Lutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki(...)zalać wrzątkiem. Następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Można je zblendować lub pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka i dusić na niewielkim ogniu, aż sok zredukuje się o połowę. Trzeba je mieszać od czasu do czasu żeby nie przywarły. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ponakłuwane widelcem bakłażany
Pasja Smakupieczarek 1 duża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone – ok. 360 g 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki(...)kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i podsmażyć wołowinę (patelnia powinna być odpowiednio duża, by mięso ładnie się podsmażyło, zamknęło pory i nie puściło soków – inaczej stanie się twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać. Podsmażone mięso przerzucić do większego garnka. Na tej samej patelni, na którym smażyło się mięso rozgrzać kolejne 2 łyżki
Kulinarne Przebojeostry, surowy zapach. Wlewamy do rondla wołowy rosół, wsypujemy utłuczoną w moździerzu kolendrę i suszony tymianek. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy i doprowadzamy gulasz do wrzenia. Wrzucamy cały szpinak i parzymy go w zupie – nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby(...)lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Jeśli nie wiecie, jak wiekowe są Wasze jajka, dla bezpieczeństwa i lepszego ścinania białka można dodać do wody łyżkę soku z cytryny albo octu ryżowego – nie będą wyczuwalne. UWAGA! Jeśli chcecie, nie ma problemu żeby ten gulasz zrobić w wersji całkowicie wegańskiej lub wegetariańskiej – pomińcie w przepisie boczek i zamiast niego
Karo in the Kitchenciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę go zmodyfikowałam, bo dodałam kapustę włoską i pominęłam pomidory oraz przecier pomidorowy. Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli(...)buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz sok z cytryny lub ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić na noc, aby napęczniała. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć. Pokroić w kostkę
Danka Pichcisoli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna,daje wiecej ,bo moje dziecko takie lubi Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami(...)soli, pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru
mojej kuchnisoli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna,daje wiecej ,bo moje dziecko takie lubi Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami(...)soli, pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru
w mojej kuchniwcześniej, przechować w lodówce i następnego dnia podgrzać na płycie gazowej/indukcyjnej/itp., na małym ogniu (po wyjęciu z lodówki należy zdjąć wytworzony na wierzchu mięsa tłuszcz). Mięso podawać wraz z sokami powstałymi podczas pieczenia. Do przepisu należy użyć ostrych papryczek peperoni, ponieważ to one (oraz zalewa od nich) nadają smak wołowinie. Do tego przepisu najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim(...)jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek do tortilli, sałatek, kanapek. Świetnie smakuje zatopiona w sosie pomidorowym czy bbq. Źródło przepisu: The Pioneer Woman
Gospodyni MiejskaMój poniedziałkowy obiadek :) Składniki (2 porcje): puszka pomidorów słoiczek koncentratu pomidorowego 250ml mleka kokosowego około 300g piersi z kurczaka sól. pieprz, chilli, słodka i ostra papryka, imbir, kurkuma jako dodatek ryż brązowy Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do lodówki na około 30 minut mięso smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni kiedy kurczak nie będzie(...)surowy dodajemy pomidory i koncentrat dusimy na małym ogniu aż nadmiar soku z pomidorów wyparuje dodajemy mleko kokosowe, mieszamy jeszcze chwilkę smażymy doprawiając do smaku dorzucamy ugotowany ryż ;] SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrodzaju mięs. Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie składniki dla czterech osób 2 pory 1 cebula czrewona 2 czerwone papryki 5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz sposób przygotowania Dokładnie myjemy warzywa. Pory i cebulę kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części pora(...)rozgrzanej dużej patelni ( z przykrywką i grubym dnem) wlewamy łyżkę oleju, dodajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone pory i cebulę. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut. Teraz możemy do garnka z porami dodać paprykę i całość smażyć przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w cząstki, oraz koncentrat pomidory, całość
Miód i pieprzpieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg pomidorów 2 papryki 6 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowego przecieru/pulpy pomidorowej 1 l bulionu 1/2 łyżeczki ostrej papryki Feta do podania Sposób przygotowania Pomidory kroimy w ćwiartki, wykładamy na blachę. Papryki oczyszczamy i wkładamy na blachę. Pieczemy pomidory i paprykę(...)papryce powinna przypiec się skórka. Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Paprykę zamykamy w foliowej torebce na ok 20 min. Obieramy. Do garnka wrzucamy pomidory z całym sokiem. Dodajemy paprykę. Wrzucamy koncentrat lub pulpę i paprykę w proszku. podlewamy całość bulionem. gotujemy jeszcze 10-15 min. Dodajemy mleczko. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z feta. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-pieczonych-pomidorow-papryki-mlekiem-kokosowym/ BosowKuchni Artykuł
Mieszam w GarnkuDziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę(...)dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej sok z 1 limonki szczypta cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku Składniki na jogurt (opcjonalnie): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z głowy kalafiora odrywamy liście
My Culinary ArtCoś tu ostatnio mało słowiańsko... Ale sezon pomidorowy w pełni, korzystam więc z przeróżnych przepisów zawierających to przepyszne warzywo. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, to samo (tylko bez sparzania ;) ) czynimy z ogórkiem. Z papryki wykrajamy gniazdo nasienne. Warzywa, również obrane czosnek i cebulę, kroimy w kostkę i umieszczamy w blenderze, po czym miksujemy je na gładką masę(...)trakcie miksowania dorzucamy zioła, ocet (można użyć soku z cytryny) oraz przyprawy do smaku według gustu. Ja najczęściej zamiast soli wsypuję warzywną przyprawę i sporą ilość pieprzu. To samo zrobiłam w tym wypadku. Podajemy przykładowo z czosnkowym pieczywem, jak również z pokrojonymi w kostkę ogórkiem i papryką, wrzuconymi do środka zupy
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki(...)mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego tymianku Dodatkowo: makaron typu lazania trochę oliwy lub oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek
Ratunku obiadnastępnie odcedzamy wodę a filety kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Cytryny przekrawamy w pół i wyciskamy sok. Cebule obieramy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny, potem cebulę zgniatamy dłońmi, tak aby rozdzielić poszczególne talarki i wymieszać je z sokiem z cytryn. W szklanej salaterce układamy warstwami śledzie, następnie warstwę cebuli, którą posypujemy płaską łyżeczką cukru(...)łyżeczką cukru i zalewamy resztą oleju Gotowe śledzie odkładamy na dwie godziny do lodówki. śledzie w oleju z cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie pomidorowym Dorsz pieczony z koperkiem Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie w oleju z cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuogórkowa (Thermomix) , dzięki niemu przygotujecie bez problemu moją ulubioną zupę, no może ex aequo z Żurkiem 🙂 Owszem uwielbiam kwaśne zupy 🙂 Składniki: 250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera 1,2 l wody 200 g mięsa udka z kurczaka bez kości 3 liście laurowe(...)Następnie wlej śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, zwiększ na czas wlewania obroty ( obr.2 ) aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z kiszonych ogórków jeżeli smak jest za mało kwaśny. Zupa najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem Ulubiona Kuroniowa zupa
kuron.com.plPostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki(...)słoików o pojemności 320 ml) - 7 kg pomidorów lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna (sok) - 150 g cukru (lub mniej jeśli pomidory są słodkie) - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 1/4 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 10 szt goździków - 3 liście laurowe - szczypta gałki muszkatołowej
CookYourselfPostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki(...)słoików o pojemności 320 ml) - 7 kg pomidorów lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna (sok) - 150 g cukru (lub mniej jeśli pomidory są słodkie) - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 1/4 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 10 szt goździków - 3 liście laurowe - szczypta gałki muszkatołowej
CookYourselfPostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki(...)słoików o pojemności 320 ml) - 7 kg pomidorów lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna (sok) - 150 g cukru (lub mniej jeśli pomidory są słodkie) - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 1/4 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 10 szt goździków - 3 liście laurowe - szczypta gałki muszkatołowej
CookYourselfrewelacyjna. Będę robiła częściej. Składniki na zapiekaną cukinię z pomidorami i mozzarellą (2 porcje): 2 cukinie cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki szynki prosciutto 2 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego kulka mozzarelli bazylia oregano tymianek rozmaryn sól pieprz Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę pokrojoną(...)wielkości kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie wrzucić pomidory, koncentrat i przyprawy. Po kolejnej dodać kawałki szynki, które należy potargać na mniejsze. Dokładnie wymieszać. Dusić aż połowa soku (nie całość!) odparuje. Nałożyć na oprószoną solą cukinię, a na to po plasterku mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach przez 30 minut
Karola gotujeminut. Z kapusty usunąć uszkodzone liście, pozostałe oddzielić od głąba, sparzyć w posolonym wrzątku i ściąć zgrubiałe nerwy. Obraną cebulę posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, zalać sokiem winogronowym ( lub jabłkowym ) i gotować kilka minut, aż powstanie gęsta masa. Zestawić z ognia, dodać kolendrę. Liście kapusty posmarować cienką warstwą masy cebulowej, następnie ułożyć na tym kawałki ryby, zawinąć jak gołąbki(...)skropić resztą oliwy. Rybne gołąbki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, umieścić nad wrzącym bulionem, gotować na parze 20 minut. W przepisie proponują, żeby podawać z czerwonym pomidorowym risotto lub pieczonymi, ziołowymi ziemniakami ja jednak podałam ją z ziemniakami ugotowanymi na parze, ponieważ zdecydowanie bardziej mi tu pasowały. Artykuł Sandacz w liściach kapusty pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniaścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść(...)kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min podajemy najlepiej z sosem pomidorowym Smacznego
Gotowanie z pasjąkolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wlewamy gorący bulion i kawę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści(...)minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Awokado kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą Tortille kroimy w kliny i podsmażamy z dwóch stron na oliwie (około 2 łyżki), aż się zezłoci. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kukurydzę gotujemy we wrzątku przez około
cool and mintysok z agawy i doprawić solą. Wstawić chłodnik do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać chłodnik chilli i udekorować cząstkami ogórka i pomidorkami. Smacznego Jeśli lubisz zmiksowane zupy-krem z warzyw, zobacz również: krem z białych warzyw dietetyczna zupa z dyni i imbiru krem z pieczonego czosnku zupa brokułowo-serowa zupa chrzanowa z jajkiem krem z pieczonych buraków zupa pomidorowa
Codziennik KuchennyZobaczyłam żółte pomidory. Pomyślałam: żółtej pomidorowej jeszcze nie jadłam. A teraz mam już za sobą. Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 15 minut. 1 kg żółtych pomidorów 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu bazylia olej pieprz do smaku Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić razem(...)odrobiną soli. Pomidory puszczą bardzo dużo soku. wiec nie potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok 5 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj przez sito, pozbędziesz się skórek. Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki
AZgotuj!mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej(...)łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 3-4 szklanki wody 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka soku z cyrtny 1-2 łyżki sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki przecieru z papryczek chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy
DefinicjaSmakupuszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą i grillujemy chwilę na rozgrzanej patelni. Doprawiamy je solą(...)każdej kromce układamy kiełki, odsączone z oliwy filety z tuńczyka oraz szparagi. Całość ozdabiamy posiekanymi ziołami i polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogindywidualnego gustu każdego z nas. Ja zdecydowanie jestem na TAK :) Składniki (2 porcje): opakowanie makaronu Skinny Noodles 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę (wykrawając nieciekawe elementy i tłuszcz(...)mięso solą, pieprzem, ziołami oraz papryką smażymy kurczaka na rozgrzanej teflonowej patelni, aż opiecze się z każdej ze stron i nie będzie surowy dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów (razem z sokiem) oraz koncentrat smażymy, aż sok się zredukuje i powstanie gęsty sos przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką, ziołami (dałam ich sporo) dodajemy do sosu makaron (przygotowany zgodnie z instrukcją podaną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, do nagrzanego wkładamy blachę z samym ciastem. Nie wiem jak będzie u Was, ale moje ciasto było nadal(...)płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki, układamy
Co na wege obiad?troszkę zmiękła dodajemy do niej cebule. Podsmażamy, aż nam się zeszkli cebula i zarazem nasza marchewka tez będzie dobra. 9. Do naszej marchewki z cebula dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko, chwile jeszcze podsmażając. 10. Gdy widzimy, ż e nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana(...)woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem
Kulinarnie z Polką na Kresach