rabarbar, rozgarniacie go ręką i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na jakieś 40-45 minut. Jeśli brzegi ciasta będą ładnie zarumienione, będzie gotowe. Rabarbar może puszczać dużo soku, a ten – skapywać na dno piekarnika, jeśli używacie okrągłej foremki, więc przygotujcie się na szorowanie. Po wyjęciu z piekarnika, dajcie ciastu wystygnąć, a sokowi – wsiąknąć w ciasto. Najlepiej
GRUBY WAŁEKkoktajl z ananasa i truskawek. Ananasa miałam z puszki do tego świeże truskawki i powstał napój o pięknym kolorze. Składniki: 1/2 puszki ananasa 1,5 szklanki truskawek 1/2 szklanki soku ananasowego cukier do smaku lub miód Wykonanie: Ananasa pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z sokiem ananasowym na gładko, a następnie dodać truskawki i cukier i ponownie zmiksować. Wlać
O kuchni z uczuciemnaczyniu żaroodpornym. Dodaj morele i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone na kawałki masło. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest zamieszać morele z powstałym sokiem. Do miseczek wyłóż morele wraz z sokiem. Dodaj jogurt grecki. Przed podaniem posyp migdałami. Smacznego
Moja pasja smakuPalcem po mapie” zdecydowałam się wykorzystać właśnie ten przepis. Składniki: - 2/3 szklanki mąki - 2/3 szklanki kaszy manny - 1 kostka masła - 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - cukier waniliowy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 1/2 szklanki wiórków migdałowych - szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia W pierwszej kolejności ucieramy masło z żółtkami dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ważne żeby masło miało(...)masy delikatnie mieszając (jeżeli używamy mikser to uzywamy go w tym momencie na najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony placek można dodatkowo nasączyć
Kuchenne Wariacjepiaskową przedstawiającą flagę. RÓŻOWE KULKI Składniki: - 1/2 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - łyżeczka soku wiśniowego CIASTO JASNE Składniki: - 1/4 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)różowe kulki. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę a następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić barwnikiem spożywczym lub startymi burakami. Gotowe ciasto przelewany do specjalnej formy do pieczenia kulek i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ponieważ
Kuchenne Wariacjemuszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę” bo taki palnik nawet często przewija się w przepisach No to co – najpierw tradycyjnie składniki Budyń: - 170g cukru - sok z 2 cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku(...)śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta a pasuje aby wcześniej przestygł. W kąpieli wodnej mieszamy cukier, sok z cytryny, jajka (od razu mieszamy żeby się jajka nie zważyły ze względu na kwas cytryny ) i dodajemy miękkie masło. Wszystko cały czas mieszamy do czasu aż masa osiągnie konsystencję
Kuchenne WariacjeSkładniki na spód biszkoptowy: - 1/2 kostki masła - 150 g biszkoptów Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe (2x 150g) - 100g cukru - galaretka cytrynowa + 1/2 l wody - 2 łyżeczki soku z limonki - 200g śmietany kremówki - 1 galaretka truskawkowa + 1/2 l wody - truskawki 250 g Najpierw rozpuszczamy galaretkę w 1/2 l wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z cukrem(...)dodajemy sok z limonki. Śmietanę ubijamy osobno a potem łączymy z masą z serków. Do masy wlewamy wystudzoną galaretkę i razem wszystko mieszamy. Teraz robimy spód biszkoptowy. Biszkopty wrzucamy do robota i rozdrabniamy. W między czasie topimy masło i wlewamy do rozdrobnionych biszkoptów i razem mieszamy. Gotowe wykładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ja tym razem wyłożyłam
Kuchenne Wariacjesię jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta(...)jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez
Kuchenne WariacjeMamy teraz sezon truskawkowy a do tego na zewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka
Kuchenne Wariacjesoli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny Najpierw zabieramy się za zrobienie ciasta. Żółtko i jajko miksujemy z cukrem i szczyptą soli a następnie dodajemy masło po kawałku. Na końcu dodajemy mąkę(...)folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę mieszamy z zimną wodą (3 łyżki) i dodajemy do truskawek i mieszamy
Kuchenne Wariacjesię z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Aby zrobić hummus należy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Najlepiej zostawić ją na noc. Na drugi dzień gotujemy ciecierzycę do miękkości. Niektórzy stosują też ciecierzycę(...)puszki ale jej nie próbowaliśmy. Gotową ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy
Kuchenne Wariacjeciepłe letnie dni proponujemy zimny sorbet lodowo-bazyliowy który na pewno zadowoli nie jedno podniebienie Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - lody śmietankowe - bazylia Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop
Kuchenne Wariacjektóre idealnie nam się kojarzą z ciepłem kubańskiego słońca – no i oczywiście salsą Składniki: - 200g mąki pszennej - 25g mąki ziemniaczanej - 130g cukru trzcinowego - 90g jogurtu - 1/4 szklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita - 1 proszku do pieczenia Masa: - 250g serka mascarpone - kilkanaście listków mięty - 25ml likieru miętowego - 25ml białego rumu - 100g śmietanki(...)miski wrzucamy mąki, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Później dodajemy oliwę, startą skórkę z limonek, wyciśnięty sok, sprite oraz jogurt. Wszystko mieszamy i następnie wypełniamy naszym ciastem papilotki do wysokości 2/3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko
Kuchenne WariacjeZapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: - 4 udka z kurczaka - 4 duże ziemniaki - sok z połowy cytryny - skórka starta z połowy cytryny - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku(...)lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz zabieramy się za kurczaka. Kurczaka pozbawiamy kości a następnie wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny. Jak widzimy że ziemniaki w piekarniku nam się rumienią to rozgrzewamy patelnię
Kuchenne Wariacjegruszki kroimy na połówki. Gruszki wkładamy do garnka i dusimy z cukrem, kardamonem i cynamonem do miękkości. Na koniec dodajemy mielone migdały. Jeżeli gruszki puszczą nam za dużo soku to ten sok odlewamy przed dodaniem migdałów. Migdały w płatkach wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę je prażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty
Kuchenne Wariacje