zielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, sól i pieprz do smaku, koperek posiekany(...)Sposób przygotowania: Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę podsmażamy. Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i nasalamy, aby puścił sok, następnie opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę razem z paprykami. Pokrojone warzywa dodajemy do pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusimy
kulinarne odsłony patiPolecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej ZALEWA: 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju około 700g keczupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kurkumy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone(...)inne dowolne kawałki (w zależności jak lubimy). Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Ogórki raz cebulę mieszamy razem, zasypujemy solą i odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok. Krok 3 . W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło. Krok 4. Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy
Moja Książka Kucharskaszklanka bułki tartej olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku. Mięso z karpia, ziemniaki oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia. Do masy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do karpia pasuje również natka pietruszki (nie dodałam jej ze względu na dziecko, które za nią nie przepada), więc można ją również dodać(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. Mięso z karpia można zastąpić mięsem z jakiejkolwiek innej, ulubionej ryby. Zapraszam też na inne DANIA Z RYBĄ
Trzeci talerzcałości – rozdzielamy je – odrzucamy pustą połowę muszli i zostawiamy tylko tę z mięsem. Masło wymieszać z poszatkowaną szalotką, resztą poszatkowanej pepperoni i czosnku, odrobiną natki pietruszki i sokiem z cytryny. Jeśli używacie parmezanu, nie trzeba już dosalać – jeśli nie korzystacie z sera – masło trzeba dosolić i dopieprzyć. Na każdą muszlę z małżem nakładamy masło, wyrównując(...)kilka minut – masło powinno zacząć lekko wrzeć, a bułka lekko się zarumienić. Małże zapiekane gotowe :) Podawać posypane odrobiną natki pietruszki. Podobne przepisy Sałatka z krewetek Przegrzebki z pomidorową salsą Risotto z krewetkami Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related
Pociąg Do KuchniPisaliście, że można je też upiec, postanowiłam spróbować. Efekt mnie zachwycił, przepis zmieniłam i myślę, że teraz będę robić falafele dużo częściej. Do falafeli przygotowałam dwa sosy: tzatziki i pomidorowy, pełnoziarnisty kuskus z ziołami, sałatę lodową z pomidorkami daktylowymi i rukolą. Mieszając wszystko razem powstał pyszny obiad. Zrobiłam je w formie kotlecików, a nie okrągłe, żeby lepiej się przypiekły. Ostrzegam(...)mięty - garść świeżej pietruszki - 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 2-3 łyżki mleka/wody - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru,papryka słodka, ostra - 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym
Corner With Recipesrybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN. Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki: 500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Rybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę(...)gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek i sok z cytryny
Pasja Smakupesto na bazie pachnącej natki pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej. Składniki: 600g fileta z dorsza 800g młodych ziemniaków 4 cebule 2 ząbki czosnku 4 duże pomidory starta(...)ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 100g czarnych oliwek sól pieprz olej Pesto pietruszkowe: 50g orzechów ziemnych niesolonych 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 pęczka kolendry 1 ząbek czosnku soku z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: 1. Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na około 30 minut. 2. Pesto pietruszkowe
Szalona Kuchnia Ewelinygarnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj(...)podsmaż na patelni. Następnie przypraw solą i pieprzem i dodaj do mięsa. Białą kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę (nie myj i nie odsączaj soku przed gotowaniem). Kapustę wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj trochę wody z kiszonej kapusty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podawaj z ziemniakami albo pieczywem. Na zdjęciu rękawica Folk - Ambition
Ze smakiem i z pasjąkolejny będzie przeznaczony na moje pasje i rozrywki :). Przynajmniej wpadnie trochę czasu na nadrobienie bloga. Maseczka na twarz, RMF CLASSIC w tle (uwielbiam!!!!), pełen relaks. Dzisiaj zapraszam Was na pomidorowy krem z soczewicy z mozarellą. Pierwszy raz robiłam coś z soczewicy i się zakochałam w niej :). Smakowało nawet Mężowi! ZAPRASZAM... Składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 2 duże pomidory 1 puszka(...)marchewki 500 ml wywaru warzywnego garść świeżego posiekanego koperku 3 łyżeczki ketchupu pikantnego PREMIUM (u mnie NOWOŚĆ DEVELEY ) 1 szczypta ostrej papryki 2 szczypty łagodnej papryki sól 2 łyżeczki soku z cytryny 1 puszka zielonego groszku 1 kulka mozarelli Wykonanie: Do garnka wrzucić masło, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę i opłukaną soczewicę. Zalać bulionem
Trufelkowoząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu sól i pieprz 2 jajka Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół sól, cukier i pieprz do smaku oraz olej do smażenia i bułka(...)wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano
Czerwień i błękitosób Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 143 kcal Łatwość przyrządzenia: normalne Całkowity czas wykonania: 60 minut Składniki pomidor — 2 duże sztuki pierś kurczaka — 1 sztuka rosół — 2 szklanki koncentrat pomidorowy — 1 łyżka masło — 1 łyżka makaron ryżowy — 5 łyżek sól — szczypta czarny pieprz — szczypta cytryna — 1 sztuka Przygotowanie Umyć kurczaka, włożyć do garnka i ugotować do miękkości. Wyjąć kurczaka, podzielić(...)minuty. Dodać koncentrat, wlać rosół i przykryć. Gotować 10 minut. Dodać ugotowanego kurczaka i wsypać makaron, zamieszać i gotować, aż makaron zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny. Można udekorować natką. Artykuł TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli turecki rosół z kurczaka pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyłyżeczka oliwki 1 łyżeczka zielony pieprz sól morska, pieprz biały Pory kupujemy świeże i niezbyt grube .Białe kawałki pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając(...)niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym ogniu lub łaźni wodnej. Na końcu dodać musztardę ,delikatnie wymieszać. Kawałki pora odcedzić, posmarować masłem. Na środku talerza ułożyć masę pomidorową, na niej kąski pora ,polać wokół kremem musztardowym i posypać ziarnami zielonego pieprzu. Ci, którzy spróbują tego wspaniałego dania, na pewno poszerzą krąg wielbicieli dań z pora
Kulinarny karnet Christopheraułatwiać im sprawy. Najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy pełne przypraw. Mój dzisiejszy obiad to pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem z dodatkiem imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem Czas przygotowania: ok 50-60 minut 5 porcji Składniki 1 łyżka oleju(...)puszka pomidorów krojonych 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy 2 szklanki ugotowanej fasoli ( albo dwie puszki po odsączeniu) 3 duże garście szpinaku 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie - sól,pieprz do smaku Por pokroić w półplasterki (tylko biała część), cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać pora i cebulę wraz z liściem laurowym i solą
Smaczny zeszytDzisiaj będzie na ostro. Spaghetti all'arrabbiata to spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym, z papryczką chili. Prosty sos z kilku składników. Idealny na chłodne dni. Gwarantuje rozgrzanie, nawet w najzimniejszy dzień :) Składniki: 4 łyżki oliwy extra vergine 1 czerwona papryczka chili 3 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz(...)makaronu spaghetti Wykonanie: Na gorącą oliwę wrzucamy drobno posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chili oraz posiekany czosnek. Podsmażamy je około 4 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory i sok z puszki. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. W międzyczasie dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy natkę pietruszki i bez przykrycia gotujemy 2 - 3 minuty. W tym czasie
Smak mojego domudostępne podczas Polskiego Tygodnia. W asortymencie sklepu znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują(...)filet z amura (dostępny w sklepie Lidl ) - 5 małych marchewek - 1 korzeń pietruszki - zielona część pora - 1 cebula - 1/2 pęczka lubczyku - 1/4 pęczka natki pietruszki - 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego - sól morska - pieprz cytrynowy - opcjonalnie: 1 łyżka bulionu w proszku z krewetek Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłów zieloną cześć pora, natkę pietruszki
SMYKWKUCHNIstałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny(...)małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut. 2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki
Szefowa kuchni