sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:104/207)

KREMOWY SERNIK POMIDOROWY Z WINNĄ GALARETKĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 167

mascarpone 1 słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego Pudliszk i 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 1/3 - 1/2 szklanki gorącej wody 50 g żelatyny w proszku SKŁADNIKI NA GALARETKĘ: 250 ml delikatnego różowego wina 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny w proszku dodatkowo: 2 garści kolorowych(...)równy spód. Wsadź go do lodówki na czas przygotowywania masy. MASA: Żelatynę rozpuść w garnuszku z gorącą wodą i odstaw do przestudzenia. W misie miksera umieść twaróg, mascarpone, koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Zmiksuj całość krótko na gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy, wymieszaj energicznie, by nie było grudek

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś z duszonymi warzywami 184

marchewki 2-3 pietruszki ½ selera 2 cebule 1 papryka czerwona 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Rybę kroimy na kawałki pożądanej wielkości i doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Warzywa: Marchew, pietruszkę i seler

Pyry na Gaz
Prosty sos pomidorowy do wszystkiego 147

Prosty sos pomidorowy do wszystkiego, pyszny sos pomidorowy do słoików na zimę, Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - przepis łatwy, bardzo uniwersalny i najlepszy z możliwych. Taki sos z pomidorów można dodać do makaronu, ryżu, gołąbków albo kurczaka. Genialnie smakuje z pulpetami, spaghetti, faszerowaną papryką i potrawami(...)kuchni indyjskiej. Jest także świetną bazą do meksykańskich dipów lub zup. Jednym słowem to najlepszy sos pomidorowy. uniwersalny sos pomidorowy, najlepszy sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, spaghetti, banalnie prosty przepis, do słoików na zimę Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - Cztery Fajery Sos pomidorowy do wszystkiego wykorzystuję do niezliczonej ilości potraw, zawsze mam w spiżarni spory zapas, bo nigdy nie wiadomo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 222

pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie  Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę lub słupki. Na głębokiej(...)pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż cebula i pieczarki puszczą sok. Następnie zawartość patelni przekładam do większego garnka, dodaję pokrojone patisony, dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka ogórkowa do słoików na zimę 197

myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy około łyżką soli. ostawiamy, aby puściły sok na około godzinę. Po tym czasie odsączamy dokładnie z nadmiaru wody. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ocet mieszany wraz z olejem, cukrem przyprawami, przecierem pomidorowym oraz ketchupem. Do gotującej się zalewy dodajemy warzywa. Mieszamy. Gotujemy około

Lena Gotuje
Drobiowy strogonow 677

plasterki pieczarki, mieszamy. Dusimy chwilę pod przykryciem aż grzyby puszcza sok i się lekko przyrumienią. Następnie dodajemy fileta z kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki Przyprawiamy solą, pieprzem. Całość przesmażamy ciągle mieszając. Wlewamy ok 300 ml. bulionu lub wody doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ogórki pokrojone na półplasterki, przecier pomidorowy i musztardę, mieszamy.  Gotujemy pod przykryciem ok.15 minut. Gotowe danie

Andzia Pichci
Bakłażany i cukinia w sosie pomidorowym 152

danie znalazłam  tu . Polecam bo wyszło smacznie. Składniki: 70 dag bakłażana 70 dag cukinii 2 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki oleju Sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki chili w proszku sól pieprz Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)przemieszać. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach wyjąć na około 5 minut, by wytworzony sok odparował i wstawić jeszcze na około 15 minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć.  Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa

Ewusiowe Smaki
IMAM BAYILDI - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI 133

papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek tymianek kumin sól   pieprz   A jak to zrobić:  Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy, (wyjętego miąższu nie wyrzucamy) solimy i odkładamy na 10-15 minut, by bakłażan wypocił gorzki sok.  Wyjęty miąższ wkładamy do osolonej wody i również odstawiamy

Kuchnia w opałach
Grillowane szaszłyki z ananasem 143

łyżeczki soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki i ½ łyżeczki ostrej. Dodajemy do całości ½ soku z puszki z ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO

Smaki Ewy
Gołąbki bez zawijania 394

litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup)1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku  jak go zrobić klik)  SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie- włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach- cebulę kroimy(...)kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem- do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników- dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość- z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron- podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem )- zalewamy sosem

Basia w kuchni
Aromatyczna zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z szybkowaru 394

przygotowana na przecierze ze świeżych pomidorów! Gdy raz skosztujecie tak aromatycznej zupy, nie będzie już Was łatwo zachwycić tą na przecierze puszkowym.  Z zupą pomidorową świetnie komponuje się makaron jajeczny. Można ją też łączyć z makaronem ryżowym vermicelli lub bezglutenowym. Czysta zupa smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem (np. bagietką). Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)masłem w szybkowarze dodaj cebulę, szczyptę soli i chwilę podsmażaj dodaj pomidory i podsmażaj do wydzielenia się soku dodaj czosnek, sól, pieprz i cukier lub stewię dolej 100 ml wywaru drobiowego zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem gotowy sos pomidorowy przelej do blendera i zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko do sosu dodaj orzechy i ponownie dokładnie

Szybko Szybkowar
Keczup z pomidorków koktajlowych, bez cukru 194

roku postanowiłam zrobić z nich keczup. Nadają się do tego znakomicie, zwłaszcza że nie wymagają dodawania cukru. Mają sporo soku, więc by nie męczyć się długim odparowywaniem, pomyślałam o naturalnym w tym roku zagęstniku. Wyszedł naprawdę pyszny, bogaty w smaku pomidorowy sos, śmiało konkurujący z keczupem z pomidorów i cukinii , na który opracowałam własny przepis kilka lat temu. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Świeży pomidor czy sos z niego? Co lepsze? 99

pomidorowy lepszy od świeżego pomidora To może wydawać się paradoksalne, ale wspomnianego wcześniej likopenu w formie najbardziej przyswajalnej dla nas, jest więcej w sosie pomidorowym niż w zerwanym właśnie z krzaka pomidorze. Powód? Jego ilość w pomidorowej masie wzrasta przy obróbce termicznej. Potwierdziły to też niektóre badania porównujące ilość likopenu we krwi osób, które jadły przede wszystkim pomidorowe przetwory(...)flawonoli i kwasów fenolowych. Natomiast owoce pomidorów uprawianych konwencjonalnie miały więcej kwasów organicznych oraz likopenu! Przeprowadzono też analizę przecieru pomidorowego. Te wyniki też dają do myślenia. Przecier z pomidorów konwencjonalnych jest bowiem ogólnie bogatszy w składniki, ale tym razem to sok przecierowy ekologiczny charakteryzował się wyższą zawartością suchej masy, witaminy C i likopenu. Nasuwa mi się wniosek, że z punktu

Fleksitarianizm.pl
Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami 133

ziarna słonecznika (u mnie słonecznik łuskany BIO Polskie Młyny ) 70 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny lub limonki pieprz do smaku 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich garść listków bazylii (opcjonalnie) 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego oliwa do namoczenia pomidorów Jak zrobić pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami? Ziarna słonecznika zalać wodą

Kuchcik gotuje
Muffinki z pomidorami i kremem maślanym 283

oleju rzepakowego krem 200 g miękkiego masła ok. 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo wiśnie z soku lub świeże 1. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy. 2. Jajka ubijamy z brązowym cukrem. 3. Stopniowo dolewamy olej, potem przecier pomidorowy. 4. Następnie dosypujemy pozostałe sypkie składniki. 5. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki. Mnie wyszło 10 sztuk. 6. Pieczemy około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty