passaty pomidorowej 1 cebula *czerwona lepsza pół szklanki roślinnego jogurtu lub mleka kokosowego 4-5 ząbków czosnku 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mieszanki garam masala łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki ostrej papryki (może być też słodka, jeżeli nie lubicie bardzo ostrych potraw) łyżeczka kurkumy łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżeczka soli 3 łyżki oleju
greenscarftutaj ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak 1/2 korzenia selera naciowego 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka soku z cytryny 3 listki laurowe
Kuchcik gotujeprzez praskę1 łyżeczka soku z cytrynyokoło 4-5 kaparów bardzo drobno posiekanych1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)*sól, pieprz*sos Worcstershire to popularna na całym świecie przyprawa, można ją trochę porównać z naszym Maggi. Sos pochodzi z Anglii i produkowany jest w mieście Worcester. Sos idealnie nadaje się do przyprawiania wołowiny, sosów pomidorowych, różnego rodzaju dipów
Mania GotowaniaIdealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki
Z Majeczką w kuchniTrzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i masz pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia doskonale smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Tagliatelle z cukinii – musisz spróbować! Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Składniki: 2 średnie cukinie 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść pomidorków koktajlowych (250 g) 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super(...)czosnek. Smaż mięso jeszcze 5 minut. Krok 4 Kiedy mięso będzie już brązowe i zacznie się rumienić, dodaj na patelnię pomidorki i rozgnieć je widelcem albo szpatułką (uważaj, bo sok może nieźle z nich tryskać), ale nic na siłę, jeśli jakiś pomidorek stawia opór, zostaw go. Rozgnieciesz go później :-). Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut. Krok
Niedzielny kucharzsmak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej pyszne jest bucatini z kalafiorem, rodzynkami i orzechami w pomidorowym sosie, który Wam dzisiaj reklamujemy:) Trochę zmieniliśmy przepis w stosunku do oryginału. Nie ma w nim szafranu. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa(...)umyty, podzielony na różyczki 1/2 opakowania makaronu bucatini lub spaghetti 4 łyżki rodzynek 4 łyżki pokruszonych migdałów lub orzechów laskowych 3 filety anchois (opcjonalnie) Puszka pomidorów, posiekanych, razem z sokiem lub 4 pomidory malinowe posiekane i pozbawione gniazd nasiennych 3 żółte pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Kilka łyżek tartego parmezanu lub pecorino Kilka łyżek posiekanej bazylii lub pietruszki
Niedzielny kucharzostra papryka ryż koncentrat pomidorowy starta mozarella Wykonanie: Papryki myjemy. Z każdej odcinamy górę, która posłuży nam jako przykrycie i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą
Walijskie Pichceniecałych pomidorów Słoiczek przecieru pomidorowego 80 g Puszka cieciorki Filety anchois Makarony, kasze: Makaron muszelki 200 g Pęczak 50 g Nabiał: Parmezan 150 g 1/2 kostki masła Pieczywo: 1/2 chleba włoskiego Ryby, owoce morza : Krewetki surowe 300 g Alkohole: Butelka ciemnego piwa Butelka cydru wytrawnego Przyprawy: 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny
Niedzielny kucharzbyło jeszcze pomidorowego. Pyszny i orzeźwiający, zagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na upały w sam raz. składniki: 1 kg pomidorów, ja użyłam mięsistych bawole serce 1 mała cebula pół papryki 2 nieduże ogórki gruntowe 2 duże ząbki czosnku 4 kromki czerstwego chleba, tylko miękki miąższ ze środka 5 łyżek oliwy sok z limonki do smaku sól, pieprz
Monia miesza i gotujeszklanki pulpy pomidorowej (Tak, pomidorowej! Za jej sprawą ciasto jest puszyste i wilgotne) 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3/4 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu lub melasy karobowej, 1 bardzo duży banan lub 2 małe. Masa: 1 litr domowego, tłustego mleka kokosowego (płatki lub wiórki kokosowe + woda w proporcji 1:1), 1/2 szklanki ksylitolu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki
Jeść, by żyć w zdrowiuelastyczne i jednolite. Różowy makaron Składniki: 500 g maki 400 g świeżych pomidorów 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym mielimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku(...)wbijamy jajka i dodajemy pomidory. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Czerwony makaron - możemy przygotować dodając do niego koncentratu pomidorowego. Ż ó ł ty makaron - możemy przygotować dodając do niego odrobinę szafranu. Br ą zowy makaron - możemy przygotować dodając
La grande e la piccola cuocaczęści puszka pulpy pomidorowej pół puszki cieciorki pół puszki mleka kokosowego półtorej czerwonej cebuli 3 marchewki szczypta cynamonu listki bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu ekologiczny olej kokosowy virgin do smażenia Symbio szczypta gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny sól
Z Kuchni Do Kuchnidodatkiem cukru i soku z cytryny. Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski
R'n'G Kitchenokoło 3 godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g
Kolorowy Przepisownikoliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek
Pyry na GazMakaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Czas : 15 minut Liczba porcji : 2 Kalafior jest ulubionym warzywem Sycylijczyków, szczególnie chętnie zjadanym latem, kiedy temperatura za oknem jest równie wysoka jak w samym środki Etny. W naszych szerokościach geograficznych przyjęło się(...)smak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej pyszne jest bucatini z kalafiorem, rodzynkami i orzechami w pomidorowym sosie, który Wam dzisiaj reklamujemy:) Trochę zmieniliśmy przepis w stosunku do oryginału. Nie ma w nim szafranu. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa
Niedzielny kucharzserka (np. ricotta, może być również mascarpone) 2 mięsiste pomidory mała cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy szklanka passaty pomidorowej kilka listków świeżej bazylii* 2-3 gałązki świeżego tymianku* gałązka świeżego oregano* sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy puszka pomidorów (krojonych lub w całości) ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii sól i pieprz(...)dania Pozostaje tylko zebrać wszystko i stworzyć nasze danie. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy połowę sosu pomidorowego. Rurki makaronu moczymy w wodzie i każdą nadziewamy mięsnym sosem, a następnie układamy je na sosie ciasno obok siebie. Na napełnione rurki wylewamy resztę sosu pomidorowego, a następnie rozsmarowujemy na tym beszamel. Całość obsypujemy tartym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy
Analiza SmakuSalça - co to jest? * Salça to koncentrat. W przypadku naszych klopsików używa się koncentratu pomidorowego i paprykowego. Salça jest bardzo popularna (popularny?) w Turcji, a tradycyjnie powstaje fermentując w gorącym, nasłonecznionym miejscu. Dokładniejsze informacje możecie znaleźć w internecie. Ja użyłam naszego tradycyjnego koncentratu pomidorowego i połowy czerwonej papryki, którą opiekłam, zdjęłam z niej skórkę i przetarłam przez sito(...)spróbowaniu - przyprawić ostatecznie. Przepis na pikantny dip pomidorowy Składniki: 1 puszka pomidorów bez skórki (około 400 g) 1 mała cebula 1 większy ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego Jak zrobić pomidorowy dip Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać drobno, czosnek
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka koncentratu pomidorowego W/w składniki miksujemy na gładką masę. W rozgrzanym woku rozgrzej oliwę, i obsmaż z każdej strony kurczaka zamarynowanego w przyprawie. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, dalej podsmażaj przez 10 minut. Dodaj pomidorki, 1/4 szklanki wody i przykryj pokrywką, całość dusimy przez 5 minut, dodajemy zioła. Tak aby pomidorki popękały i oddały sok. Dodaj pastę paprykową i duś
SMYKWKUCHNInadmiaru soku. Możemy odcisnąć w dłoniach. Dodajemy cebulę startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku. Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyłyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry cynamon chilli sól pieprz pół cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno. Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Marynujemy kurczaka - do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty z połowy cytryny sok, chilli bez pestek pokrojone drobno
Gotowanie, czyli hobby dla każdego