sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:118/207)

Ryba po japońsku 48272

korniszonów 1 słoik papryki konserwowej 2 duże cebule sól, pieprz cytryna Zalewa: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu sól, pieprz Filety z miruny dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je niewielką ilością soku z cytryny. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku

Smaki Na Talerzu
Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 129

dużej dyni 1 cebula 1 marchewka 0,5 pora 0,5 szklanki soczewicy 300g passaty pomidorowej 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Pieprz i sól do smaku Sok z cytryny Przygotowanie: Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. Smaż

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Butter Chicken 133

naturalny 150g 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego, 1 łyżka suszonej kolendry, 1 łyżeczka tartego imbiru, sok z limonki, sos sojowy, gram masala, pieprz, olej rzepakowy, Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 100g orzechów nerkowca, jogurt grecki, kolendra, imbir, garam masala, czosnek, sól, pieprz, kolendra, passata pomidorowa Umyte filety kroję w małe kawałki. Do miski wrzucam: jogurt naturalny, 2 łyżki sosu sojowego

Przepis na Dzień Dobry
Wege gulasz czyli jak podstępnie nakarmić studenta płci męskiej warzywami 174

pokrój wszystkie warzywa. Pieczarki na połówki lub ćwiartki ( nie drobniej - by zachować smak i sok w pieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw

U Fiolki
Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami 124

oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski. Salsa pomidorowa: Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!. - 3 pomidory - 1 czerwona cebula - natka pietruszki - limonka, sok wyciśnięty z 1/4 - sól 1. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy

Apetyczna babeczka
Bezglutenowe kotlety rybne w sosie pomidorowym 153

czosnek pokroić drobno i przesmażyć, dodać do masy rybnej, doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem Obtaczać w bułce bezglutenowej ( ja obtoczyłam w mące gryczanej), smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Składniki na szybki sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, ewentualnie łyżeczka cukru, świeży estragon 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Do garnuszka

Proste Potrawy
Leczo z papryki i cukinii do słoika 572

papryki zielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Papryki czyścimy, kroimy w paski. Wrzucamy do cebuli. Jeśli papryki nie zaczynają puszczać soku, delikatnie podlewamy wodą (0,5 szkl.) Pod koniec duszenia, dodajemy cukinię i koncentrat. Solimy, pieprzymy

Mieszam w Garnku
Wege gulasz czyli jak podstępnie nakarmić studenta płci męskiej warzywami 142

pokrój wszystkie warzywa. Pieczarki na połówki lub ćwiartki ( nie drobniej - by zachować smak i sok w pieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw

Fiolka w kuchni
PIZZA PODWÓJNIE SEROWA Z KURCZAKIEM I KABANOSAMI 756

łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym 135

czym dodajemy sok i gotujemy aż zgęstnieje. Umyte figi i szalotkę kroimy, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry, camembert i gorgonzolę na małe kawałki a parmezan ścieramy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem. Na wierzchu rozkładamy wszystkie składniki—>KLIK. Całość razem z papierem […] Artykuł Pomidorowa pizza z figami

Mienta blog
Cytrynowy mintaj duszony w pomidorach z bazylią 159

warstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej i orzeźwiającej ryby zamarynowanej w soku z cytryny wraz(...)ząbek * olej/oliwa- 1 łyżeczka  * cytryna- 1 szt. (skórka i sok) * suszona bazylia, papryka słodka- po 1 łyżeczce, * sól, pieprz- do smaku Polędwicę z mintaja zamarynować w wyciśniętym soku z całej cytryny, startej skórce, soli oraz pieprzu. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę, kiedy będzie miękka dodać sprasowany czosnek i chwilę podsmażyć, a następnie wlać wino i zagotować. Przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Moussaka 124

pomidorów  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 listek laurowy 0,5 suszonego tymianku pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 200ml mleka 30g masła 30g mąki 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30g startego parmezanu Przygotowanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 0,5cm, posypać solą, zostawić na pół godziny aż puści sok, następnie dokładnie opłukać zimną wodą(...)oregano i tymianek, dobrze wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać mięso, rozdrobnic je i smażyć aż zbrązowieje, dodać pozostałe przyprawy: kmin, kolendrę i pieprz kajeński. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy. Zmniejszyć ogień i powoli smażyć przez kilkanaście minut.  Przygotować sos beszamelowy: W rondelku podgrzać mleko, w osobnym naczyniu rozpuścić masło (mozna zrobić to w mikrofalówce), stopniowo dodawać do niego

Codzienne Gotowanie
Paella 181

pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej pół łyżczki papryki ostrej sól do smaku szczypta szafranu oliwa z oliwek natka pietruszki cytryna pokrojona w ósemki * Dałam większą ilość pomidorów, bo nie potrafię się im oprzeć, dlatego moja paella jest bardziej pomarańczowa niż żółta. Jeśli lubicie pomidory-śmiało możecie zwiększyć ich ilość do 2-3 sztuk, ale dodajcie sam miąższ bez soku(...)minuty.  Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy pomidory, wrzący, przecedzony bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilkę mieszamy, aby składniki się połączyły, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy mocniej. Nie zmniejszając ognia (zależy od mocy kuchenki, ja robiłam na średnim ogniu) pozostawiamy paellę bez mieszania

Zawsze głodna!
Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami 121

wołowiny na gulasz 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½ łyżeczki pieprzu 2 marchewki ½ szklanki pęczaku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego ½ szklanki wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 ziemniaków sól Wykonanie:  Cebulę i czosnek posiekać. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, włożyć(...)garnka. Patelnię zalać pół szklanki wody, zeskrobać wszystkie soki i przelać do garnka. Dodać 2 litry wody, liśc laurowy i ziele angielskie,przepłukany pęczak i marchewkę. Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso zmięknie - ok 2 godziny.W razie potrzeby dolewać wodę. Po ok 1 godzinie dodać przecier pomidorowy. Ziemniaki pokroić w kostkę i jak mięso już będzie miękki

Smaczny zeszyt
Makaron penne z mięsem i bakłażanem 188

szklanki gęstego przecieru pomidorowego 100 g oliwek czarnych 50-100 g parmezanu sól pieprz czarny bazylia oregano oliwa z oliwek Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (11 minut). Makaron odcedzić, zachowując również wodę. Bakłażana pokroić w kostkę oprószyć sporą ilością soli i odstawić na około 10 minut. Kiedy puści sok przełożyć na sitko, przepłukać(...)pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mięso i stale mieszając rozdzielać na mniejsze części. Jak tylko lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, bakłażana i oliwki. Dusić przez parę minut i w miarę potrzeby można dolać wodę spod gotowanego makaronu. Doprawić pieprzem, solą i dużą ilością oregano i bazylii. Na wierzch

https:KKuchniaMniam
Śledziowa salsa 136

duńsku . Wszystkie przepisy wam na pewno zasmakują. Zabieramy się do pracy. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledziowa salsa 500 g solonych płatów śledziowych 2 szklanki przecieru pomidorowego szklanka pędów bambusa konserwowego pół dużej cebuli lub jedna średnia papryka czerwona limonka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis(...)sokiem z limonki. Zabieramy się za nasz sos słodko kwaśny od krojenia w kostkę cebulki i papryki. Do rondla wlewamy olej i gdy ten się rozgrzeje dodajemy cebulkę. Gdy ta się zarumieni dosypujemy do niej paprykę. Gdy papryka będzie miękka możemy dodać pędy bambusa. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy bambus zacznie robić się bardziej miękki dodajemy przecier pomidorowy, miód i ocet

Kuchennyviral.pl
Keczup z cukini 140

script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1,5  do 2 kg cukini -4 duże cebule  -główka czosnku -100 g koncentratu pomidorowego -1 puszka pomidorów bez skórki -1 ostra papryczka  -2 łyżeczki curry -1 łyżeczka pieprzu cytrynowego -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżka słodkiej papryki -1 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżka(...)szklanki cukru -1 szklanka octu 10% Umyte cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, solą i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc. Następnie odlać nadmiar soku, przełożyc do szerokiego, głębokiego rondla. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 30 minut, często mieszając. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wydrążoną z nasion i pokrojoną w paski papryczkę ostrą

Kulinarne przemyslenia
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 120

rukoli. A oto inne smakowite pomysły na to, z czym podać włoską piadinę: sos pomidorowy, mozzarella, salami, rukola kremowy kozi serek, plasterki gruszki, szpinak, miód kremowy kozi serek, grillowana lub pieczona papryka/cukinia, bazylia ser stracchino, mortadela, rukola, starty parmezan bresaola, rukola, wiórki parmezanu, odrobina soku z cytryny gotowana szynka, mozarella i pieczarki kremowy serek, wędzony łosoś, szpinak, sok z cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Detoks owocowo-warzywny 159

sosem pomidorowym ( można zjeść bez sosu ) 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, kiwi, selera naciowego i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z mixu sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, czerwoną cebulą                          + łyżka  oliwy z sokiem z cytryny

kolorowotorcikowo
PRZECIER Z CUKINII DO PIZZY 580

łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszystkie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 144

mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 128

mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 263

garść rodzynek 1/2 pęczka zielonej pietruszki 10 listków świeżej mięty 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szczypta cynamonu sól 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Z pomidorów odciąć górne części wraz z ogonkami i odłożyć. Delikatnie łyżeczką usunąć ze środków nasiona wraz z sokiem i je zlać do miseczki. Ryż ugotować na półtwardo, cebulkę pokroić w kostkę, rodzynki zalać wrzątkiem

zadanie-gotowanie
Pieczona karkówka pod pierzynką z żółtego sera i pieczarek 139

karkówki 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy do karkówki lub np. przyprawy grillowej sól pieprz Sos do sałaty: ¼ szklanki oleju 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Cayenne pieprz czarny sól Dodatkowo: ziemniaki kilka plasterków żółtego sera

MyCookBook.pl
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 141

jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa

Kulinarne Inspiracje
PASTA Z CUKINII 148

łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Quattro fromaggi na bagietce z pesto. 165

jest dniem straconym.Ostatnio miałem okazję jeść najlepszą na świecie pizzę z pesto, zamiast sosu pomidorowego. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski.Co niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka; sok jedna łyżkaDo kanapki:-bagietka-ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherryWszystkie składniki na pesto miksujemy

BaRepas