sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:100/207)

Leczo 130

kosteczkę. Wrzucamy to do garnka. Wlewamy trochę wody, ale nie za dużo, bo cukinia i tak puszcza jeszcze sok, a jeśli będzie jej za mało to zawsze możemy trochę dolać.Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy (u mnie było to 1/2 słoiczka) i przyprawiamy do smaku.Smacznego

charlotte gotuje
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 227

sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 4-5 ziemniaków duży bakłażan (lub 2 mniejsze) duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia, kumin sól, pieprz 2 łyżki parmezanu oliwa

ChilliJemy
Lahmacun - turecka pizza 172

łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez(...)ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Farsz : W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut

Codzienne Gotowanie
Bigosik słodko kwasny 198

gałki muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru w proszku  pół łyżeczki pieprzu czarnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około(...)kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania

Mój Smak
Pieczone gołąbki bez zawijania 271

panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 300 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę(...)gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego.  Sos: Cebulę razem z czosnkiem zeszklić. Dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy, chwilę całość poddusić. Następnie wlać bulion i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez

magiczna kuchnia Kasi
Wołowina po burgundzku 157

mąki do oprószenia mięsa 250 gr. pieczarek 2 średnie marchewki 6 szalotek lub 3 duże, czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu wołowego, najlepiej własnej roboty 1-2 łyżki passaty pomidorowej  0,75 l czerwonego, wytrawnego wina dobrej jakości-najlepiej burgundzkie kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe sól, pieprz,  po 2-4 gałązki rozmarynu i tymianku(...)jeżeli jest mało tłuszczu-dodajemy troszkę). UWAGA!!!!!! (bardzo ważne!!!!!!!!!) kawałki mięsa nie mogą się dotykać-ponieważ wtedy wołowina traci soki a mięso się gotuje a nie smaży. Mięso smażymy małymi porcjami. Na drugiej patelni na małej ilości masła karmelizujemy passatę pomidorową.Wszystkie składniki przekładamy do jednego garnka, solimy ,pieprzymy ,dodajemy gałązki ziół, wlewamy wino,żeby odparował alkohol, dodajemy bulion

Kopystką po garach
Kurczak pod pomidorową pierzynką 123

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, to właśnie mam dla Was taki przepis. Bardzo szybko i smacznie przygotowane piersi z kurczaka pod pomidorową pierzynką, a całość polana kremem balsamicznym. Mięso można podać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do obiadu podałam surówkę z marchewki i rzodkwi Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. Polecam! Składniki(...)Każdego pomidora koktajlowego przekroić na pół i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż pomidory puszczą sok. Na talerzu ułożyć kotlety z kurczaka i na każdy nałożyć warstwę podsmażonych pomidorów. Całość polać delikatnie kremem balsamicznym. kurczak pod pomidorową pierzynką

O kuchni z uczuciem
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem 115

garnku bez dodatku tłuszczu. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki. Cebulę pokroiłam w półplastry. Gdy mięso puściło sok, dodałam pieczarki i cebulę. Smażyłam ok. 5 minut. Dolałam niepełną szklankę gorącej wody oraz grzyby i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż mięso zmiękło. Do przecieru pomidorowego dolałam trochę wody i dodałam łyżkę mąki lnianej i dolałam do mięsa. Dodałam majeranek i dusiłam

Kucharzyca
Salsa pomidorowa – łagodna 61

wersja łagodnej pomidorowej salsy dobrej dla każdego i do wszystkiego. Salsa jest świetnym dodatkiem do nachosów różnego rodzaju tortilli, ryb, czy na przykład jajecznicy. Jest cudownie świeża przygotowana z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak kminek, czosnek, cytryna i bardzo duża ilość świeżej zielonej kolendry. Wiosną i latem to nie zastąpiony dodatek do grillowanych potraw. Smacznego! Print Salsa pomidorowa - łagodna .wprm(...)puszki, to po prostu przełożyć do miski. Cebulę pokroić bardzo drobno, dodać cukier, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny, kminek i posiekaną kolendrę. Wymieszać i gotowe. Salsę warto przygotować przynajmniej godzinę przed podaniem, aby przeszła smakami.  Smacznego! Artykuł Salsa pomidorowa – łagodna pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami 178

mniejsze marchewka - 1 duża (starta) bulion - 1 - 1 i 1/2 litra passata pomidorowa - ok. 400g koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka kukurydza - 1 puszka Przyprawy: duża szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta: papryki wędzonej (opcjonalnie), majeranku, tymianku, oregano. Sól, pieprz do smaku. sok z limonki - do smaku Wykonanie: Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażamy rozdrobnione mięso mielone do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy drobno posiekaną(...)oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i pod przykryciem gotujmy ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Gotową zupę podajemy bez dodatków, z łyżką kwaśnej śmietany lub garścią tartego sera. Pikantna

Pogotujmy.pl
Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem 203

kostkę lub w piórka i razem z rozgniecionym czosnkiem usmażyć na patelni. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić, aż sos będzie gęsty. Odstawić. Bakłażana pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na około 15 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Każdy plasterek bakłażana przyrumienić

https:KKuchniaMniam
Aromatyczna zupa pomidorowo-bazyliowa bez soli, z chipsami z szynki serrano i indykiem 94

kolejne 8 minut. Pomidory umyj, wykrój z nich twarde części i pokrój je w kostkę. Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Jeśli nie mam sezonu na pomidory możesz użyć passaty pomidorowej – wlej ją do garnka i gotuj z warzywami przez 15 minut. Pęczek bazylii umyj i odłóż z niego kilka listków

Eat me! Fit me!
Salsa na chlebie w jajku 156

również jako dodatek do chipsów czy nachos. Składniki: 3 kromki chleba 3 średnie jajka Składniki na dip a la salsa pomidorowa: 2 nieduże pomidory 1 średnia cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku kilka listków kolendry szczypior sok z połowy limonki sól pieprz Przygotowanie salsy: Pomidory przekrawamy na ćwiartki, usuwamy twarde środki i kroimy w drobną kosteczkę (Jeżeli

CityTaste - Przepisy
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety 139

pokruszyć na niewielkie kawałki. Składniki sałatki wymieszać delikatnie, posolić do smaku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ilość oliwy i soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele. Smacznego Zobacz również inne sałatki: Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z młodych ziemniaków i bobu   Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami    Styryjska sałatka ziemniaczana

Codziennik Kuchenny
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 127

brokuła podzielonego na drobne różyczki 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól

cool and minty
Placki kukurydziane z salsą 135

odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć

Tradycyjna Kuchnia
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 208

szybki obiad :) Choć ja osobiście wole sam gotować, może Was one zainteresują :) Zupa z soczewicy przepyszna, pomidorowa zresztą też :) Ciekawy w smaku, jak i w konsystencji był również napój Mogu Mogu, jest to połączenie soku z owoców z kawałkami żelków kokosowych :) Również Imbiriada smakowała wyśmienicie. To niegazowany napój z imbirem, miodem i witaminą C. Świetnych stoisk było wiele i mógłbym

Parowar Faceta
Dorada w migdałach 169

pokroić w małe kawałki, selera w bardzo cienkie plasterki, podsmażyć na łyżce oleju  z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać.   Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

SzczyptaSmaQ
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 168

kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego rozprowadzenia sosu pomidorowego na obu pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio na spodzie (puszczą sok i mogą rozmoczyć ciasto). Mozzarellę w kostkach dodajemy do pizzy męskiej, a tę w plasterkach do damskiej. Na koniec posypujemy

Zakręcony Widelec