następnie odcedzamy wodę a filety kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Cytryny przekrawamy w pół i wyciskamy sok. Cebule obieramy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny, potem cebulę zgniatamy dłońmi, tak aby rozdzielić poszczególne talarki i wymieszać je z sokiem z cytryn. W szklanej salaterce układamy warstwami śledzie, następnie warstwę cebuli, którą posypujemy płaską łyżeczką cukru(...)łyżeczką cukru i zalewamy resztą oleju Gotowe śledzie odkładamy na dwie godziny do lodówki. śledzie w oleju z cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie pomidorowym Dorsz pieczony z koperkiem Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie w oleju z cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuogórkowa (Thermomix) , dzięki niemu przygotujecie bez problemu moją ulubioną zupę, no może ex aequo z Żurkiem 🙂 Owszem uwielbiam kwaśne zupy 🙂 Składniki: 250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera 1,2 l wody 200 g mięsa udka z kurczaka bez kości 3 liście laurowe(...)Następnie wlej śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, zwiększ na czas wlewania obroty ( obr.2 ) aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z kiszonych ogórków jeżeli smak jest za mało kwaśny. Zupa najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem Ulubiona Kuroniowa zupa
kuron.com.plPostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki(...)słoików o pojemności 320 ml) - 7 kg pomidorów lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna (sok) - 150 g cukru (lub mniej jeśli pomidory są słodkie) - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 1/4 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 10 szt goździków - 3 liście laurowe - szczypta gałki muszkatołowej
CookYourselfPostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki(...)słoików o pojemności 320 ml) - 7 kg pomidorów lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna (sok) - 150 g cukru (lub mniej jeśli pomidory są słodkie) - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 1/4 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 10 szt goździków - 3 liście laurowe - szczypta gałki muszkatołowej
CookYourselfPostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki(...)słoików o pojemności 320 ml) - 7 kg pomidorów lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna (sok) - 150 g cukru (lub mniej jeśli pomidory są słodkie) - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 1/4 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 10 szt goździków - 3 liście laurowe - szczypta gałki muszkatołowej
CookYourselfrewelacyjna. Będę robiła częściej. Składniki na zapiekaną cukinię z pomidorami i mozzarellą (2 porcje): 2 cukinie cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki szynki prosciutto 2 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego kulka mozzarelli bazylia oregano tymianek rozmaryn sól pieprz Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę pokrojoną(...)wielkości kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie wrzucić pomidory, koncentrat i przyprawy. Po kolejnej dodać kawałki szynki, które należy potargać na mniejsze. Dokładnie wymieszać. Dusić aż połowa soku (nie całość!) odparuje. Nałożyć na oprószoną solą cukinię, a na to po plasterku mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach przez 30 minut
Karola gotujeminut. Z kapusty usunąć uszkodzone liście, pozostałe oddzielić od głąba, sparzyć w posolonym wrzątku i ściąć zgrubiałe nerwy. Obraną cebulę posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, zalać sokiem winogronowym ( lub jabłkowym ) i gotować kilka minut, aż powstanie gęsta masa. Zestawić z ognia, dodać kolendrę. Liście kapusty posmarować cienką warstwą masy cebulowej, następnie ułożyć na tym kawałki ryby, zawinąć jak gołąbki(...)skropić resztą oliwy. Rybne gołąbki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, umieścić nad wrzącym bulionem, gotować na parze 20 minut. W przepisie proponują, żeby podawać z czerwonym pomidorowym risotto lub pieczonymi, ziołowymi ziemniakami ja jednak podałam ją z ziemniakami ugotowanymi na parze, ponieważ zdecydowanie bardziej mi tu pasowały. Artykuł Sandacz w liściach kapusty pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniaścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść(...)kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min podajemy najlepiej z sosem pomidorowym Smacznego
Gotowanie z pasjąkolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wlewamy gorący bulion i kawę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści(...)minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Awokado kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą Tortille kroimy w kliny i podsmażamy z dwóch stron na oliwie (około 2 łyżki), aż się zezłoci. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kukurydzę gotujemy we wrzątku przez około
cool and mintysok z agawy i doprawić solą. Wstawić chłodnik do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać chłodnik chilli i udekorować cząstkami ogórka i pomidorkami. Smacznego Jeśli lubisz zmiksowane zupy-krem z warzyw, zobacz również: krem z białych warzyw dietetyczna zupa z dyni i imbiru krem z pieczonego czosnku zupa brokułowo-serowa zupa chrzanowa z jajkiem krem z pieczonych buraków zupa pomidorowa
Codziennik KuchennyZobaczyłam żółte pomidory. Pomyślałam: żółtej pomidorowej jeszcze nie jadłam. A teraz mam już za sobą. Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 15 minut. 1 kg żółtych pomidorów 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu bazylia olej pieprz do smaku Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić razem(...)odrobiną soli. Pomidory puszczą bardzo dużo soku. wiec nie potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok 5 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj przez sito, pozbędziesz się skórek. Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki
AZgotuj!mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej(...)łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 3-4 szklanki wody 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka soku z cyrtny 1-2 łyżki sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki przecieru z papryczek chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy
DefinicjaSmakupuszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą i grillujemy chwilę na rozgrzanej patelni. Doprawiamy je solą(...)każdej kromce układamy kiełki, odsączone z oliwy filety z tuńczyka oraz szparagi. Całość ozdabiamy posiekanymi ziołami i polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogindywidualnego gustu każdego z nas. Ja zdecydowanie jestem na TAK :) Składniki (2 porcje): opakowanie makaronu Skinny Noodles 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę (wykrawając nieciekawe elementy i tłuszcz(...)mięso solą, pieprzem, ziołami oraz papryką smażymy kurczaka na rozgrzanej teflonowej patelni, aż opiecze się z każdej ze stron i nie będzie surowy dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów (razem z sokiem) oraz koncentrat smażymy, aż sok się zredukuje i powstanie gęsty sos przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką, ziołami (dałam ich sporo) dodajemy do sosu makaron (przygotowany zgodnie z instrukcją podaną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, do nagrzanego wkładamy blachę z samym ciastem. Nie wiem jak będzie u Was, ale moje ciasto było nadal(...)płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki, układamy
Co na wege obiad?troszkę zmiękła dodajemy do niej cebule. Podsmażamy, aż nam się zeszkli cebula i zarazem nasza marchewka tez będzie dobra. 9. Do naszej marchewki z cebula dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko, chwile jeszcze podsmażając. 10. Gdy widzimy, ż e nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana(...)woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem
Kulinarnie z Polką na Kresachsię kupić cudownie pachnące pomidory za 5 zł za kilogram. Tak oto powstała najlepsza zupa pomidorowa, a mówię to z pełną odpowiedzialnością, bo Gabi powiedziała, że tak dobrej pomidorowej jeszcze w życiu nie jadła, a że Dziewczyna ma już 89 lat to wie co mówi. Ta pomidorówka czy same pomidory i odpowiednio dobrane przyprawy, można ją podać na dwa sposoby(...)niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina lub od biedy soku cytrynowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki pieprzu łyżeczka kozieradki 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Pomidory ponacinaj na krzyż, umieść w misce i zalej na 5 minut wrzątkiem
greenscarfdzieła. Poniżej przedstawiam przepis na fantastyczną, esencjonalną, bogatą w smaku zupę pomidorową z pieczonych pomidorów. Z dużą ilością aromatycznych ziół z własnego ogrodu oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów Składniki: ok. 2 kg mięsistych pomidorów kości z pieczonego kurczaka 2 l wody garść ulubionych ziół (u mnie tymianek, kolendra i zielona natka pietruszki) 1 duża cebula(...)posypujemy ulubionymi ziołami, część ziół pozostawiamy do posypania zupy na talerzu. Blachę wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez ok. jedną godzinę, aż pomidory puszcza dużo soku i pomarszczą się troszkę. W tym samym czasie do garnka wkładamy pieczone kosteczki kurczęcie, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy
Naturalna Kuchniaworeczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami lokum sobie u nas urządzi :) Przepisu z proporcjami na przecier pomidorowy nie będę podawała, bo nie ma takiej potrzeby. Wystarczy kilka kilogramów pomidorów (ja zazwyczaj na raz przerabiam 3 - 4 kg) najlepiej odmiany malinówka lub bawole serce, duży garnek i blender. Oczywiście jeszcze(...)tego jak duże mam okazy) i wrzucam do dużego garnka. Podlewam odrobiną wody i rozgotowuję (krótko, bo te odmiany pomidorów są bardzo mięsiste, nie mają aż tak dużo soków, nie trzeba redukować płynów, a przecier zawsze wychodzi gęsty) Później lekko studzę, wrzucam do blendera i miksuję. Doprawiam do smaku solą, przekładam do czystych, wyparzonych słoików, zakręcam i krótko pasteryzuję
Nie tylko w kuchnidrobnych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok. Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy do nich mąkę, jajka, pieprz i sól do smaku, oraz powstałą z ziemniaków skrobie ziemniaczaną (z garnka w którym ziemniaki puściły sok delikatnie odlewamy wodę uważając, aby nie wylać skrobi). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)stron na złoty kolor. Placek po zbójnicku Gulasz wieprzowy – składniki: 1kg szynki wieprzowej, 2 cebule, 3-4 papryki konserwowe, 3-4 ogórki konserwowe, Suszone grzyby 50g, Koncentrat pomidorowy, Olej do smażeni, 6 ziaren ziela angielskiego Liść laurowy, Pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku do smaku, Mąka pszenna. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby zmiękły
Księga-Smakugłównie z tego powodu, że zapiekane w sosie pomidorowym bakłażany nie są suche i gąbczaste, a fantastycznie aromatyczne. Polecam! 1 duży bakłażan 4-5 ząbków czosnku 1 kartonik passaty pomidorowej (500ml) 1 kulka mozarelli 1 duży pomidor suszone zioła (tymianek, bazylia) świeżo mielona sól morska przyprawa uniwersalna /kostka rosołowa pieprz czarny, świeżo mielony Bakłażana po umyciu kroimy wzdłuż na cienkie(...)zdjęciu, około pół centymetrowe). Każdy plaster oprószamy solą morską z obydwu stron i układamy je na ręczniku papierowym lub ściereczce, po czym pozostawiamy na pół godziny, by puściły sok. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę oraz przygotowujemy sos. Jest on bardzo prosty, ponieważ taki najlepiej pasuje. Passatę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy ją lekko
Kuchenna Kontrrewolucyatego przepisu inne składniki, na które macie ochotę i zużyć resztki. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. W menu zamieściłam także dwa przepisy wykorzystujące koper włoski zwany fenkułem. Z Mężem bardzo lubimy to warzywo, choć wiem, że jest mało popularne. Mam nadzieję(...)wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy, saltimbocca alla romana . Zamiast sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać
Chilli Czosnek i Oliwaćwikle. Sałatka z pieczonych warzyw i świeżych zawiera wśród składników ser halloumi, ale możesz go zastąpić fetą, albo oscypkiem. Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z pieczonych warzyw, np. pomidorową z pieczonych warzyw , kapuśniak z pieczonej kapusty, zupa krem z pieczonej papryki, filet z czipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 buraczki razem z liśćmi(...)mała główka sałaty lub duża garść szpinaku 1 cukinia 1 duże jabłko Kilka łyżek siekanego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Ziemniaki przekrój na połowy, marchewki i buraczki w plastry, brokuła w małe różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia. Polej
Niedzielny kucharzBazylia pewnie większości z nas kojarzy się z pysznym i aromatycznym pomidorowym sosem Ale okazuje się, że z bazylii można zaparzyć smakowitą i zdrową herbatę! Otóż m.in. bazylia obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. (Więcej informacji o leczniczych właściwościach bazylii można znaleźć tutaj .) A w letnie upały podana z lodem skutecznie chłodzi! Polecam Składniki: 10 listków(...)bazylii 500 ml wrzątku 2 łyżeczki syropu z agawy (lub do smaku) świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do smaku) kostki lodu do podania (opcjonalnie) Wykonanie: Do szklanego czajnika lub żaroodpornego naczynia wrzucamy umyte listki bazylii i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie, przelewamy herbatę do szklanek i słodzimy do smaku. Podajemy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Latem
Lamarida.plkiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ziarna jałowca sól pieprz olej rzepakowy Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. W garnku(...)grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym ogniu
Kardamonovyjeśli używamy solonych filetów śledziowych wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. do napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy(...)mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły
Domowy Smak Jedzeniaproszku 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru w proszku lub startego świeżego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Sos: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła(...)łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili 2 - 3 łyżki gęstej śmietany 36% 1 - 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów natka posiekanej kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich
Kuchcik gotujeprzypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się o 1/4. W międzyczasie, rozłóż pokrojonego bakłażana w naczyniu żaroodpornym i polej(...)bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez ok. 5 minut, mieszając
Chilli Czosnek i Oliwapysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest dobry blender, a najlepiej malakser. Hummus bakłażanowy Hummus Składniki: 185 g pasty tahini 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 450 g ugotowanej cieciorki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 150 ml wody (lub więcej jesli bedzie za gęste) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie zmiksować, nastepnie stopniowo dolewać(...)konsystencji gładkiej pasty Podawać polane oliwą z oliwek Hummus bakłażanowy 135 g miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą
pyszne zdrowościdobrze. Po blondynce w czerwieni wiedziałam, że połączenie żurawiny i białej czekolady jest naprawdę genialne, dlatego stwierdziłam, że koniecznie muszę je wykorzystać jeszcze gdzie indziej. Znów natchnęła mnie Pomidorowa Ania. Na początku chciałam przygotować właśnie takie smarowidło, doszłam jednak do wniosku, że wolę deserek. Sięgnęłam więc do Złotej księgi czekolady, gdzie znalazłam przepis na mus z białej czekolady. Zmieniłam(...)dodałam białka, żeby całość była bardziej puszta i delikatnie zmieniłam proporcje), przygotowałam masę żurawinową też z małymi zmianami (nie chciałam otwierać całej butelki wina dla 50 mililitrów, dlatego użyłam soku pomarańczowego, bo akurat pomarańczy mam pod dostatkiem; dodałam też cynamon - bo to taka świąteczna przyprawa...), a następnie jedno z drugim poukładałam warstwami w kieliszkach. Wyszły mi trzy porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrze