sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:125/207)

Tagliatelle z ragu bolońskim 121

podsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały sok wyparuje, a mięso się lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.  Makaron gotujemy w osolonej

MamaOskarka
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 205

solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut. W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody). Dodajemy posiekaną kolendrę, liście

Smaki Brazylii
Bakłażan z sardynkami w pomidorach – ekspresowy sos do makaronu 149

kaparów. Chwilę razem smażyć. Wlać do rondla pomidory z puszki razem z sokiem – jeśli są całe – rozgnieść je dłonią lub widelcem. Do rondla dodać olej z puszki sardynek i wrzucić rybki, po uprzednim wyjęciu im kręgosłupów. Całość dokładnie wymieszać, aż sardynki się rozpadną na drobne kawałki. Sos pomidorowy zredukować o jedną czwartą, gotując go bez przykrycia na średnim ogniu. Przyprawić

Karo in the Kitchen
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 158

makaron i pierogi. W zamian za opóźnienie, dostaliśmy wspomniany rabat i sok. Duży plus dla Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację.  Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi

CookYourself
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 218

Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu.  Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po

Smaki Brazylii
Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem 179

obiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.Składniki; 1 puszka pomidorów, 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/ 2 dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego korzenia

Anioły w kuchni
Kurczak w sosie mole 174

łyżki oleju  1/2 puszki krojonych pomidorów 150 ml przecieru pomidorowego ¼ szklanki rodzynek  1 płaska łyżeczka mielonego kuminu sól, pieprz szczypta nasion kolendry 2-3 goździki  ½ łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki  60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy

Mania Gotowania
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 158

zabieramy się do sporządzenia dipu.  Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów    1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco

Symfonia Smaków
Pomidorowy makaron ze schabem i chorizo - Pudliszki - pomidorowe inspiracje / mięso 169

Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie małe kokardki * pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki  * łyżka oliwy smakowej - u mnie z suszonych pomidorów  * plaster schabu * 100g chorizo * pół łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki cukru trzcinowego * ząbek czosnku * opcjonalnie 2 suszone pomidory * garść świeżych ziół - natka pietruszki, oregano, bazylia * plasterek soku z cytryny Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, schab pokroić w mniejszą kostkę, przyprawić

Magiczne Życie Marty
Bigos cygański 4013

kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek;3 duże cebule;4 duże ogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą(...)kiszone odsączyć z soku i pokroić w cienkie, długie paski.Na rozgrzany na głębokiej patleni olej wrzucić pokorojoną w pióra cebulę i zeszklić.Do zeszklonej na patelni cebuli dodać pokorojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, na patalnię dodać pokorojone w paski ogórki i paprykę, koncentrat pomidorowy i ketchup pomidorowy. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Gniazdka spaghetti z mozzarellą 137

tarty parmezan Wykonanie: Pomidory z puszki razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Wlać na patelnię i podgrzewać. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut (około 8). Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać

Pociąg Do Kuchni
Solianka 209

więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków i smacznego soku, może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :)  Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam, była autorstwa Magdy(...)Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków

Stare Gary
Spaghetti z klopsikami wołowymi 204

tylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego(...)łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów w soku (po 400g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku sól (1-2 łyżeczki do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy

Kulinarna Pokusa
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 156

własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić

SzczyptaSmaQ
Tradycyjna fasolka po bretońsku 169

tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć w poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około 12 h w zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy(...)razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy boczek (w całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną kostkę cebulę i kiełbasę. Ugotowany boczek wyciągamy na talerz aby ostygł a wodę z gotowania zostawiamy. Na patelnię dajemy odrobinę

Kulinarna Patilogia
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 155

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której(...)specjalistycznych sklepach oferujących włoskie produkty. Jej mała dostępność nie powinna wcale powstrzymywać nas od jej grillowania. Tajemnica tradycyjnych włoskich steków jest bardzo prosta, steki takie są sezonowane odrobiną soku z cytryny przed ich grillowaniem. Następnie są podawane z skropione odrobiną oliwy z oliwek i oprószone solą i pieprzem. Sok z cytryny tym stekom będzie dodawał trochę smaku ale również będzie

naRuszcie
Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT 76

czerwona cebula – 3 łyżki wody – 3 łyżki oliwy – 2 łyżki soku z cytryny – 1/2 łyżeczki mielonego czosnku – 1/2 łyżeczki suszonego koperku – 1/2 łyżeczki suszonej cebuli – sól, pieprz Dodatkowo: patyczki do szaszłyków Przygotowujemy marynatę: łączymy wodę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, suszoną cebulę, koperek, sól i pieprz. Cebulę kroimy na ósemki i ponownie kroimy(...)posypujemy solą, a gdy puści sok, odsączamy go na papierowym ręczniku. Warzywa namaczamy lub smarujemy w marynacie i pozostawiamy na około 1 godzinę. Nakłuwamy na przemian na drewniane patyczki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej kilka minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Smacznego! Składniki na boczniaki BBQ: – 300ml przecieru pomidorowego – 250g boczniaków – 1 cebula

Be Fit Be Strong
Dorsz pieczony z koperkiem 142

warto pokusić się o jego przyrządzenie.    Dorsz pieczony z koperkiem Składniki (dla 2 osób): filet z dorsza ok. 30dag Koper – mały pęczek 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki Sól pieprz Dorsz pieczony z koperkiem – przepis Przygotowanie Filet z dorsza myjemy i osuszamy(...)przygotowanym sosem, następnie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanego dorsza skrapiamy sokiem z cytryny następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 15min. dorsz pieczony z koperkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie w sosie pomidorowym Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Dorsz

Księga-Smaku
Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 108

chociaż   zapiekana cukinia faszerowana   pojawiła się całkiem niedawno na blogu w wersji z białym serem i sosem pomidorowym to w czasie sezonu każdy przepis na to warzywo się przyda. Szczególnie tym co uprawiają cukinię we własnym ogródku bo zapewne przeżywają teraz przekleństwo urodzaju i mają nadmiar cukinii do wykorzystania. Dziś cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami, z dodatkiem orzechów(...)cukinią  albo  pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka natki pietruszki po ¼ łyżeczce mielonego cynamonu i ziela angielskiego sok z połowy cytryny sól, pieprz 0 false

Smaczny zeszyt
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 131

picia do bułeczek to polecam  najlepsze smaczne i zdrowe soki  Hortex   SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej 150 g mąki razowej 10 g świeżych drożdży 170 ml letniej wody 2 łyżki oleju z oliwek łyżeczka cukru łyżeczka soli mrożony groszek Hortex 10g żółtego sera 10g wędlin przecier pomidorowy papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Od 170 ml wody odlać

zielonacukinka
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 156

pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Klasyczna salsa pomidorowa 109

kuskus z bazylią ,  pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Klasyczna salsa pomidorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 czerwone pomidory 2 żółte pomidory 1 czerwona cebula 1/2 pęczka kolendry 1 limonka kilka kropel tabasco sól do smaku Wykonanie: Pomidory nacinamy, parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i sok. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Razem

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w warzywach 133

miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą

R'n'G Kitchen
Pomidory. Makaron. Cukinia. 200

Poniedzialkowy poranek przywital nas slicznym sloneczkiem. Jednak o wysokich temperaturach nie ma juz chyba co marzyc. Kiedy rano szlysmy z Viki do przedszkola bylo chlodno i

Przysmaki Karolki