Doszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było
Przepisy na koktajle z blenderaDoszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było
Przepisy na koktajle z blenderaindyka (w oryginale polędwica wołowa) 2 cebule 2 czubate łyżki passaty (w oryginale koncentrat pomidorowy) smalec 2 łyżki masła mąką pszenna ok. 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego sól pieprz 300 g pieczarek 3/4 szklanki śmietany 22 % (ja dałam 12% i o wiele mniej) sok z cytryny 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka(...)mące. Na patelni rozgrzewamy smalec i partiami smażymy mięso. Przekładamy je do wysokiego garnka i skraplamy sokiem z cytryny. 2. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy pokrojone w piórka cebule. Jak się nam zeszkli dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy, cukier, obie mielone papryki, podlewamy niewielką ilością bulionu i krótko przesmażamy. Przekładamy do garnka w którym jest
kruche babeczkiwarzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu
R'n'G KitchenKremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek czosnku;2 średnie pomidory(...)przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.Podawa
Gospodyni Miejskazużyłam całej a tylko 1/3 więc pora zając się resztą :)) MINI PIZZE Z CUKINII cukinia mozzarella przecier pomidorowy szynka pieczarki oregano, bazylia, sól Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Cukinię kroimy na plasterki - nie mniejsze niż 1,5 cm. Solimy by puściły sok aby nasze mini pizze nie były "mokre" . Po jakiś 5 minutach osuszamy i układamy na blachę wyłożoną papierem
BezglutenowaIzabelakorzeniowego pietruszka 15 cm pora chili liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 350 ml przecieru pomidorowego czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 liście nori czosnek suszony sól pieprz łyżeczka soku z limonki pół łyżeczki melasy (lub miodu w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju(...)Pora pokroić w półtalarki o szerokości 3 mm. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia. Wrzucić warzywa. Podsmażyć. Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a na drugiej podsmażyć koncentrat pomidorowy z paprykami w proszku, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym, dodać ziele angielskie, liścia laurowego, przecier pomidorowy i rozdrobnioną papryczkę chili. Całość dusić na palniku
Weekendy w domu i ogrodziecodzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki
Kuchnia u Krysiwyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek - 1 duża cebula - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona, domowa wegeta - olej Wykonanie Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni(...)dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam
Kuchnia z widokiem na ogródbiały ryż 50 g • pomidory 3 szt Pozostałe składniki • sambal oelek 1 łyżeczka • przecier pomidorowy 3 łyżki • czarny pieprz 1 szczypta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kurczak Umyte i wysuszone piersi z kurczaka kroimy w kawałki na 1-2 cm. Dodajemy sól, paprykę, sok z limonki oraz olej. Całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy na złoty kolor(...)paprykę z cebulą i dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy kurczaka i ponownie dusimy przez 3 minuty. Dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, sambal oelek, przecier pomidorowy i dusimy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i tortillą
chefintheforestpstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego/ z agawy opcjonalnie sok z limonki cząstki limonki/ cytryny do podania W garnku rozgrzewamy olej(...)minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy zupę i doprawiamy ewentualnie jeszcze większą ilością sosu sojowego i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy do zupy drobno posiekane zioła. Podajemy
Mango Papajawody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dosolić i oprószyć pieprzem. Gdy kapusta stanie się miękka, gulasz rozprowadzić koncentratem pomidorowym. Gotowy gulasz segedyński podawać na półmisku oblany sosem; potrawa ma nieco tylko podpływać sokiem, tak jak bigos. Gulasz segedyński podawać z chlebem lub ziemniakami. Smacznego :) PODSUMOWANIE: Jak widzicie, tytanowa patelnia Woll to wszechstronne
Moja Książka Kucharskapaprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw dodajemy ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy,w razie potrzeby podlewamy wodą ok. pół szklanki ( zależy od warzyw ile oddadzą soków) Mieszamy dokładnie i krótko gotujemy
Andzia Pichcibyć więcej) papryka czerwona 5-6 plastrów ananasa z puszki w zalewie 2 średnie marchewki średni por 2 łyżki octu ryżowego (albo soku z cytryny) pól szklanki zalewy z ananasa pół szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru (dałam trzcinowy) szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą
e-PrzepisyKulinarnegotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z pieczywem. Zamiast passaty pomidorowej można użyć 1 kg świeżych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, wykrajamy szypułki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i sok z komór i kroimy w kosteczkę. Leczo ze świeżymi pomidorami gotujemy bez przykrycia
KUCHNIA POLSKA