TOP 3 muffinek z nadzieniem - Instagram cz. VI 179mąki z ciecierzycy - 50g mąki ryżowej/kukurydzianej - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy (u nas czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, zioła) Nadzienie - 100g słonecznika - 2 łyżki przepłukanej pokrzywy ze słoika (pasteryzowana w soli) - olej dyniowy - 50g płatków ryżowych (jeśli nie masz zamień na dodatkową porcję słonecznika) - ząbek czosnku, przyprawy - 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Słonecznik zalać gorącą wodą
Candy Pandas
Bigos z cukinii 221dać nawet z 5 sztuk -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g -2 duże marchewki -3 średnie cebule -2-3 laski kiełbasy -troszkę vegety -pieprz -papryka słodka -3 ząbki czosnku Cukinię trzemy na tace jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok. W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Dżem pomidorowy. 186głowy kolejne zastosowania i zestawienia. Tak - lubię ten pomidorowy dżem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że lubię nieoczywistości! PS Dżem należy stosować w małych ilościach, choć doskonale wiadomo, że everything counts in large amounts ! (nie mogłem się powstrzymać) ;) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki startego imbiru
zadanie-gotowanie
NOHUT YEMEĞİ, czyli cieciorka z mięsem 160cieciorki w zalewie 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 5 łyżek oliwy 2 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na oliwie. Umyć mięso i pokroić w większą kostkę. Dodać do garnka. Przykryć i dusić, aż sok z mięsa odparuje. Dodać koncentrat i pomidory pokrojone w kostkę. Zamieszać. Dodać
Tureckie Przepisy
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 206potrzeba dolać odrobiny wody (a najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią
Kolorowy Przepisownik
Karkówka zapiekana z pieczarkami 253miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 godziny, w połowie pieczenia woreczek przekręcić na drugi bok aby mięsko równomiernie się piekło we własnych sokach
Monia miesza i gotuje
Grilowany bakłażan 170przygotowania: Baklażany umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny, posypzć solą, pieprzem i deobno pokrojonymi ziołami. Rozgrzać patelnię grilową, wysmarować ją olem i układać warzywo. Piec z obu strn po około 3-5 minut, aż waezywo będzie miękkie, ale się nie rozpadnie. Podawać z sałatką pomidorową...Smacznego
Gosia gotuje
karkówka w pomidorach do placków z młodych ziemniaków czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 199oleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić do miękkości karkówki około 30 minut, co jakiś zamieszać aby nadmiar wody odparował i nie przypalił mięsa obrane młode ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza dobrze zmiksować i odstawić na 30 minut, odlać nadmiar soku dobrze wymieszać ziemniaki z resztą podanych składników /bez oleju
W Mojej Kuchni Lubię
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 431papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 2/3 łyżeczki mieszanka przypraw garam
Mania Gotowania
PIZZA Z CUKINII (keto, LCHF, bez glutenu) 347pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła lub przyprawy świeża bazylia, rukola, roszponka Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można użyć robota wielofunkcyjnego z odpowiednią tarczą. Startą cukinię umieścić na sitku i posolić żeby puściła sok(...)się piekła wyłożyć na nowym papierze i piec przez kolejne 10 minut, obserwując by nie była zbyt spieczona. Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki ;). U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami, boczek i pieczarki. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 5 minut do momentu roztopienia się sera
Ola la LCHF
Najłatwiejszy domowy przecier pomidorowy 154Mój sprawdzony i najłatwiejszy przepis na przecier pomidorowy, który wykorzystuję do zupy i sosów. Mam go zawsze pod ręką. Spróbujcie zrobić. Najlepiej nadają się pomidory „lima”, które są mięsiste i mają mało pestek Składniki: 5 kg pomidorów „lima” 1 łyżka soli szczypta pieprzu(...)skórka zaczęła odchodzić, zestawiłam z gazu i za pomocą blendera zmiksowałam. Pomidory przetarłam przez sito. Zawartość sita, czyli pestki i skórkę wyrzuciłam. Garnek z przetartymi pomidorami i sokiem wstawiłam do gotowania, żeby zredukować nadmiar płynu. Czas gotowania zależy od tego czy chcemy mieć gęsty przecier czy rzadszy. Przyprawiłam solą i pieprzem. Zostawiłam na gazie
Kuchnia u Krysi
PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI 200dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka) koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie słodka papryka ostra papryka sól pieprz olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru soku. Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce, kroimy
Walijskie Pichcenie
Tarator, czyli ogórkowy chłodnik 166hiszpański chłodnik Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 długie zielone ogórki (ok. 700 g) 400 g naturalnego jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 1/ 2 pęczka koperku świeże listki mięty 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól garść włoskich orzechów Wykonanie: Ogórki myjemy, odcinamy
Kulinarne przygody Gatity
Placki z dyni i cukinii 175tarce o grubych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy warzywa z mąką, jakiem i przyprawami. Formujemy kotleciki i smażymy z dwóch stron na złoto na rozgrzanym oleju. Placuszki przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru oleju. Placuszki podajemy z ulubionym sosem -np czosnkowym + pestki jak u mnie, pomidorowym czy jakimś grzybowym, lub po prostu z jogurtem i ziołami :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje
Cielęcina duszona z papryką i cukinią 253przeciśnięte) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, może być jakaś doprawka uniwersalna, garstka świeżej natki pietruszki Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnek. Dorzucamy oczyszczoną cielęcinę i dosłownie chwilę smażymy (u mnie to była sekunda, bo cielęcina puściła sok) zawartość patelni przekładamy do garnka,zalewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat
Mamuśka wraca do formy
Sos z cukinii i pomidorów 160posoliłam i odstawiłam na 1 godzinę. Kiedy cukinia puściła sok nie odciskałam jej tylko przełożyłam do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Kolorowa kuchnia Elki
Gulasz rybny 212mała cytryna 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu 1 łyżka mąki świeżo mielony pieprz, sól 2 łyżeczki curry, tymianku, bazylii 1 łyżeczka pieprzu cayenne listek laurowy kilka kropel tabasco Przygotowanie: Filety opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w grubą kostkę i połączyć z sokiem z 1 cytryny, solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wstawić
Gotuj z Rumcajsem
Dorsz z ryżem i warzywami 275piękne. Ryba ma być usmażona. Dodamy warzywa, sos pomidorowy i ryż a powstanie smaczne danie. Składniki: -1 kg dorsza -3 cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy
Maminek kulinarny
Zupa marokańska 207Natomiast, gdy mam już na nią ochotę to przeważnie jest to wersja odmienna od tych, które serwują nasze mamy. Nie powiem, że ich nie lubię, bo w dzieciństwie rządziła pomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w zakresie zup. Ta dzisiejsza jest niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają tu bardzo ważną rolę. Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake(...)ciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki½ łyżeczki imbiruopcjonalnie łyżeczka kuminu1 płaska łyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżki mąki2 łyżki soku z cytryny 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnegosól i pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Gdy używamy kurczaka to należy go obrać z kości i drobno pokroić
Fabryka pomysłów