sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:83/207)

Zupa krewetkowa / Shrimp soup 141

szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany  1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej 3 gałązki świeżego tymianku sok z 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz W garnku rozpuść masło. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż 2 minuty. Dodaj pancerzyki(...)kukurydzianą i koncentratem pomidorowym. Wlej kilka łyżek płynu z zupy i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej całość do zupy i wymieszaj. Gotuj przez minutę. Zdejmij zupę z ognia i dokładnie zmiksuj blenderem. Przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut. Przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się zmielonych pancerzy. Zupę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj

Delicious Place
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym 1256

piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cebula , kurczak , marynata , pomidory , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
spaghetti w sosie z pieczonej papryki 137

Składniki: - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 6 sporych, czerwonych papryk - średnia cebula - główka czosnku - kilka plasterków wędliny dojrzewającej (u mnie wołowina) - 1-2 łyżki soku z cytryny (wg uznania) - kilka gałązek świeżej bazylii - dwie łyżki koncantratu pomidorowego - łyżka cukru - sól, pieprz, papryka wędzona, chilli - parmezan do posypania - oliwa z oliwek Paprykę, cebulę i czosnek w całości układam na blasze i wstawiam(...)oznacza to, ze miąższ też będzie spalony :) Upieczone warzywa studzimy, następnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka. Blendujemy na gładką masę. Rondel stawiamy na palniku, dodajemy sok z cytryny, koncentrat, bazylię, cukier pozostałe przyprawy do smaku. Gotujemy 15-20 minut. W tym czasie makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Wędlinę dojrzewającą kroimy

Cook&Love
GULASZ WIEPRZOWY. 225

WIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję(...)mieszam z 500ml zimnej wody, dobrze rozrabiam.  Wlewam do garnka wtedy, kiedy wszystkie składniki zdążyły się usmażyć i wydzielił się z nich sok. Dokładnie mieszam, zagotowuję, po czym skręcam gaz do minimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą

W kuchni Karmel-itki
Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem 123

kurczaka 1,2l bulionu drobiowego 850g pomidorów 100g czerwonej soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry sok i otarta skóra z 1 limonki 1 pęczek kolendry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody(...)starty imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Kreteńskie dakos 221

następnie trzymając od strony skóry, zetrzyj miąższ na tarce do sitka z małymi oczkami zawieszonego nad miską. Pozwól, aby odciekł z nadmiaru soku. Potrzebujesz jedynie gęstej pulpy. Trzeciego pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do pulpy pomidorowej wraz ze szczyptą soli. Alternatywnie możesz drobno pokroić wszystkie pomidory.  Aby podać dakos, skrop każdy sucharek lub połówkę bułki oliwą, następnie(...)ułóż po kilka łyżek pulpy pomidorowej. Ser pokrusz na drobne kawałeczki i ułóż na pomidorach. Posyp suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnych pieprzem. Udekoruj kaparami, czarnymi oliwkami lub ewentualnie świeżymi ziołami. Na koniec polej oliwą (na Krecie leją jej dużo) i podawaj.  ➤ Wskazówka : Nie wyrzucaj soku, który wyciekł z przetartych pomidorów. Możesz wykorzystać go do przygotowania gazpacho , zupy, sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Harira- marokańska zupa 159

puszki 1 opakowanie, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kolendra mielona 1 łyżeczka, kmin rzymski 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, papryka ostra pół łyżeczki, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub świeża kolendra posiekana 3 łyżki, sok z limonki do skropienia zupy, olej do smażenia, Sposób przygotowania:  Ciecierzyce(...)zalewamy wszystko wodą. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Zupę podajemy skropioną sokiem z limonki

kulinarne odsłony pati
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 145

marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni(...)łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 145

marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni(...)łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) 151

kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę

Kulinarne przygody Gatity
Ryba duszona w sosie pomidorowym 204

ryby i takiej nie polecam. Składniki: 800 g filetów  z pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody sól  pieprz szczypiorek Wykonanie: Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą

O kuchni z uczuciem
Świeża makrela pieczona na pomidorach 275

pachną morzem, jodem i kryją w sobie soczyste, bogate w zdrowe tłuszcze mięso. Pieczona makrela to szybki obiad lub kolacja – ta upieczona jest na śródziemnomorską nutę, podana z sosem pomidorowym który genialnie łagodzi jej mocny smak i tłustość ryby. Czosnek, rozmaryn i cytryna świetnie podkreślają charakterystyczny smak pieczonej makreli. Makrela nie przepada za smażeniem – sama w sobie jest tłustą rybą(...)śródziemnomorska uczta! SKŁADNIKI 3 makrele świeże, każda o wadze 320-360g 6 gałązek świeżego rozmarynu 6 dużych ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów bez skórki w pasacie pomidorowej trochę mniej niż ½ puszki wody 16 oliwek 2 łyżki kaparów 1 niepełna łyżeczka soli 1 niepełna łyżeczka pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków

Karo in the Kitchen
Letnie burrito z miesem mielonym z indyka i cukinią 162

patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych. SKŁADNIKI: 8-10 placków pszennej tortilli ½ kg mielonego mięsa z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 cukinia ¾ szklanki passaty pomidorowej 20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki sosu słodko kwaśnego z chili Słodka i ostra papryka do smaku Sól himalajska do smaku Olej(...)indyka  oraz pokrojoną w drobne słupki cukinię przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i  odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili.  Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy

Wanilia i Kardamon
Kurczak po kolumbijsku 153

cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 czerwone papryki 1 cytryna 3-4 łyżki ketchupu 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej sól  pieprz natka pietruszki lub koperek Wykonanie: Udka nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam

Bea(u)ty kitchen
Indyk w potrawce 196

Sól i biały pieprz do smaku 2 łyżki masła 1-2 łyżi mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Cukier do smaku (ok. 1 łyżeczki) groszek zielony opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować indyka w potrawce. Indyk w potrawce, przepis. Przygotowujemy mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy i myjemy warzywa(...)sokiem cytrynowym i śmietanę zahartowaną gorącym bulionem . Doprawiamy do smaku solą i cukrem, oraz białym pieprzem . Mięso dzielimy na kawałki, (możemy też mięso pokroić w plastry) wkładamy do sosu, dodajemy groszek zielony i podgrzewamy . Potrawkę z indyka podajemy z ugotowanym ryżem, groszkiem i ugotowanymi warzywami, w tym marchewką pokrojoną w kostkę. Ja tym razem dodatkowo dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię