doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 2 pomidory starte - 1 liść laurowy - 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
Rita creativeśrednie marchewki Pęczek rzodkiewek Inne dowolne warzywa: cukinia, sałata, kalarepka Sos 3 łyżki soku z cytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego Mała papryczka chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego
Niedzielny kucharzdoskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: 300 gr. soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 pomidory starte 1 liść laurowy 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 kostka
RITA food channeldowolnej ryby 1 puszka brzoskwiń 3 cebule 100 keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej, oregano, sól, pieprz, mąka do panierowania ryby Rybę pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć, opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz. Ceulę i brzoskwinie pokroić w kostkę. Soku z brzoskwiń nie wylewać przyda nam się do sosu. Patelnię po smażeniu ryby delikatnie oczyścić
Pieguskowa Kuchnialiście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią
SzczyptaSmaQMięso w środku wilgotne i soczyste dzięki papryce, która zatrzymuje w sobie wszystkie soki Składniki: 1 woreczek ryżu 1 cebula majeranek łyżka czosnek 3-4 ząbki olej do smażenia 4 papryki 4 plastry sera żółtego 500g mięsa mielonego 1 jajko sól. pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5l bulionu Przygotowanie: Ryż ugotować według opakowania. Cebulę posiekać i zeszklić dodać
Garnkowe fanaberieświetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego
KUCHARNIArozgniecione płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty kilka kulek mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE SOSU: Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił!). Dodaję pomidory z puszki, koncentrat lub passatę, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy odstawiam na bok. PRZYGOTOWANIE(...)ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, układam kulki mozzarelli, posypuję tartym parmezanem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii. Smacznego Pizza Margherita Zasmakuj Kuchni Polecam wiele innych
Zasmakuj Kuchniocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie zapiekanki zamieszczała na blogu byłyby(...)łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow! Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się pod tym podpisuje, po prostu się zakochałam! Mój synek również;) Poza tym buteleczki po zużyciu ketchupu idealnie nadają się na pasteryzowanie w nich soków lub domowych przetworów
Życie zaczyna się w kuchniczarnymi oliwkami *** *** W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu: jogurt, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz *** *** Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy z wierzchu zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – 250 KALORII PRZEPIS TUTAJ DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS
Blog z Apetytemlaurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Po chwili dodajemy pieczarki, kiedy puszczą soki i zmiękną, wsypujemy resztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy ketchup i przecier pomidorowy. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone paróweczki w talarki, mieszamy i gotowe
Kulinarne Fantazje MarioliGruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam aż do otrzymania gęstej emulsji. Sosem
Kuchenne zapiski Edytyczarny sól Sos 350 g brązowych pieczarek 400 ml bulionu wołowego 150 ml brandy 150 ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 owoce jałowca ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki suszonego cząbru ½ suszonego rozmarynu ½ suszonego estragonu szczypta cukru pieprz czarny sól Pulpeciki Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek(...)bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość
Wędrówki po kuchni250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej(...)temperaturze pokojowej, aby puściły soki. Po tym czasie zawartość miski przełożyć do dużego garnka, doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut do konsystencji papki. Dosypać cukier i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. Dołożyć passatę pomidorową, przyprawy oraz ocet - ja uzylam tu octu spirytusowego
Grunt to przepis!warzywa? U dziś przepyszny bakłażan nadziewany mięsem i warzywami <3 Musicie spróbować tego przepisu... dla mnie rewelacja <3 SKŁADNIKI: 4 bakłażany 400g mięsa wołowo-wieprzowego 400g passaty pomidorowej 270g świeżych pieczarek brązowych 3 cebule 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 kulka mozzarelli 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka bazylii suszonej papryka słodka sól pieprz(...)posypania góry może być żółty albo mozzarella olej WYKONANIE: 1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową. Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły. 3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek
Dziś Ja gotujekminu rzymskiego sos pomidorowy: 400 ml passaty pomidorowej 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak ostro lubicie) warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju salsa: 2 pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku(...)drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą. Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. Następnie polać sosem pomidorowym i posypać salsą pomidorową. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówłyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mi(...)wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem,do miękkości mięsa i kapusty.Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu,ewentualnie doprawiamy solą. Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut
Bajeczna Kuchnia