sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:151/207)

Schab po bałkańsku 317

schabu 2 cebule 2 czerwone papryki ok. 400 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 dojrzałe i obrane ze skórki pomidory 700 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku  0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku sól, pieprz   Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry(...)kostkę. Przesmażyć na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dorzucić do niej pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki. Posolić je i smażyć aż odparuje puszczony przez nie sok. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.   Do duszącego się schabu przełożyć zawartość patelni oraz paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dusić dalej na małym ogniu

Simply Food
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 236

bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie olej rzepakowy Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i oprószyć lekko solą. Odstawić na ok 30 minut aby bakłażany puściły sok a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane plastry grillować na patelni grillowej. Aby było szybciej można też plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)mięsa mielonego dodać bułkę tartą, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować. Następnie ułożyć połowę grillowanych plastrów bakłażana. Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy

Monia miesza i gotuje
Tarta bakewell 208

wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko na Święta i delektowaliśmy się każdą cząstką. Ilu ludziom żyjących w tamtych czasach przyszłoby do głowy wycisnąć z nich sok zamiast zjeść je tradycyjnie - obrane tylko ze skóry? Pewnie niewielu... Tak więc wracając do migdałów - pamiętam, jak Mama wkładała migdały do miseczki, zalewała gorącą wodą, a po niedługim czasie powierzała(...)startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski   Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru

Posadzone i zjedzone
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą 228

około pół szklanki) duża garść świeżych liści bazylii sól pieprz Wykonanie: Bakłażana kroimy na plastry o grubości 0,5 cm, mocno solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Bakłażan puści sok i nadmiar soli spłynie. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pamiętając, aby był al dente. Odcedzamy. Po odstaniu, bakłażana otrząsamy z wody(...)oliwie z czosnkiem i ponownie zdejmujemy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę solimy i podsmażamy do zeszklenia.  Robimy sos pomidorowy: Do cebuli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno krojone listki bazylii, pieprz  mielony i sól do smaku. Razem dusimy pod przykryciem około

Smak mojego domu
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 228

Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów superżywności. Dowiecie się z niego czym jest superfood. Poznacie kilka podstawowych przepisów na śmietanę z orzechów, krem daktylowy czy też słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które odrazu wpadły(...)przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą z tych pyszności, można przygotować bez cukru i białej mąki. Wszystkie słodkości prezentują się obłędnie

Moja pasja smaku
Zupa ogórkowa 173

Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej zapewne jedna z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Nie pamiętam życia bez ogórkowej; nie pamiętam, kiedy jadłam ją po raz pierwszy; nie pamiętam lepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik(...)warzywa pokrojone w kostkę, cebulę w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dorzucamy ogórki (wcześniejsze ich ulokowanie w garnku, spowolni czas gotowania innych warzyw) oraz sok (ewentualnie), a następnie rozmieszaną śmietanę z mąką. Zagotowujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kurczak tikka masala 216

łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól i pieprz – wszystko dobrze mieszamy. Do osobnej miski dodajemy jogurt naturalny i 1 łyżkę powyższej mieszanki przypraw. Następnie dodajemy do miski pokrojone w dużą kostkę(...)kolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory z puszki, pozostałą część mieszanki przypraw i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy

Emcia Pichci
Kąski z tortiili 920

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami.  Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych zachcianek(...)ponad to: Farsz 1: serek typu Almette (np. naturalny), 1/2 papryki czerwonej, 2 plasteki ulubinej szynki, ser żółty, oregano. Farsz 2: serek marscapone, kilka plastrów łososia, koperek, kilka kropel soku z cytryny. Farsz 3: 2 łyżki majonezu wymieszane ze startym serem żółtym, 2 plasterki szynki, cebula, pomidor, kilka posiekanych oliwek, oregano. Przygotowanie: Tortillę smarujemy serkiem. Warzywa myjemy, kroimy w drobną

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa z czerwonej soczewicy 169

także taka, która po zjedzeniu rozgrzewa nas od wewnątrz. Taki efekt będzie mieć na nas pikantna papryka, która jest podstawą większości rozgrzewających zup. Robiąc zupę dyniową czy zupę pomidorową często dodaję do nich papryczkę chili. Podobnie zrobiłam przygotowując zupę z soczewicy. Zdecydowałam się na soczewicę czerwoną. Łączy się ona bardzo dobrze z pikantnością papryki. Przełamałam tę pikantność nieco dodając(...)soczewicy. 2 średniej wielkości cebule białe 2 duże ząbki czosnku 3/4 świeżo krojonej papryczki chili pęczek zielonej cebulki 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka soli 20 dkg czerwonej soczewicy sok z 1 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju słonecznikowego 700 ml wody Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy . Do miski wsypać soczewicę, zalać zimną wodą

mecooks
Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem Reypol 153

nadaje żeberkom wyjątkowego smaku.  Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem polecają się do obiadu. Do tego gotowane ziemniaczki i moja ulubiona surówka – kapusta pekińska z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Pyszności! Nawet moje wybredne dziecię zajada się takim obiadem.  Przepis na te żeberka mam od mojej teściowej – mamy Ewy już(...)miodowe z tymiankiem i koncentratem koniecznie wydrukuj i przy najbliższej okazji wypróbuj! Nie pożałujesz! Takie soczyste i rumiane….. Składniki na marynatę: 3 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( u mnie  REYPOL  ) 3 łyżki musztardy- najlepiej ostrej ( u mnie  REYPOL  ) 3 łyżki oleju 3 szczypty soli 3 szczypty suszonego tymianku Przygotowanie: Przygotować marynatę

Rusty Fork
Zapiekane pieczarki w panierce ;) 238

pracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości tłuszczu) panierka: jajko(...)patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę oraz wydrążone wcześniej wnętrze pieczarek smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż nadmiar soku (z pomidorów i pieczarek) wyparuje przyprawiamy wg. smaku napełniamy pieczarki farszem, a na wierzch kładziemy po plastrze fety jajko roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli obtaczamy pieczarki ze wszystkich stron najpierw

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Hummus pomidorowy 207

Jeżeli znacie i próbowaliście hummusu w wersji podstawowej, to ta jeszcze bardziej Wam zasmakuje. Kremowa i delikatna pasta z dodatkiem suszonych pomidorów, u mnie idealnie sprawdziła

pink envelope
Śledzie w oleju z cebulką 13191

rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które(...)odstawić na 2-3 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli (jeśli są nadal zbyt słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć z mleka, osuszyć papierowym ręcznkiem,  a następnie skropić sokiem z cytryny. Filety śledziowe pokroić kawałki o szerokości ok. 2-3cm.Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól.Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła

Kulinarne Przeboje
Kurczak tikka masala 194

kuchni brytyjskiej, które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki! Składniki (na 2 porcje): 250-300 gram piersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego(...)ostrej papryki, wędzonej papryki oraz kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala 1 łyżka syropu z agawy 1/3 łyżeczki soli 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki) sok z 1/3 cytryny natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam

Mango Papaja
Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta 295

Składniki (na 2 porcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia  Przygotowanie:  Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą(...)patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchnia Ellie