przepis!!! :) A na razie przepis na powyższy krem, który w sumie smakował jak wyborny mus czekoladowy...♥♥♥ *** ask.fm - pytania? *** PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~120g jogurtu sojowego ~15g kakao naturalnego ~cukier/stevia/syrop z agawy do smaku Ciecierzycę, jogurt i sok z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, słodzidło, mieszamy łyżką i wstawiamy
breakfast of dreamsowsiane) ~40g wiórków kokosowych ~50g migdałów ~100g nerkowców ~200g słodkiego mleka zagęszczonego (kupiłam niesłodzone i sobie sama dosłodziłam :p) ~baaaardzo czubata łyżka miodu, tak coś koło 40g ~120g soku owocowego (użyłam takiego , ale może jakikolwiek inny, wasz ulubiony :)) Orzechy posiekać, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Mleko zagęszczone pogrzać w garnuszku razem z sokiem i miodem, następnie zalać
chili & sugarpieczenia (dałam łyżeczkę) ~125 g masła (użyłam margaryny, która została po Wielkanocnych wypiekach ;)) ~8 białek (ok. 280 g) ~szczypta soli ~175 g cukru (użyłam 90g fruktozy) ~1 łyżka soku z cytryny (pominęłam) ~1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii ~skórka starta z 1 cytryny (pominęłam) ~75 g migdałów w płatkach ~1 łyżka cukru(...)ubijamy ze szczyptą cukru aż się dobrze spienią, a następnie powoli dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Gdy białka utworzą sztywną pianę dodajemy cukier z wanilią lub ekstrakt, a następnie sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy na zmianę stopione ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się
chili & sugarprzepis z moichwypiekow // 3 słoiczki po ok. 300ml + jeden mały 'na teraz' ~1kg rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na nieduże kawałki ~500g truskawek, umytych i pokrojonych na połówki ~sok z połowy cytryny ~szklanka cukru Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem, wymieszać i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje. Dobrze jest
chili & sugarsprawdzi się doskonale! A jutro zapraszam po kolejny, różany przepis... :) DOMOWA WODA RÓŻANA źródło przepisu: Strawberries&Cream // 600g wody różanej ~90g płatków róży ~0,5l przegotowanej, ciepłej wody ~sok z 1/2 cytryny Płatki dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody. Przegotowaną ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Płatki róży wkładamy do dużego słoja
chili & sugardała te 750g :) KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!) podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody ~sok z 1 cytryny Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną wodą i osuszyć. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami(...)zasypując 1-2 łyżką / łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i pozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować
chili & sugarszklanki bulionu (kostka bulionowa rozpuszczona w 4 szklankach wody) ~2 pęczki koperku, ok. 100-120g ~1/3 szklanki jogurtu greckiego ~łyżeczka masła ~1/4 szklanki ryżu (60g), użyłam basmati ~łyżka soku z cytryny ~sól do smaku ~szczypta białego pieprzu ~szczypta cukru Koperek umyć, osuszyć i pokroić. W garnku stopić masło, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę, następnie zalać ryż gorącym bulionem(...)gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucić koperek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować zupę i gotować jeszcze ok. 5 minut od zagotowania. Zabielić jogurtem greckim (można śmietaną). Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji: Przepis dodaję do akcji
chili & sugarodsączeniu z zalewy ~3 łyżki oliwy z oliwek (jeśli macie w posiadaniu olej sezamowy jedną łyżkę oliwy możecie nim zastąpić) ~1/2 - 1 (mały) ząbek czosnku ~3 - 4 łyżki soku z cytryny ~60-70g tahini ~50-70ml wody (zimnej, przegotowanej) ~sól do smaku ~pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając
chili & sugarzrobienia tego produktu! :) P.S. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :) DOMOWE TOFU przepis z książki Naturalna kuchnia wegetariańska // ok. 150g tofu ~szklanka (170g) suchej soi ~4 łyżki soku z cytryny ~płaska łyżeczka soli ~woda Namoczyć soję przez noc, rano odcedzić wodę i przemyć soję. Zmiksować ją w mikserze z 3 1/2 szklanki wody i przecedzić przez lnianą/bawełnianą ścierkę. Otrzymaną "papkę" zmiksować powtórnie z 1 1/2 szklanki wody, ponownie przecedzić. Otrzymane "mleko" zagotować i gotować jeszcze ok. 3 minuty od zagotowania, dodać sok z cytryny i sól, mieszać przez chwilę i zestawić z palnika. Ostawić wywar na ok. 20 minut, następnie przecedzić. To co zostanie w ściereczce to tofu. Ściereczkę zawijamy, odkładamy na durszlak zawieszony na misce
chili & sugarrabarbaru (można użyć całych łodyg, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny) ~45g cukru (do rabarbaru) ~100g cukru (do curd'u) ~5 żółtek ~szczypta soli ~skórka z 1/2 cytryny ~łyżeczka soku z cytryny Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu gotujemy aż się rozpadnie, studzimy i miksujemy na gładką masę(...)cukrem i solą na puszystą masę. Umieszczamy utarte żółtka w garnku i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła dodajemy mus rabarbarowy, skórkę i sok z cytryny, gotujemy aż curd zgęstnieje. Studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce max. tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarprzy poprzedniej wizycie szczodrze nas obdarowała... :) DŻEM BORÓWKOWY przepis autorski // 3 słoiki po 300ml ~1,2kg borówek ~250g cukru (lub więcej, jeśli owoce są kwaśne) ~1-2 łyżki soku z cytryny Owoce umieścić w garnku i gotować do momentu aż nie rozpadną się, następnie dodać cukier (i ew. sok z cytryny) i gotować jeszcze kilkanaście minut dopóki dżem
chili & sugarZnają go chyba wszyscy. Mama zawsze kazała mi go pić gdy chorowałam. W dzieciństwie bardzo go lubiłam i nawet gdy byłam zdrowa piłam go. Mowa oczywiście o domowym. Sklepowe soki "owocowe" powodują, że mam ochotę załamać ręce. Tyle w nich owoców, ile śniegu w lipcu ;) Ostatnio specjalnie sprawdziłam skład jednego z popularniejszych - wiecie ile miał malin(...)minut. Następnie całość zagotowujemy i gotujemy ok. 5-10 minut. Bierzemy drugi garnek, czerpak i sito, które umieszczamy nad garnkiem. Przez sitko przecieramy maliny, tak aby sok został w drugim garnku. Ponownie doprowadzamy syrop do wrzenia i szybko przelewamy do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Malin, które
chili & sugarpodsypania, ale starcie się podsypywać jak najmniej, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt twarde po usmażeniu ~30g mąki z tapioki Fresano ~3 żółtka ~80g cukru ~łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~2 łyżki spirytusu/wódki (oponki wtedy wchłoną mniej tłuszczu) ~opcjonalnie - jeśli ciasto będzie suche można dodać łyżkę śmietany ~olej do głębokiego smażenia - ok. 1 litr Ser rozgniatamy widelcem(...)wraz z żółtkami, dodajemy cukier, przesiewamy mąki, sodę, dodajemy sok z cytryny oraz alkohol i łączymy składniki, w razie potrzeby dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej podzielić je na 2-3 części i rozwałkowywać mniejsze kawałki) i szklanką o średnicy 7cm wycinamy kółka. W środku każdego koła zakrętka od butelki lub kieliszkiem wycinamy mniejsze koło. W szerokim garnku rozgrzewamy olej
chili & sugarJABŁKAMI przepis autorski // tortownica 22cm ~250g mąki gryczanej ~3 jajka, w temp. pokojowej ~szklanka zaparzonej herbaty Fit&Slim Teekanne , ostudzonej ~150g cukru / ksylitolu ~płaska łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~300g jabłek (ok. 2 sztuki) Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce mieszamy za pomocą miksera mąkę, cukier / ksylitol, sodę(...)sok z cytryny, żółtka i herbatę. W drugiej ubijamy na sztywną pianę białka, następnie delikatnie mieszamy je z zawartością pierwszej miski. Tortownicę o śr. 22cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy kawałki jabłek. Wkładamy ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C i pieczemy 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto
chili & sugarksiążki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna(...)słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw
chili & sugar