sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:103/207)

Okoń smażony z risottem pomidorowym 76

błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.   Okoń smażony z risottem pomidorowym 4 filety z okonia (ok. 150g) 2 cebule 20 g masła 250 g ryżu na risotto 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego 1 puszka pomidorów bez skórki 100 ml soku pomarańczowego 50 ml białego wina sól, pieprz, cukier 5 łyżek masła 5 łyżek oleju(...)puszki, winem i sokiem pomarańczowym. Pogotować 10 minut, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Garnek zdjąć z ognia i przykryć, by ryż zachował ciepło. Na patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć z każdej strony około 3-4 minut. Risotto przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć usmażone filety.   Artykuł Okoń smażony z risottem pomidorowym pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Leczo warzywne 105

gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4 cebule, 5-10 z. czosnku,  0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, 0,3-0,5 kg ogórków słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano, czubata łyżka papryki w proszku, kostka smalcu. Opcjonalnie ostre chili(...)poddusi dodajemy kolejne składniki: pieczarki, ogórki, włoszczyznę. -- -- Gdy wszystkie warzywa dobrze się podduszą, zmiękną i puszczą soki, to  przystępujemy do kolejnego etapu przygotowania naszej potrawy. -- Całość zalewamy gotującą wodą ~1,5-2 litry i dodajemy przyprawy. -- Na końcu dodajemy rozwodniony koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy razem około 3-5 min. i serwujemy na gorąco. Jeżeli przygotujemy taką ilość

chleba naszego
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 187

mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie :  Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół(...)wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo

Codzienne Gotowanie
Lasagne z mięsem mielonym 361

Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej(...)puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło.  Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką

Gospodyni Miejska
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 183

jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku 120 g cebuli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki rozmarynu 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 ziarenka jałowca sól himalajska Mięso umyć(...)strony ok 4-5 minut. Gotować pod przykryciem. Nie ma konieczności podlewania wody ponieważ mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza rozmarynem. Dusić na małym ogniu ok 2,5h od czasu do czasu mieszając

Ola la LCHF
Chili con carne, podawane z guacamole 82

czosnku 200 ml bulionu wołowego 500 ml pasty pomidorowej 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1  łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sos Tabasco (opcjonalnie) Guacamole: 2 miękkie awokado sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka sól(...)Partiami dodawaj mielone mięso. Doprowadź do zarumienienia. Wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wyparuje. Dolej pozostałą połówkę i powtórz czynność.  Wlej pastę pomidorową i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć czerwoną paprykę i papryczki chili.  Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz cayenne, oregano

Food Square
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 198

pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz, maggi Przygotowanie:Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć

W poszukiwaniu inspiracji
Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie - dietetycznie 137

dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz do smaku sok z cytryny zielenina - szczypiorek lub pietruszka Wykonanie: dorsza umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym 155

szkl.) passaty pomidorowej  1 szklanka wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok. Po ok. 15 minutach przełożyć plastry bakłażana(...)przykryć drugim arkuszem ręcznika, mocno przycisnąć dłonią, aby usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i sól. Po osuszeniu na każdym plastrze bakłażana ułożyć pokrojonego suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster sera pleśniowego. Bakłażana przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem. Następnie wymieszać składniki sosu pomidorowego, przelać na patelnię taką ilość sosu, aby plastry bakłażana były zakryte do 3/4 wysokości

Codziennik Kuchenny
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 177

filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie

Poezja smaku
Konfitura z pomidorów z chili 150

Pomidorowy sezon trwa w najlepsze i, jak dla mnie, mógłby się w ogóle nie kończyć. Ale wszystko co dobre, kiedyś się kończy (nawet jeśli na chwilę) i w końcu trzeba będzie zaśpiewać Addio Pomidory ! Dlatego przybywam dziś z jedną z fantastycznych opcji zachowania błogiej pomidorowości w postaci szklistej, słodko-pikantnej konfitury pomidorowej z chili i imbirem! Taki zestaw nie dość(...)delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru/ 2 łyżeczki suszonego 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Umieść w blenderze pokrojone pomidory wraz z czosnkiem, obranym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 151

kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl

Kulinarne przygody Gatity
Beauf strogonow 268

ćwiartki (jeśli mamy małe grzyby). Pieczarki podsmażamy aż nie puszczą soku. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli wywar warzywny był

Dieta bez mleka
Kapusta Pak Choi - pomysł na obiad 198

obiad   - kapusta pak choi - ugotowana na parze, skorpiona sokiem z  #cytryny  posypana rozgniecionymi pestkami  #dynii  i orzechami  #nerkowca   - kasza  #bulgur  z natką  #pietruszki , olejem #konopnym  i oregano.  -  #sos   #pomidorowy  - przecier pomidorowy, woda, suszona wloszczyzna, czosnek, cebula, przyprawa curry  Dary Natury  - wszystko razem gotowane

Szkrab Je Sam
Pikantny rosół po portugalsku 163

kolejna zupka..rosołek..a jak dodamy koncentrat pomidorowy i śmietanę będzie pomidorówka.Pomysł na taki rosołek znalazłam w książce..nigdy wcześniej do rosołu nie dodawałam skórki i soku z cytryny..polecam, wypróbujcie..u mnie rosołek z małymi zmianami ..nie miałam tyle ryżu, więc dodałam dodatkowo do ryżu makaron drobną ciętą nitkę...Nie lubię za bardzo mięty , więc nie dawałam

Moje domowe kucharzenie
Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi 127

chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż własnie sól, oraz dodaj ocet balsamiczny. Smacznego!   Artykuł Bakłażan z soczewicą

greenscarf
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 138

papryki czerwonej 2 papryczki chili z pestkami 3 łyżki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżeczki soli 50 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Bakłażana umyć i pokroić

Marder&Marder Manufacture
Kokosowa zupa z krewetkami. 133

masła czosnkowego 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu basmati sól brązowy cukier kilka listków kolendry, tajskiej bazylii lub pietruszki Wykonanie: Ryż ugotować

zadanie-gotowanie
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 138

marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 146

wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym 297

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski

Tajskie smaki
Ryba po grecku 109

pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości.  Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy

magiczna kuchnia Kasi
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 170

płynna konsystencja bez grudek) wstaw garnek na palnik i zacznij dolewać śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj  Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów  sól morska drobno mielona, czarny pieprz

Szybko Szybkowar
Chłodnik pomidorowy 167

zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu 1 kg pomidorów 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii sok z jednej cytryny odrobina chili w proszku oliwa z oliwek EV sól, pieprz przyprawa maggi Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy

Kulinarne przygody Gatity