sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:97/207)

Ketchup z cukinii 155

przeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy(...)większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem

Bajeczna Kuchnia
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 149

Czwartek: Najprostszy chińczyk Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto (Przepisy na kolejne dni dodajemy codziennie rano) Jak piec różne składniki równocześnie Niemal wszystkie składniki zostały upieczone. Równocześnie do piekarnika wstawiliśmy: składniki na pomidorową a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piekliśmy w brytfannie, z wysokimi sciankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku. Na jednej balszce, na papierze(...)krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwiecej czasu potrzebują składniki zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw Co zrobić z górą upieczonych warzyw

Niedzielny kucharz
Bigos według Ewy Wachowicz 3020

wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową(...)koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty

Moje domowe kucharzenie
Smak wyspy Chios 143

owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował

Right Behind The Kitchen
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 254

Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Może jednak wtedy nieco zgęstnieć, rozrzedzicie ją wtedy odrobiną wody lub bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy bulgur, podać z arabskim chlebkiem(...)imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej do miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo 155

kosteczkę. Wrzucamy to do garnka. Wlewamy trochę wody, ale nie za dużo, bo cukinia i tak puszcza jeszcze sok, a jeśli będzie jej za mało to zawsze możemy trochę dolać.Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy (u mnie było to 1/2 słoiczka) i przyprawiamy do smaku.Smacznego

charlotte gotuje
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 262

sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 4-5 ziemniaków duży bakłażan (lub 2 mniejsze) duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia, kumin sól, pieprz 2 łyżki parmezanu oliwa

ChilliJemy
Lahmacun - turecka pizza 207

łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez(...)ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Farsz : W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut

Codzienne Gotowanie
Bigosik słodko kwasny 226

gałki muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru w proszku  pół łyżeczki pieprzu czarnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około(...)kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania

Mój Smak
Pieczone gołąbki bez zawijania 297

panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 300 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę(...)gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego.  Sos: Cebulę razem z czosnkiem zeszklić. Dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy, chwilę całość poddusić. Następnie wlać bulion i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez

magiczna kuchnia Kasi
Wołowina po burgundzku 198

mąki do oprószenia mięsa 250 gr. pieczarek 2 średnie marchewki 6 szalotek lub 3 duże, czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu wołowego, najlepiej własnej roboty 1-2 łyżki passaty pomidorowej  0,75 l czerwonego, wytrawnego wina dobrej jakości-najlepiej burgundzkie kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe sól, pieprz,  po 2-4 gałązki rozmarynu i tymianku(...)jeżeli jest mało tłuszczu-dodajemy troszkę). UWAGA!!!!!! (bardzo ważne!!!!!!!!!) kawałki mięsa nie mogą się dotykać-ponieważ wtedy wołowina traci soki a mięso się gotuje a nie smaży. Mięso smażymy małymi porcjami. Na drugiej patelni na małej ilości masła karmelizujemy passatę pomidorową.Wszystkie składniki przekładamy do jednego garnka, solimy ,pieprzymy ,dodajemy gałązki ziół, wlewamy wino,żeby odparował alkohol, dodajemy bulion

Kopystką po garach
Kurczak pod pomidorową pierzynką 158

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, to właśnie mam dla Was taki przepis. Bardzo szybko i smacznie przygotowane piersi z kurczaka pod pomidorową pierzynką, a całość polana kremem balsamicznym. Mięso można podać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do obiadu podałam surówkę z marchewki i rzodkwi Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. Polecam! Składniki(...)Każdego pomidora koktajlowego przekroić na pół i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż pomidory puszczą sok. Na talerzu ułożyć kotlety z kurczaka i na każdy nałożyć warstwę podsmażonych pomidorów. Całość polać delikatnie kremem balsamicznym. kurczak pod pomidorową pierzynką

O kuchni z uczuciem
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem 146

garnku bez dodatku tłuszczu. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki. Cebulę pokroiłam w półplastry. Gdy mięso puściło sok, dodałam pieczarki i cebulę. Smażyłam ok. 5 minut. Dolałam niepełną szklankę gorącej wody oraz grzyby i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż mięso zmiękło. Do przecieru pomidorowego dolałam trochę wody i dodałam łyżkę mąki lnianej i dolałam do mięsa. Dodałam majeranek i dusiłam

Kucharzyca
Salsa pomidorowa – łagodna 95

wersja łagodnej pomidorowej salsy dobrej dla każdego i do wszystkiego. Salsa jest świetnym dodatkiem do nachosów różnego rodzaju tortilli, ryb, czy na przykład jajecznicy. Jest cudownie świeża przygotowana z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak kminek, czosnek, cytryna i bardzo duża ilość świeżej zielonej kolendry. Wiosną i latem to nie zastąpiony dodatek do grillowanych potraw. Smacznego! Print Salsa pomidorowa - łagodna .wprm(...)puszki, to po prostu przełożyć do miski. Cebulę pokroić bardzo drobno, dodać cukier, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny, kminek i posiekaną kolendrę. Wymieszać i gotowe. Salsę warto przygotować przynajmniej godzinę przed podaniem, aby przeszła smakami.  Smacznego! Artykuł Salsa pomidorowa – łagodna pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami 222

mniejsze marchewka - 1 duża (starta) bulion - 1 - 1 i 1/2 litra passata pomidorowa - ok. 400g koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka kukurydza - 1 puszka Przyprawy: duża szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta: papryki wędzonej (opcjonalnie), majeranku, tymianku, oregano. Sól, pieprz do smaku. sok z limonki - do smaku Wykonanie: Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażamy rozdrobnione mięso mielone do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy drobno posiekaną(...)oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i pod przykryciem gotujmy ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Gotową zupę podajemy bez dodatków, z łyżką kwaśnej śmietany lub garścią tartego sera. Pikantna

Pogotujmy.pl