych na połówki 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne ½ szklanki mąki ½ szklanki zmielonych migdałów ½ szklanki cukru trzcinowego szczypta soli ½ szklanki oliwy z oliwek(...)Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm. W średniej misce umieść truskawki, rabarbar, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania. W tej samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj

karmelowy
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 595

300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru(...)się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch i boki

Mała Cukierenka
Deser z konfiturą truskawkowo-rabarbarową i jogurtem naturalnym na crunchy 196

zapach owoców na zimniejsze dni, ale będzie nam również towarzyszył teraz. Zapraszam póki są jeszcze truskawki i rabarbar ;)  Składniki: 250g truskawek 250g rabarbaru cukier trzcinowy Diamant   (500g) sok z  limonki 6 łyżek jogurtu naturalnego ( po 6 na każdą porcję) crunchy chipsy bananowe (suszone banany)  Przygotowanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek i razem z rabarbarem myjemy. Rabarbaru(...)obieramy. Kroimy go w drobne kwadraty. Owoce wkładamy do garnuszka i blendujemy. Zasypujemy cukrem trzcinowym i gotujemy 4 minuty od momentu wrzenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy sok z limonki. Możemy od razu przekładać do słoiczków. Do szklanki wsypujemy crunchy wymieszane z bananami. Na tę warstwę wykładamy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz żelowane owoce.  Zabieg powtarzamy. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z młodego bobu 153

względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze. Składniki: ½ kg młodego bobu, 2 pomidory, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 surowe żółtko, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, sól do smaku, cukier do smaku, mielona ostra papryka do smaku, pieprz do smaku, zielona sałata. Wykonanie: Dwa jajka ugotować, obrać i wystudzić. Bób zalać wrzącą(...)razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik z pieczonych buraków 207

przy okazji pieczenia np mięsa.   składniki ok 400 g młodych buraczków (bez łodyg i liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć(...)upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać. Do blendera włożyć upieczone buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek,dolać jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić

Stare Gary
Sałata z truskawkami, mango, melonem i tofu 244

melona Galia 1/8 melona słonecznego 1/8 mango kilka kostek tofu marynowanego ---> zobacz przepis na tofu marynowane w ziołach oliwa z oliwek szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki soku z cytryny glazura balsamiczna Sałata z truskawkami, mango, melonem i tofu - jak zrobić? Owoce umyj, mango i melony podziel na pół i każdą z połówek znów na pół, obierz ze skóry(...)umyj, odszypułkuj, pokrój na plasterki. Plasterki owoców układaj na sałacie, na wierzchu ułóż kawałki marynowanego tofu . W kokilce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny - tak przygotowanym dressingiem polej sałatę. Przed podaniem całość polej również glazurą balsamiczną. Smacznego

Moje Qulinaria
Lemoniada limonkowa 275

namoczenia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie limonki sparzamy wrzątkiem i turlamy otwartą dłonią po blacie (będą wtedy bardziej soczyste). Przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok – powinno go być ok. pół szklanki. Do dzbanka wrzucamy wyciśnięte skórki po limonkach oraz wlewamy namoczony miód i sok z limonek. Uzupełniamy pozostałą wodą. Chowamy napój do lodówki. Przed podaniem wrzucamy

Poezja smaku
owocowy pucharek 133

obieramy, i również kroimy na mniejsze kawałki. Czereśnie wypestkujemy. Wszystkie owoce delikatnie mieszamy i układamy w pucharkach. Dekorujemy świeżymi listkami. składniki na sos: 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny wykonanie: Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym sosem polewamy owoce. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 297

zielonego curry w proszku 2 cm kawałek świeżego imbiru (oskrobany ze skórki) 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć z wody(...)malaksera pokrojony ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 147

bananowy.   składniki na sos: 3 banany mała cebula 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny   Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy banany, zalewamy wodą

noteskulinarnyfiga
Owocowe orzeźwienie - pyszny drink na letnie wieczory! 225

Idealny na letnie wieczory! Polecamy :) Składniki: (na około 6 drinków) 2 szklanki napoju aloesowego o smaku mango, 3/4 szklanki Sprite'a, 3 miarki po 50 ml Ballantine's Brazil, sok z 4 limonek, lód dodatkowo : owoce sezonowe - u nas truskawki, czereśnie, brzoskwinie, morele i limonki ew. dodatki - świeża mięta, świeża bazylia,  Napój aloesowy, Sprite, Balantine' Brazil(...)sok z limonek wlać do shakera, dodać lód i wszystko dobrze wymieszać. Wymieszanego drinka wlać do szklanek, wypełnić lodem i pokrojonymi owocami. Podawać odrazu, mocno schłodzone! Smacznego :)  Ps. Poniżej kilka kadrów z warsztatów

Plate of Joy