sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:132/207)

Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 920

przez praskę1 łyżeczka soku z cytrynyokoło 4-5 kaparów bardzo drobno posiekanych1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)*sól, pieprz*sos  Worcstershire to popularna na całym świecie przyprawa, można ją trochę porównać z naszym Maggi.  Sos pochodzi  z Anglii i produkowany jest w mieście Worcester.  Sos idealnie nadaje się do przyprawiania wołowiny, sosów pomidorowych,  różnego rodzaju dipów

Mania Gotowania
POMIDOROWA SALSA 160

Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki

Z Majeczką w kuchni
Poniedziałek: Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie pomidorowym 284

Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i masz pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia doskonale smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Tagliatelle z cukinii – musisz spróbować! Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Składniki: 2 średnie cukinie 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść pomidorków koktajlowych (250 g) 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super(...)czosnek. Smaż mięso jeszcze 5 minut. Krok 4 Kiedy mięso będzie już brązowe i zacznie się rumienić, dodaj na patelnię pomidorki i rozgnieć je widelcem albo szpatułką (uważaj, bo sok może nieźle z nich tryskać), ale nic na siłę, jeśli jakiś pomidorek stawia opór, zostaw go. Rozgnieciesz go później :-). Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 182

smak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej pyszne jest bucatini z kalafiorem, rodzynkami i orzechami w pomidorowym sosie, który Wam dzisiaj reklamujemy:) Trochę zmieniliśmy przepis w stosunku do oryginału. Nie ma w nim szafranu. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa(...)umyty, podzielony na różyczki 1/2 opakowania makaronu bucatini lub spaghetti 4 łyżki rodzynek 4 łyżki pokruszonych migdałów lub orzechów laskowych 3 filety anchois (opcjonalnie) Puszka pomidorów, posiekanych, razem z sokiem lub 4 pomidory malinowe posiekane i pozbawione gniazd nasiennych 3 żółte pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Kilka łyżek tartego parmezanu lub pecorino Kilka łyżek posiekanej bazylii lub pietruszki

Niedzielny kucharz
PAPRYKA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM 149

ostra papryka ryż koncentrat pomidorowy starta mozarella Wykonanie: Papryki myjemy. Z każdej odcinamy górę, która posłuży nam jako przykrycie i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą

Walijskie Pichcenie
Lekkie dania wegetariańskie 163

całych pomidorów Słoiczek przecieru pomidorowego 80 g Puszka cieciorki Filety anchois Makarony, kasze: Makaron muszelki 200 g Pęczak 50 g Nabiał: Parmezan 150 g 1/2 kostki masła Pieczywo: 1/2 chleba włoskiego Ryby, owoce morza : Krewetki surowe 300 g Alkohole: Butelka ciemnego piwa Butelka cydru wytrawnego Przyprawy: 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny

Niedzielny kucharz
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów 136

było jeszcze pomidorowego. Pyszny i orzeźwiający, zagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na upały w sam raz. składniki: 1 kg pomidorów, ja użyłam mięsistych bawole serce 1 mała cebula pół papryki 2 nieduże ogórki gruntowe 2 duże ząbki czosnku 4 kromki czerstwego chleba, tylko miękki miąższ ze środka 5 łyżek oliwy sok z limonki do smaku sól, pieprz

Monia miesza i gotuje
WEGAŃSKA WUZETKA 153

szklanki pulpy pomidorowej (Tak, pomidorowej! Za jej sprawą ciasto jest puszyste i wilgotne) 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3/4 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu lub melasy karobowej, 1 bardzo duży banan lub 2 małe. Masa: 1 litr domowego, tłustego mleka kokosowego (płatki lub wiórki kokosowe + woda w proporcji 1:1), 1/2 szklanki ksylitolu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowy makaron jak u włoskiej mammy 230

elastyczne i jednolite.  Różowy makaron Składniki: 500 g maki  400 g świeżych pomidorów  3 jajka  szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym mielimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku(...)wbijamy jajka i dodajemy pomidory. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.  Czerwony makaron  -  możemy przygotować dodając do niego koncentratu pomidorowego. Ż ó ł ty makaron  - możemy przygotować dodając do niego odrobinę szafranu.   Br ą zowy makaron  - możemy przygotować dodając

La grande e la piccola cuoca
Zupa z ciecierzycą,dynią , marchewką i jarmużem 142

części puszka pulpy pomidorowej pół puszki cieciorki pół puszki mleka kokosowego półtorej czerwonej cebuli 3 marchewki szczypta cynamonu listki bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu ekologiczny olej kokosowy virgin do smażenia  Symbio szczypta gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny sól

Z Kuchni Do Kuchni
Koper włoski zapiekany 170

dodatkiem cukru i soku z cytryny. Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski

R'n'G Kitchen
Dżem malinowy - 100% naturalny 118

około 3 godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g

Kolorowy Przepisownik
Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 196

oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek

Pyry na Gaz
Przepis dnia: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 155

Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Czas : 15 minut Liczba porcji : 2 Kalafior jest ulubionym warzywem Sycylijczyków, szczególnie chętnie zjadanym latem, kiedy temperatura za oknem jest równie wysoka jak w samym środki Etny. W naszych szerokościach geograficznych przyjęło się(...)smak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej pyszne jest bucatini z kalafiorem, rodzynkami i orzechami w pomidorowym sosie, który Wam dzisiaj reklamujemy:) Trochę zmieniliśmy przepis w stosunku do oryginału. Nie ma w nim szafranu. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa

Niedzielny kucharz
Cannelloni z mięsem 121

serka (np. ricotta, może być również mascarpone) 2 mięsiste pomidory mała cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy szklanka passaty pomidorowej kilka listków świeżej bazylii* 2-3 gałązki świeżego tymianku* gałązka świeżego oregano* sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy puszka pomidorów (krojonych lub w całości) ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii sól i pieprz(...)dania Pozostaje tylko zebrać wszystko i stworzyć nasze danie. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy połowę sosu pomidorowego. Rurki makaronu moczymy w wodzie i każdą nadziewamy mięsnym sosem, a następnie układamy je na sosie ciasno obok siebie. Na napełnione rurki wylewamy resztę sosu pomidorowego, a następnie rozsmarowujemy na tym beszamel. Całość obsypujemy tartym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy

Analiza Smaku