łączą z bakaliami, truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Takie musli nie musi być z jogurtem czy też mlekiem, świetnie smakuje z odrobiną oleju kokosowego lub zalane niewielką ilością ulubionego soku naturalnego. Składniki: (1 porcja) 1/2 szklanki płatków ryżowych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca, włoskich lub laskowych 1 łyżka posiekanych migdałów 5 pokrojonych truskawek(...)delikatnie posłodzić miodem lub cukrem trzcinowym. Wszystko wymieszać. Jeść od razu lub odczekać chwilę to płatki będą bardziej wilgotne. Płatki dobrze smakują, gdy zamiast oleju kokosowego damy odrobinę naturalnego soku jabłkowego
Kuchcik gotujedorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego(...)giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki czosnek i imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć cukinię i podsmażać razem przez 3-4 minuty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!budyniu i cały czas miksujemy. Ponadto: Kilkanaście truskawek 3 łyżki konfitury morelowej, u mnie był to mus owocowy bez cukru od Balviten Kilka czereśni do ozdoby kilka łyżek soku jabłkowego Biszkopt kroimy na dwie części. Wkładamy dolną część do tortownicy i nasączamy ją sokiem jabłkowym. Truskawki kroimy na pół pionowo i rozcięciem przykładamy do boków blaszki i tak dookoła
MamaOskarkaNiespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał
O kuchni z uczuciemczasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie: 3 jajka sok z 1 cytryny 100 ml śmietany 36 % 50 ml białego wina 40 g cukru pudru 30 g masła skórka z 1/2 cytryny Śmietanę, jajka, wino i cukier umieszczamy w garnku. Miksujemy(...)gładko. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy masło, skórkę i sok, mieszamy do rozpuszczenia. Krem wylewamy na upieczony spód. Pieczemy 20-25 minut w 165*C, do ścięcia wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia. Na zimny wierzch wykładamy truskawki. Smacznego
Chocolate Muffin BlogRisotto podałam z grillowanymi stekami z tuńczyka. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina sok z połowy limonki i skórka starta z całej limonki kilka liści czosnku niedźwiedziego (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mocno czosnkowy smak) 1 szalotka łyżka posiekanego koperku szczypta suszonego oregano sól pieprz, najlepiej cytrynowy(...)całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, oregano, koperek oraz sok i skórkę z limonki. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs, ryb lub jako samodzielne danie
Czerwień i błękitzielony, najlepiej świeży Przygotowanie: Bób i groszek ugotować, bób obrać ze skórki Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem. Składniki na sos: kilka gałązek mięty 3-4 łyżki oliwy sok z cytryny do smaku Przygotowanie sosu: Umyte listki mięty włożyłam do moździerza - utarłam Dodałam oliwę oraz sok, utarłam ponownie do połączenie składników
Proste Potrawykurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe doznania smakowe. Dodamy szczyptę bazylii, ostrej papryki i soku z cytryny i w kilka minut stworzymy genialny sos. Suszona wędzona papryka to nowość jeśli chodzi o asortyment przypraw i póki co 1 czy też 2 producentów posiada(...)poszukać jej w marketach! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 200ml śmietanki kremówki 30% tł 100ml mleka 3,2% tł łyżeczka wędzonej papryki 100g koziego sera sok z 1/3 cytryny szczypta ostrej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii cukier i sól do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 1/ Podgrzewamy śmietankę z mlekiem w garnku, gdy będą już
Kuchnia PROzdrowotnacukru z prawdziwą wanilią, 3 czubate łyżki wiórek kokosowych, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do podsypania, 2 łyżki płatków migdałowych. Przygotowanie: Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy i mieszamy z skórką. Miękki masło (margarynę) ucieramy z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią na jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę(...)mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo
Moniki Smakołykinutelli MASA SEROWA: - 400 g sera mascarpone - 4 żółtka - 2 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru - 1 laska wanilii TRUSKAWKI - 600 g truskawek - 4 łyżeczki żelatyny -pół szklanki wody lub soku - opcjonalnie 3 łyżki cukru ZMIEL HERBATNIKI lub rozdrobnij blenderem, chodzi o to, żeby powstała taka słodka "bułka tarta". Ogrzej nutellę, powinna być płynna, ja wstawiłam słoik do ciepłej wody. Tortownicę(...)TRUSKAWKI zblenduj na gładką masę, ja miałam bardzo słodkie truskawki, nie dodałam cukru. Jeśli Twoje są kwaśne dodaj cukier. Żelatynę namocz w małej ilości wody, po kilku minutach napęcznieje. Sok zagotuj i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszaj. Wlej na masę serową, wygładź łopatką, wstaw do lodówki na 3 godziny albo na całą noc PRZED PODANIEM
Kuchnia bezglutenowa Lolikminku około 250 g wędzonej piersi z kurczaka 1,5 l dowolnego bulionu natka pietruszki koperek sól pieprz czarny i ziołowy 200 g pomidorków koktajlowych lub cherry 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzania: Cebulę obrać i posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, dodać pokrojone ziemniaki(...)bulionem i dodać poszatkowaną kapustę, całość gotować około 45 - 60 minut. Pod koniec gotowania (15 minut przed) dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać koperkiem i natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychłasny; współpraca z Winiary;/ 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżka majonezu Delikatnego Winiary 1 mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem 2-3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek 1 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Dymkę obieram, siekam drobno wraz z umytym szczypiorem. Wszystkie składniki mieszam razem. Doprawiam do smaku pieprzem, ewentualnie solą oraz sokiem z cytryny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizależnosci od kwaskowości owoców) ¼ łyżeczki cynamonu Owoce szybko myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy. Z czereśni usuwamy pestki. Wsypujemy na naczynia, dodajemy skrobię, miód i cynamon. Mieszamy. Dzięki dodatkowi skrobi sok, który puszczą owoce w czasie pieczenie zamieni się w pyszny, gęsty sosik. W innym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na crumble. Rozdrabiamy w palcach, tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki(...)żaroodopornego naczynia przekładamy owoce( wraz z sokiem, który puściły), obficie posypujemy owsianą kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Czekamy aż troszkę ostygnie, podajemy z jogurtem. Przepis bierze udział w konkursie: Gotuj w zdrowym stylu z Kupiec
Mia Cucina Sofietamrożenia Przygotowanie: Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy ze szczyptą soli. Nie ma potrzeby ubijania na sztywno, ale musi zwiększyć swoją objętość i być puszysta. Do osobnej miseczki wyciskamy sok z 11/2 cytryny (, jeśli mamy duże cytryny starczy jedna sztuka). Sok mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Tak przygotowaną cytrynową masę ostrożnie przekładamy do naszej ubitej śmietany. Miksujemy składniki na najmniejszych
Słodkie okruszkipszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny mus z białą czekoladą: 350 ml śmietany kremówki (38%) 125 g białej czekolady 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki(...)rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą czekoladową. Na paterze ułożyć biszkopt, nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować mus truskawkowy: Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę
Pożeraczka, czyli raz adobrze