sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:84/207)

Węgierska marynata do mięs 121

magiczny sposób przenosicie się nad Balaton. Przepis: węgierska marynata do mięs Węgierska marynata do mięs – składniki: 150 ml oleju 100 ml wody Sok z połowy cytryny 3-4 duże ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka wędzonej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cząbru pół łyżeczki lubczyku pół łyżeczki pokruszonych ziaren gorczycy łyżeczka rozmarynu pół łyżeczki pokruszonej czarnuszki pół łyżeczki soli

okolicepalnika.pl
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 155

podwójna pierś z kurczaka, 3 /4 puszki ananasów, 1 duża marchewka, 1  czerwona papryka, 1  średnia cebula. S os: 150 ml soku z ananasów, 1 -2 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, s ól, pieprz do smaku. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą

Moja kraina smaków
Mini quesadillas z kurczakiem i serem 204

warzyw po chińsku 1/3 pomidorów z puszki łyżka oleju rzepakowego łyżka mąki kukurydzianej odrobina mleka  łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej

Kuchnia Ellie
Sprytny sposób na pyszne żeberka 147

mogło się zmarnować :) Posłużył mi za bazę do pysznej zupy fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki kurkumy mieszanki utartych ziół, była to odrobina gorczycy, kolendra, tymianek, rozmaryn i majeranek, około 2 łyżek 3/4 łyżki startego pieprzu połowy łyżki soli połowy

Pichceniomania
Wyjątkowe sosy do grillowanych żeberek 186

gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać ze startą skórką z limonki i cytryny. Słodko ostry sos do żeberek Składniki: sok z dwóch pomarańczy 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ¼ łyżeczki czosnku w proszku sól i pieprz do smaku

naRuszcie
Wegańska pasta a’la tatar 175

najlepiej przez jedną noc w lodówce.  Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnej musztardy 2 łyżki posiekanych korniszonów  1 łyżka soku z ogórków 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana sól i pieprz do smaku Do blendera lub malaksera wrzuć orzechy i zmiksuj

Roślinna - blog wegański
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 224

rozgrzany olej, smażyć z obu stron.   Placki dobrze się komponują z keczupem - u mnie z ketchupem dla dzieci Primavika  robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje jak sosik pomidorowy :)  (recenzja wkrótce

Kto ugości moich gości?
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 160

czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć

MarciochaKucharzy
jajka faszerowane sardynkami 172

składniki: 5 jajek 1 mała puszka sardynek w oleju 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka startego sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 i 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka, rozcieramy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masą napełniamy połówki białek

Domowy Smak Jedzenia
Sos Pomidorowy 158

olej, dorzucamy cebulę, liść laurowy i szklimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula zmięknie solimy i pieprzymy,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy całość.Teraz dodajemy nasze pomidory, które puszczą sok pod wpływemciepła. Dosalamy jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już terazdusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie

Pasje Jolki
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 144

ostrej papryki w proszku ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut) 1/3 szklanki ziaren sezamu   Na sos pomidorowy: kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g) mała cebula posiekana w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki oregano   Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka lub 2 małe – obrane(...)posiekany duże opakowanie jogurtu greckiego (400g) ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok oliwa do skropienia Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym   Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy aż sos zgęstnieje. W tym czasie kroimy młode cukinie

Ugotowane pozamiatane
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 136

łyżeczki chilli 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w kostkę pomidory albo 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki odsączonej ciecierzycy 200 g mrożonego szpinaku 400 ml (puszka) mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z limonki sól pęczek kolendry W woku albo w wysokiej patelni lub garnku rozgrzać(...)minut  mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – dobrze wszystko wymieszać.  Wlać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ciecierzycę  i dusić całość ok 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i szpinak, gotować kolejne 5 minut, dodać sok z limonki, cukier i sól do smaku. Zestawić z ognia, posypać

Smaczny zeszyt
Gulasz z dorsza po węgiersku 195

nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie.   Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50-100 g boczku 3 średnie ziemniaki 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz sok z cytryny 2 szklanki wywaru z warzyw 1-2 czerwone papryki Wykonanie: filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z cukinii i makaron z kurczakiem w sosie z kiszonych ogórków 189

cukinią i sosem pomidorowym oraz makaronem z kurczakiem w sosie z ogórków kiszonych. 1. Placuszki z cukinii z sosem pomidorowym, chudym twarogiem i bazylią: Placki, 12 szt.: 2 mniejsze cukinie (około 400 g) 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej Lubella 1 ząbek czosnku szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej masło klarowane do smażenia Sos pomidorowy: 1 opakowanie pomidorów krojonych Łowicz(...)świeżej bazylii 1 łyżeczka oliwy z chili sól, pieprz, sok z cytryny i cukier trzcinowy do smaku Cukinie zetrzeć na tarce, dokładnie odcisnąć z soku. Cukinię, jajka, mąkę, sprasowany ząbek czosnku oraz przyprawy wymieszać. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć porcje ciasta z dwóch stron do zarumienienia. Podawać z sosem pomidorowym. Pomidory przełożyć do miseczki, dodać pokruszony twaróg, bazylię, doprawić

Kraina Miodem Płynąca
Mini pizza w 4 smakach (część III) 239

soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli 20 g orzechów włoskich 4 -6 łyżek oliwy 40 g startego(...)ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny

KuchniaWeDwoje.pl
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 137

buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok po kroku 1) Jeśli nie jesteś fanem tłustych zup, to koniecznie zdejmij część(...)ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego!   Artykuł Domowa zupa

sierotka maRysia w kuchni
Łosoś w warzywach 137

łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów po 100-150g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Jak zrobić łososia w warzywach: Cebulę i pora siekamy drobno(...)wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się w ustach. Dodajemy przecier pomidorowy, natkę, pietruszki, doprawiamy do smaku. W warzywach robimy lekkie wgłębienia i układamy w nie filety łososia surowe. Przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Artykuł Łosoś w warzywach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Tofu jako al'a ryba p grecku 195

przepis :) Przepis: Składniki: 1 mały seler  3 marchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz,  bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji(...)wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc.  Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem.  Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu.  Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy

Mój pomysł na
Gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku 190

łyżki przecieru pomidorowego ,                                                                                                                 liść(...)pokroić w grubsze słupki. Ogórki pokroić w małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa

w mojej kuchni
Zupa pomidorowo-kokosowa z grillowanym kurczakiem i salsą z gruszek. 157

porozumienie, do którego prowadzi droga bez jakichkolwiek słów :) Niby podobne te nasze pomidorowe, ale jednak różne. Wiadomo przecież, że diabeł tkwi w szczegółach. Użycie wielu składników pozwoliło mi uzyskać ciekawy, złożony smak. Przede wszystkim dominują tu aromaty pomidorowo-kokosowe. Papryczka chili nadaje zupie ostrości, a mięta i sok z limonki świeżości. Za to marchewka i odrobina cukru równoważą te smaki(...)oraz grillowanego kurczaka. Efekt taki, że Łooo! :) Składniki: Zupa: puszka krojonych pomidorów bez skórki Łowicz 350 g passaty pomidorowej Łowicz 1duża marchew 2-3 łyżki mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka listków mięty 2 łyżki masła kawałek papryczki chili sok z połowy limonki 1 łyżeczka cukru brązowego sól Dodatki: 200 g filetów z piersi kurczaka, sól, pieprz salsa

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 126

zabić' tego fantastycznego smaku! Moją ulubioną wersją pomidorowej jest zupa, której bazą są smażone na maśle pomidory (link do przepisu) , jednak ta też wymiata! Plusem tej wersji pomidorowej jest to, że pomidorom nie trzeba poświęcać uwagi- mieszacie z  marynatą, wstawiacie do piekarnika i zapominacie o temacie na 20 minut 👍 2 litry zupy: * pomidory malinowe- 1,5 kg * * rosół/bulion-(...)zalać marynatą i wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec (z funkcją termoobieg) około 20 minut. Pomidory wraz z powstałym sokiem przelać przez sitko i dokładnie przetrzeć. Pozostałe skórki i pestki wyrzucić, a pomidorową esencję przelać do garna z rosołem i zagotować. Doprawić solą, ewentualnie pieprzem- jeżeli lubicie ciut ostrzejsze smaki. Smacznego! * z tej ilości pomidorów otrzymacie

Kraina Miodem Płynąca
Egipska shoarma drobiowa 281

papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram(...)nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek, a miąższ bakłażana wydrążyłem przy pomocy łyżki. Wszystkie upieczone warzywa umieściłem w blenderze. Dodałem do nich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku i również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym

Wyprawy kulinarne
Kurczak po azjatycku 325

kurczaka 2 kolorowe papryki 1 marchewka 1 średniej wielkości cebula 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu drobiowego ( może byc z kostki) 1/2 puszki pędów bambusa 2 plastry ananasa z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki sól pieprz 1 dymka do dekoracji Pieczone filety z kurczaka należy pokroic(...)Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa.Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dymkę pociąc w paseczki i udekorowac potrawę.Życzę smacznego

Słodkości i nie tylko