sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:87/207)

Zaskakujące i naprawdę spektakularne – grillowane pomidory 179

grillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym serem po wierzchu. Natomiast jeśli chcemy grillowane pomidory wykorzystać do salsy albo sosu pomidorowego należy je lekko naoliwić a każdą ich część tak grillować aby miała kontakt z rusztem. Najlepszym sposobem aby dowiedzieć się czy grillowane pomidory są już dobre to spróbowanie ściągnięcia(...)przez umieszczenie pomidorów w gotującej się wodzie. Przecinanie pomidorów na połowy jest też ważne bo pozwala odrzucić nam nadmiar soków i ziaren, które mogą nam przeszkadzać w przygotowaniu sosów. Mówiąc o pomidorach z grilla nie można zapomnieć o zupie pomidorowej przygotowanej na nich. Grillowane pomidory do zupy są znacznie lepsze niż te tradycyjnie blanszowane we wrzącej wodzie oraz

naRuszcie
Krokiety z fasoli czerwonej, fasoli szparagowej z kremem bobowym 242

szklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka łubinowego 2 jajka 1 żółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej(...)solą oraz sokiem z cytryny. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Gotujemy fasolę czerwoną. odcedzamy następnie zmiksować.W osobnym naczyniu gotujemy fasolę szparagową ze szczypią soli oraz cukru odcedzamy. Cebulę drobno kroimy następnie zeszklić na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone, drobniutko pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości. Następnie dodajemy zmiksowaną fasolę czerwoną, wymieszany z łyżką ciepłej wody koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę

kgwjanczewo
Spaghetti z krewetkami z patelni 143

świeżych krewetek 8-10 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła makaron do spaghetti szczypiorek sól pieprz 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny szalotka 200 g wołowiny 3-4 łyżki oleju do smażenia Przeczytaj przepis na: Pomidorowe spaghetti z indykiem Spaghetti z krewetkami z patelni – przepis Wołowinę kroimy w paseczki. Na odrobinie oleju podsmażamy ją z każdej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buritto śniadaniowe z boczkiem, jajecznicą i salsą pomidorową 208

pszenne tortille 1 jajko masło sól i świeżo zmielony pieprz 4 plasterki boczku Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Boczek: Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek(...)cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni podgrzej placki tortilli. Nałóż boczek, porcję jajecznicy i salsy pomidorowej. Zwiń w zamknięty rulon. Smacznego

Moja pasja smaku
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 182

puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bigos 152

boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i ponownie odcisnąć. Zalać szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna(...)kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając od czasu do czasu, by bigos się nie przypalił. W  połowie czasu dodać koncentrat pomidorowy.   Zestawić z ognia, lekko przestudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Codziennie bigos należy podgrzać i gotować przez ok. 10 minut

W SMAK
Curry z łososiem, krewetkami, batatem na oleju rzepakowym z cytrynowym ryżem 152

średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny natka pietruszki(...)Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram krewetki i kroję łososia w kostkę (wcześniej pozbawiam go skóry i ości). Na koniec gotowania dodaję owoce morza i rybę i duszę jeszcze 3-4 minuty. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Ugotowany ryż doprawiam solą

Mango Papaja
Przecier pomidorowy II 111

Czas czytania: 2 min Przecier pomidorowy to przede wszystkim przepis na błyskawiczne wykonanie! Wiem, że wiele osób nie robi domowych przetworów z powodu długiego ich przygotowywania. Znalazłam szybki sposób dla tych, którzy nie mają czasu na klasyczne przecieranie przecierów pomidorowych lub nie mają maszyn typu wyciskarka ślimakowa, która bardzo usprawnia pracę. Jak zrobić to błyskawicznie i dobrze? Dzisiejszy sposób jest(...)całości na gładką papkę. Tak rozdrobnione pomidory musimy tylko zagotować, lekko doprawić, rozlać do słoików i w zasadzie gotowe! Przecier pomidorowy ma to do siebie, że u każdego wychodzi inny, u jednych będzie bardzo płynny typu sok, a u innych gęsty i zawiesisty w stylu włoskiej passaty. Różnice wynikają z odmian pomidorów, jakich używamy do przygotowania przecieru i oczywiście czasu

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron z sosem dyniowym 250

400g ( u mnie Lubella ) * 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia )* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 150 ml bulionu* 100 ml śmietanki 30%* cebula* sól, pieprz* natka pietruszki lub kolendra* 200 g świeżego pstrąga łososiowego* 1 łyżka soku z cytryny* oliwaWykonanie:Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć(...)nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.Ugotowany makaron wymieszać z sosem.Porcj

kolorowotorcikowo
Pieczona pomidorowa 187

Pomysł na nietypową zupę pomidorową - przygotowaną z pieczonych pomidorów malinowych, cebuli, czosnku oraz świeżych listków bazylii. Poniższa pomidorowa jest bardzo aromatyczna w smaku i wbrew pozorom jest mocno sycąca. Podczas przygotowania nie trzeba jej pilnować, ponieważ praktycznie całą pracę wykonuje za nas piekarnik 😊 Składniki na porcję dla 4 osób: 1 l wywaru warzywnego co najmniej 1 kg pomidorów, np. malinowych(...)piec co najmniej 45 minut (warzywa powinny lekko się zarumienić). Do wywaru warzywnego przełożyć upieczone warzywa wraz z powstałym sokiem (uwaga: na tym etapie usunąć szypułki od pomidorów). Całość zblendować ze sobą. Pomidorową zagotować i ewentualnie mocniej doprawić (np. solą, cukrem czy też ostrą papryką).  Warzywa przed i po upieczeniu Pomidorowa przed i po zblendowaniu Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Zupa rybna 117

pory 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę 250 g krewetek można też dodać małże 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pęczek koperku sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kręgosłupy i głowy umyć, jeżeli zostały skrzela to należy je wyciąć inaczej wywar będzie gorzki

Smaczny zeszyt
Środa: Ryba w sosie pomidorowym (aharaimi) 148

lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych różni się przyprawami. Dodatek cynamonu, kuminu i kminku nadaje potrawie zupełnie nowego smaku. W przepisie można(...)połowa sosu odparuje. Włóż do sosu rybę pokrojoną a na kawałki, przykryj i duś 5-8 minut. Posyp zieleniną, skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż paski pieczonej papryki. Podawaj. Smacznego! Artykuł Środa: Ryba w sosie pomidorowym (aharaimi) pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
RYBA PO GRECKU 230

marchewki 150 g selera 2 spore cebule 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 10 kulek pieprzu trochę oleju 2 duże łyżki przecier pomidorowego 3 łyżeczki cukru około 1 łyżeczka soli pieprz mielony do smaku sok z 1/2 cytryny około 1 łyżka mąki z czubkiem do farszu

Kulinarne Fantazje Marioli
Oryginalne curry z kurczaka i chlebkiem naan 144

Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posiekane listki mięty. Miętę można pominąć. Posypać posiekaną natką

Kuchnia Pokoleń
Zupa cytrynowa, przepis to prosty 164

kiedyś w tym wpisie podmnienię;) ale co tam zdjęcia zupa jest ważna :) Zupa jest super do zrobienia z resztek niedzielnego rosołu, zamiast pomidorowej na przykład.   Zupa cytrynowa rosół 200 ml śmietany 12% + 2 żółtka sok z jednej cytryny mięso z rosołu ugotowany ryż przyprawy : chili, pieprz, pietruszka, sól   Ja dobrze pogrzałam rosół, wraz z warzywami z niego oraz

Kuchnia na wzgórzu