sok - 13499 przepisów (strona:274/900)

Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 183

jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół(...)resztą pieprzu pomarańczowego i ewentualnie vegetą. Zagotować. 4. Wrzucić górne części szparagów i gotować jeszcze 5-10 minut, w zależności, jakie szparagi lubimy, ja lubię lekko twarde. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Nakładać do miseczek lub filiżanek, do każdej wkładać po 2-3 główki szparagów, posypać pietruszką, szczypiorkiem i szczyptą gałki muszkatołowej

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 191

połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek(...)sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 174

twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado(...)sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki  jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast, ponieważ nadzienie szybko ciemnieje

Kuchnia Prezydentowej
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 196

małym kawałku słodkiej papryki czerwonej i żółtej, pokrojonej  w grube paski nieduży kawałek dyni, pokrojonej w dużą kostkę (świeżej lub mrożonej) garść rzepy, startej na tarce jarzynowej sok z 1/2 limonki lub 1 łyżka octu ryżowego garść zielonej cebulki, pokrojonej na ukośne krążki mała garść świeżej kolendry i krążki świeżej papryczki chili do dekoracji czarny pieprz i ewentualnie sól(...)rybny i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 2 minuty na małym ogniu. Spróbować dynię - jeśli jest twarda, gotować dalej ok. 2-3 minuty.  3. Dodać sok z limonki lub ocet ryżowy i tofu; zupę zdjąć z ognia, przykryć i potrzymać tak ok. 2 minuty. 4. Makaron i rzepę rozłożyć do dużych misek, zalać gorącą zupą

Kuchnia Prezydentowej
Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 192

też Was przekonam.  Krem zrobiłam na podstawie tego przepisu . Składniki: 6 pełnych łyżek masła (dobrej jakości) 2/3 szklanki cukru 2 duże jajka 2 duże żółtka 1 szklanka świeżego soku wyciśniętego z mandarynek 2 łyżki otartej skórki mandarynkowej 1. W dużej misce ubij miękkie masło i cukier aż masa stanie się jasna i puszysta (ok. 5-8 minut). Nie przerywając(...)miksowania dodawaj stopniowo i powoli jajka, następnie żółtka. Ubijaj dalej przez 2 minuty, potem powoli wlewaj sok mandarynkowy, również nie przerywając ubijania. Nie przejmuj się, jeśli masa się zważy. 2. Przełóż krem do garnka o grubym dnie (koniecznie!) i podgrzewaj na średnim ogniu, przez cały czas mieszając ok. 20-25 minut. Po tym czasie krem powinien zacząć gęstnieć. Podczas podgrzewania

Kuchnia Prezydentowej
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 282

piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam, że to nie będzie to samo), z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki, ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną cebulą pokrywamy dokładnie kawałki mięsa, marynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim garnku

Kuchnia Prezydentowej
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 260

utarte w moździerzu na jednolitą pastę. Gotową pastę odstawiamy razem z trawa cytrynową i liśćmi limonki. Dodatkowo: 2 -3 łyżki oleju roślinnego lub do woka 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z połowy limonki 3 zielone cebulki, ukośnie pokrojone - do dekoracji mięso z wywaru kilka cienkich plasterków chili (dla amatorów ostrych potraw) grubo pokrojona świeża kolendra cząstki limonki 100 g kiełków(...)trawę cytrynową, smażymy na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki zielnej cebulki, smażymy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy sokiem y limonki i jeszcze ewentualnie solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem. 3. Do miseczek nakładamy makaron, mięso kurczaka, jajko. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy zieloną i prażoną cebulką, kolendrą, cząstkami limonki

Kuchnia Prezydentowej
GUACAMOLE 179

bardzo szybkim i prostym przepisem na guacamole. Meksykańska salsa - idealna do chipsów kukurydzianych ale też jako dodatek do innych potraw. Potrzebujemy: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 ostra papryczka szczypiorek - według uznania sól Awokado myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. W jednym naczyniu umieszczamy rozgniecione widelcem awokado, sok z limonki, przeciśnięty

Kolejny blog o gotowaniu
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem 167

jeden, więc dżem trzeba będzie powtórzyć :) Składniki (na 4 słoiczki) : 600 g truskawek 400 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu ok. pół kg cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka pektyny łyżka soku z cytryny * ostatnie 3 składniki można zamienić  na cukier trzcinowy żelujący (opakowanie 0,5 kg) Przygotowanie: Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i wieczka myję wstawiam(...)dusić do miękkości, następnie zblendować. Dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Wymieszać pektynę z cukrem. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. Gorący dżem rozlać do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić/ zamknąć i odstawić do wystygnięcia

Domowa Cookierenka Agi
Kakaowy pudding jaglany z sosem truskawkowym 295

słodzik) * truskawki- około 140 g (+ 1 czubata łyżka cukru trzcinowego) * szczypta soli Truskawki pokroić i zasypać jedną łyżką cukru, odstawić na moment ugotowania się kaszy (w tym czasie puszczą sok). Kaszę jaglaną przepłukać 3 razy wrzątkiem- a najlepiej do momentu, aż woda podczas płukania będzie czysta a następnie. Mleko wlać do garnka, dodać wyskubane ziarenka z laski oraz samą laskę(...)miękkości. Dodać kakao, syrop klonowy i całość dokładnie zmiksować na gładki krem (w razie czego dolać odrobinę mleka). Przełożyć do pucharków, a na wierzch ułożyć truskawki i polać powstałym sokiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Mrożony kompot truskawkowy 160

długa łyżka do wszamania truskawek skrywających się pod kostkami lodu ;) Przygotowanie: 1. Umyć i odszypułkowane truskawki wrzucić od wody. 2. Gotować na dużym ogniu 3. Gdy truskawki zaczną puszczać sok, zmniejszyć ogień na średni 4. Gotować do momentu aż truskawki puszczą dużo soku,zmiękną-ale nie rozgotują się mocno, a płyn zabarwi się na ładny mocny różowy kolor- 5. Ostudzić

KreatywnePiny
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 194

czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż kalafiora i szparagi, posól je i popieprz, skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie(...)przez kolejną minutę. Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup

karmelowy
Pęczak z burakami i serem kozim 202

Inspiracja: Kuchnia na wzgórzu Składniki na 2 porcje: 200g suchego pęczaku 100 g sera koziego (możecie zastąpić ricottą) 2 ugotowane buraki ( w lidlu możecie kupić już ugotowane) Sól Pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Pęczak ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Buraki zetrzeć na tarce na średnich (ewentualnie grubych) oczkach. Połączyć z kaszą. Podgrzać.  Dodać ser, odrobinę soli(...)pieprzu i sok z cytryny do smaku. Mieszać do czasu rozpuszczenia sera. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 173

jajko 150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż     Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy(...)ciastka, układamy porcje na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki

les mirabelles
Ryba duszona w sosie pomidorowym 225

filetów  z pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody sól  pieprz szczypiorek Wykonanie: Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut

O kuchni z uczuciem