sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:82/207)

Udziec z indyka 147

pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Sos bbq: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soli W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć obsmażone mięso i natrzeć je dokładnie sosem. Wstawić

Moja Galeria Smaku
Parowce 109

   Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. 

Maminek kulinarny
Sandacz po polsku z wody. 164

Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem chlebowym. Wstawić do pieca ,temp.180stop. i piec 15 min. Podawać z cytryną

Kulinarny karnet Christophera
Sniadanie mistrzów ;) 106

Składniki 4 kromki chleba 100 gram startego sera żółtego maslo do posmarowania 2 jajka 4 różyczki brokułów 1łyżeczka octu ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Na sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem i nadziewamy serem i pokrojonymi  brokułami...podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu... w rondlu

NaKońcuJęzyka
Bigos z cukinii 209

razem duszę. (Początkowo wydaje się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą

Co w głowie piszczy
Barszcz ukraiński 292

wody1/4 główki małej białej kapusty3 średnie ziemniaki1 marchewka1 malutka pietruszka3 buraczki1 cebula4 ząbki czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowego1 płaska łyżka mąki 2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego2 łyżki soku z cytrynyoliwaplasterek masłasólpieprzDodatkowo:natka pietruszki do dekoracjigęsta śmietana 18%pampuszkiPrzygotowanie:Do dużego garnka włożyć umyte żeberko, wlać wodę i lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska(...)pomidorowy i podlać kilkoma chochelkami bulionu z ugotowanych żeberek. Dusić około 5 minut.Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek  i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok

Oryginalny smak
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 167

soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa(...)deglasować (z patelni zebrać łopatką smak i przypieczone mięso z przyprawami). Dolać płyn do warzyw. Gdy warzywa się zagotują, dodać do nich polędwiczki z sokiem, który puściły. Gotując całość do miękkości. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. --------- Podobne: Szafranowa potrawka z kasztanami Kurczak po portugalsku Penne z dynią i toy choi

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne bożonarodzeniowa 647

łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego (mojego prostego sosu pomidorowego, gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty (patrz uwagi) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli(...)podlej trochę oliwą. Pamiętaj, aby rozbijać grudki mięsa łyżką. Wmieszaj posiekane pieczarki i przyprawy. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu, pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Zmniejsz ogień do małego i duś całość przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z udźca indyka po kreolsku 195

łyżeczka musztardy Dijon 1 ostra czerwona papryczka 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki oleju pęczek dymki 100 ml passaty pomidorowej 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę przełożyć do rondla, zalać(...)Dusić na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy odparuje woda dolać około 150 ml w międzyczasie na oleju podsmażyć posiekane cebulki dymki. Dołożyć do garnka z mięsem. Dolać passatę pomidorową i ocet, wymieszać i poddusić razem przez następne 10 minut podawać z jaśminowym ryżem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po japońsku 108

ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka tarta do panierowania sól, pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa: 1szkl. wody 0,5szkl. cukru 150ml ketchupu (użyłam z cukinii) 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 1/4szkl. oleju szczypta soli Sposób przygotowania: Filety z morszczuka ułożyłam na sicie i rozmroziłam. Jeśli używacie świeżej ryby(...)należy oczywiście pominąć ten etap. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam je solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie opanierowałam w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i usmażyłam na rumiano na oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w cienkie paseczki/s

Waniliowe Improwizacje
SEROWE NACHOSY I PROSTA SALSA POMIDOROWA 161

Składniki na nachosy: 1 paczka ulubionych chipsów tortilli ok. 135 g (użyłam mixu chipsów tortilli wymienionych wyżej) 1 awokado + odrobina soku z cytryny 70 g sera cheddar 30 g sera grana padano Szczypiorek do posypania Składniki na salsę pomidorową: 2 dojrzałe duże pomidory (wybrałam jeden czerwony i jeden żółty) 1/4 cebuli czerwonej 1 mały ząbek czosnku Sól, pieprz, płatki chilli(...)kostkę i dodajemy odrobinę soku z cytryny, całość mieszamy. Na wierzch nachosów przekładamy pokrojone awokado, starty ser grana padano oraz cheddar. Całość posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Tak przygotowane nachosy wykłądamy do nagrzanego do 175C piekarnika i zapiekamy 10-15 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć podpieczone chipsy). W tym czasie przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki

Emcia Pichci
Ostro-słodko-kwaśno 197

przepisem. Na porcję dla dwóch osób będziecie potrzebować: - 250g krewetek (u mnie było 18 sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki, jeśli są mrożone, rozmrażamy w wodzie(...)minuty. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą składniki sosu (sos sojowy, miód, limonka i koncentrat), sezam i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Jeśli sos jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu sojowego i ostrej papryki. Smażymy chwile aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przerzucamy wszystko do większego garnka i mieszamy sos z makaronem

Gotuj z Natką
Zupa z rybą i jabłkiem 126

zasad. 50 dkg dowolnej ryby [najlepiej płatów bez ości ] 2 jabłka 2-3 pomidory kilka ziemniaków 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki masła śmietana  koper Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać wodę , dodać

Moje domowe kucharzenie
Bigos mojej mamy 424

wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę odciskamy z soku, kroimy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy niewielka ilością wody. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna najpierw należy przepłukać ją na sitku pod bieżącą wodą(...)moment, aby to zrobić ;) Po jego dodaniu zwiększamy nieco ogień i odparowujemy alkohol mieszając bigos i uważając, by się nie przypalił. 8. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

W kuchni Katie
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 158

cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz i wymieszałam. Wlałam ją do ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego garnka i zagotowałam. Garnek

potrawyregionalne