dorsz, flądra) marchewka kawałek selera kostka rosołowa łyżka przyprawy do ryb ziele angielskie pieprz puszka pomidorów bez skórki cebula 3-4 ziemniaki ząbek czosnku łyżeczka masła łyżka koncentratu pomidorowego Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą i zagotowujemy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do czasu aż podwoi objętość). Cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami. Porządnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować na owalny kształt. Na każdym kawałku rozłożyć 1/4 nadzienia, pozostawiając ok 1 cm wolnego
6nieboroku sezon pomidorowy zamykam w słoiku😊 Do Naszej ulubionej pomidorówki czy do spaghetti taki sos w okresie zimowym jest niezastąpiony!👍 Najlepsze na sosy są pomidory typu lima, ponieważ mają praktycznie sam miąższ, a mało soku, czym samym nie trzeba tak długo ich smażyć, aby zgęstniały. Jednak spokojnie, z innych odmian pomidorów otrzymamy równie pyszny sos, wydłuży się jedynie czas smażenia(...)razu gorące wkładam do słoików, zakręcam i zakrywam grubym ręcznikiem- tak zostawiam na noc, a na drugi dzień jeszcze je wekuję, aby była pewność, że spokojnie przetrwają do kolejnego pomidorowego sezonu. 6 słoików po 500 ml: 7 kg pomidorów 60 g masła klarowanego 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze
Kraina Miodem Płynącachciałby go pochłonąć w całości. Sos pomidorowy (porcja na dwójkę dorosłych i dziecko) 400g passaty bądź pomidorów świeżych/z kartonika 250g dowolnego mielonego mięsa, najlepiej piersi z indyka cebula oliwki ząbek czosnku zioła 300g makaronu/ryż Mięso podsmażyć krótko na oleju rzepakowym, chodzi o to, żeby nie traciło swoich soków w czasie dalszego gotowania. Jeśli używamy świeżych pomidorów, sparzyć
Przepysznik - BLW i nie tylkosłodkiej papryki szczypta chilli 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczka cynamonu 500g passaty pomidorowej olej 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz 1 szkl wody 120g sera fety WYKONANIE: 1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową. Następnie wkładamy je do piekarnika(...)kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek, mięso mielone i przyprawy. Całość smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki.Smażymy przez chwilkę. 5. Usmażone mięso zalewamy passatą pomidorową, i wodą, po chwili dodajemy soczewicę, gotujemy aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodajemy posiekany szpinak, środek z wydrążonego bakłażana, natkę pietruszki, całość doprawiamy do smaku. 6. Przygotowany farsz nakładamy na bakłażana
Dziś Ja gotujeszklanki wytrawnego,czerwonego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny(...)mięsa i obsmażyć z każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego
Zakamarki mojej kuchnioczkach1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach1 por (biała i jasnozielona część)1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne(...)pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić
Świat Domowej Kuchnikajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany 18% Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy(...)oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jaszcze przez 10-15 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wodą, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą
Bajeczna Kuchniaoliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na dwie godziny. Sos pomidorowy Obieramy i szatkujemy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy 40-50 sekund Dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory wraz z sokiem. Redukujemy sos na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 minut(...)słodkością. Kiedy sos przestanie być kwaśny nie dodajemy już cukru. Wykonanie pizzy Rozwałkowujemy ciasto aby uzyskać 30 cm średnicę pizzy. Końcówkę ciasta zwijamy i lepimy boki. Dodajemy sos pomidorowy na całą objętość. Sypiemy starty ser mozzarella i dodajemy porwaną na kawałki kulkę mozzarelli Galbani. Na koniec dodajemy połowę przygotowanej szynki crudo i wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około
chefintheforestgrypy, gorączki lub problemów żołądkowych. Indyjska zupa pieprzowa ma podwójne zastosowanie. Może stanowić samodzielne danie, wówczas często dodaję do niej toor dal albo czerwoną soczewicę i kilka łyżek koncentratu pomidorowego, aby była bardziej pożywna. Można ją też wykorzystać, jako aromatyczny sos do ryżu lub warzyw. W każdym z tych wariantów jest świetna. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie przyprawy do podsmażenia(...)porcje 3-4 duże, mięsiste pomidory, ale można zastąpić pomidorami z puszki albo w ostateczności passatą pomidorową około 500 ml wody lub bulionu warzywnego pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku kawałek pulpy z tamaryndowca wielkości agrestu, ale można zastąpić sokiem z połówki małej cytryny, zupa powinna być wyraźnie kwaskowa sól i odrobina cukru do smaku natka kolendry lub pietruszki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTen przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji
Vegan Tastemnie podwawelska) 2 duże marchewki 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 200 ml wody 3 łyżki oliwy papryka mielona słodka papryka ostra – do smaku sól, pieprz Cukinię trzemy na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie, gdy cukinia puści sok, nadmiar płynów można lekko odcisnąć. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki(...)podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy razem jeszcze przez chwilę. Następnie do garnka dodajemy startą cukinię oraz podsmażoną kiełbasę. Zawartość garnka podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dusimy na małym ogniu do odpowiedniej miękkości warzyw (powinny pozostać lekko twarde, nie rozpadające się). Pod koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub przyprawą ognistą. Uwagi: Bigos
Smaki Na TalerzuKarkówka po cygańsku to pyszne danie z warzywami. Mięsko jest mięciutkie z pysznym, pomidorowym sosem i mnóstwem warzyw. SKŁADNIKI : 1,3-1,5 kg karkówki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 30 dkg pieczarek 2 cebule 1 marchewka sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku mąka do obtoczenia(...)DODATKOWO : 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ostrego ketchupu sól i jarzynka do smaku słodka i ostra papryka w proszku 1 łyżka cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliSpaghetti nie zawsze musi być z sosem pomidorowym, w tej wersji wyszło zaskakująco dobre :) Składniki: - paczka makaronu spaghetti, - 3 buraki, - 50 g orzechów laskowych, - 50 g pestek słonecznika, - 2 ząbki czosnku, - sok z cytryny, - 100 g parmezanu, - rozmaryn, - sól, - pieprz, - olej. Sposób przygotowania: Buraki gotować w osolonej wodzie. Zmiksować w blenderze z czosnkiem, odrobiną oleju, sokiem z cytryny, połową orzechów
Przepisy MikołajaTen przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji
Vegan TasteTen przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak
Vegan Tasteszklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 300g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Pesto: 50g liści świeżej bazylii 60g ziemnych orzeszków 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek 10ml soku z cytryny skórka z cytryny 40g startego parmezanu Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem
Szalona Kuchnia Ewelinyśrednia kromka chleba baltonowskiego 1 plasterek szynki drobiowej 20 g. 20 g.sałaty 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml. 0.5 jajka ugotowanego na twardo 1 łyżeczka szczypiorku do posypania *************************************************** Chleb obłożyć salatą , położyć szynkę i plasterki jajek.Posypać szczypiorkiem.Podawac ze sokiem pomidorowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimarchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam zrobić aromatyczną, lekko
Świat Domowej Kuchniszpinak, włoski sos marinara i bazylię. Kolory rodem z włoskiej flagi. Smak? Oceńcie sami. Najpierw naszykujemy sos pomidorowy. W rondelku na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie już przeźroczysta, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory z puszki razem z sokiem. Całość gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż część soku z pomidorów odparuje i sos widocznie zgęstnieje
Karo in the Kitchenmarchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule
Moja Galeria Smaku