także taka, która po zjedzeniu rozgrzewa nas od wewnątrz. Taki efekt będzie mieć na nas pikantna papryka, która jest podstawą większości rozgrzewających zup. Robiąc zupę dyniową czy zupę pomidorową często dodaję do nich papryczkę chili. Podobnie zrobiłam przygotowując zupę z soczewicy. Zdecydowałam się na soczewicę czerwoną. Łączy się ona bardzo dobrze z pikantnością papryki. Przełamałam tę pikantność nieco dodając(...)soczewicy. 2 średniej wielkości cebule białe 2 duże ząbki czosnku 3/4 świeżo krojonej papryczki chili pęczek zielonej cebulki 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka soli 20 dkg czerwonej soczewicy sok z 1 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju słonecznikowego 700 ml wody Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy . Do miski wsypać soczewicę, zalać zimną wodą
mecooksnadaje żeberkom wyjątkowego smaku. Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem polecają się do obiadu. Do tego gotowane ziemniaczki i moja ulubiona surówka – kapusta pekińska z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Pyszności! Nawet moje wybredne dziecię zajada się takim obiadem. Przepis na te żeberka mam od mojej teściowej – mamy Ewy już(...)miodowe z tymiankiem i koncentratem koniecznie wydrukuj i przy najbliższej okazji wypróbuj! Nie pożałujesz! Takie soczyste i rumiane….. Składniki na marynatę: 3 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( u mnie REYPOL ) 3 łyżki musztardy- najlepiej ostrej ( u mnie REYPOL ) 3 łyżki oleju 3 szczypty soli 3 szczypty suszonego tymianku Przygotowanie: Przygotować marynatę
Rusty Forkpracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości tłuszczu) panierka: jajko(...)patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę oraz wydrążone wcześniej wnętrze pieczarek smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż nadmiar soku (z pomidorów i pieczarek) wyparuje przyprawiamy wg. smaku napełniamy pieczarki farszem, a na wierzch kładziemy po plastrze fety jajko roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli obtaczamy pieczarki ze wszystkich stron najpierw
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJeżeli znacie i próbowaliście hummusu w wersji podstawowej, to ta jeszcze bardziej Wam zasmakuje. Kremowa i delikatna pasta z dodatkiem suszonych pomidorów, u mnie idealnie sprawdziła
pink enveloperybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które(...)odstawić na 2-3 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli (jeśli są nadal zbyt słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć z mleka, osuszyć papierowym ręcznkiem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Filety śledziowe pokroić kawałki o szerokości ok. 2-3cm.Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól.Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła
Kulinarne Przebojekuchni brytyjskiej, które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki! Składniki (na 2 porcje): 250-300 gram piersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego(...)ostrej papryki, wędzonej papryki oraz kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala 1 łyżka syropu z agawy 1/3 łyżeczki soli 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki) sok z 1/3 cytryny natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam
Mango PapajaSkładniki (na 2 porcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą(...)patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia EllieGazpacho, czyli niby zupa pomidorowa na zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, innych surowych warzyw (papryka, ogórek) i rozmoczonego chleba. Ja przedstawiam Wam nieco bogatszą wersję z dodatkiem oliwek i płatków migdałów. Składniki: – 1 kg świeżych pomidorów(...)garść zielonych oliwek – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego, ewentualnie balsamicznego – sól, pieprz świeżo zmielony – garść płatków migdałów – sok z 1/2 cytryny opcjonalnie: – 2 łodygi selera naciowego – 4 łyżki tequili albo wódki – awokado – kwaśna śmietana (kilka łyżeczek) – bazylia świeża albo mięta Wykonanie: Pomidory sparzyć
Pociąg Do Kuchninawozów smakują najlepiej. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 3 łyżki oliwy 3 średnie cukinie młode 2 cebule 500 g cienkich kiełbasek 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka czerwonej papryki w proszku 1 łyżka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku Cebulę(...)przecier i czerwoną paprykę pokrojoną np: w paseczki lub jak wolicie, wszystko mieszamy.Rondel przykrywamy pokrywką i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy.Jeśli cukinia ma mało soku można dodać około 1/2 szklanki wody. Leczo dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente taka na ząb nie może zbytnio się rozpadać bo powstanie ciapka.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie
Sama słodycz i szczypta chilizmiksowanymi warzywami. Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zalewamy gorącą zagotowaną wodą do poziomu aż przykryję mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz(...)kilka kropel ostrej przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki pomidora nasączone ostrym sosem brazylijskim (przepis już jutro). Zapewne się powtórzę, ale zalecana jest coca cola, pepsi lub sok pomarańczowy. Lepiej się trawi
Smaki Brazyliiplacku cukiniowym. Mi osobiście taka wersja smakuje bardziej niż tradycyjna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na gulasz Ok. 600 g mięsa wieprzowego 1 papryka czerwona 1 cebula Przecier pomidorowy w kartonie sól pieprz Majeranek p apryka słodka i ostra w proszku Olej do smażenia Dodatkowo: Kawałek żółtego sera Na placki 1 mniejsza cukinia 2 jajka 5-6 łyżek mąki(...)miękkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam ją na tarce na drobnych oczkach. Startą cukinię posoliłam, odstawiłam na 15 minut, a następnie odcisnęłam z nadmiaru soku. Do tak przygotowanej cukinii dodałam jajka i mąkę i dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Na małej patelni, na oleju smażyłam placki wielkości całej patelni. Po usmażeniu
Waniliowe Improwizacjeinnej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty papryki marynowanej 1 łyżka octu jabłkowego 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety rozmrozić (jeśli(...)Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę. Do cebuli dodać przecier, ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i wszystko rozmieszać. Następnie wlać sok z ananasów i wodę, zamieszać, zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczas zacząć sezon na rozgrzewające zupy . Mam szczęście, bo moje dzieci bardzo lubią zupy. Będąc dzieckiem wybrzydzałam na widok talerza z zupą. Nie zaprzeczę, że miałam ulubioną grochówkę , ale pomidorowa stawała mi jak łyżka w gardle. Tak naprawdę nauczyłam się cenić zupy, kiedy zaczęłam je gotować dla dzieci. Lepiej później niż wcale! Kapuśniak zawsze kojarzył mi się z kwaśną kapustą(...)kapusty 1 duża marchewka 2 pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziemniaki 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku sok z połowy cytryny 200 g wędzonego boczku Kapustę poszatkuj. Marchewkę i pietruszkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój czosnek w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój niezbyt grubo. Dodaj
codojedzeniaIndyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu indyjskim i z dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry(...)idealna także na diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Pomidory, cebulę, ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce
Pełny talerzbiodrówka, a całkiem inaczej łopatka. Dlatego rodzaj mięsa nie jest bez znaczenia. Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 2014-12-08 10:51:32 Spaghetti z sosem pomidorowym to sycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki(...)papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy jeszcze przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem, kilkukrotnie
Kulinarna Pokusaczęści - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą(...)garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso
My Culinary Art